Bacalao for ekte sjøfolk

– Bacalaoen er like salt som den sjøen vi har seilt i, lover bacalaoadmiral Kai Th.Lunde i Brevik. Han og de andre i sjømannsforeninga gjør klar fem tonn bacalao.

1200 kilo klippfisk må til for å mette alle besøkende.

1200 kilo klippfisk må til for å mette alle på festivalen. Stuert Anders Hyvik (t.v) og bacalao-admiral Kai Th. Lunde gleder seg til å servere den beste retten de vet om.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Rundt et langbord utenfor foreningens hus stemmer sjøulkene i. Sangen «Den norske sjømann» gir god stemning til arbeidet. Over ett tonn klippfisk skal kuttes i akkurat passelige biter.

– Det er moro å glede så mange mennesker, sier Lunde i Brevik og Omegn Sjømandsforening.

Lørdag er sjøfolka klare for sin tjuende Bacalaofestival. Den største i Europa.

– Smatter og raper

Bacalao er mange sjøfolks livrett og tilberedes på mange ulike vis. Sjømandsforeningen i Brevik vet akkurat hvordan den skal smake for å bringe fram de beste minnene fra åra til sjøs.

– Mange sjøfolk fra hele landet kommer hvert år til festivalen fordi de savner smaken og miljøet. Lukta av bacalao bringer fram mange gode minner, sier bacalao-admiralen.

Vi har blitt med i dagene før den store bacalaofestivalen i Brevik.

SE VIDEO: Når fem tonn bacalao skal lages må alle mann hjelpe til. I sjømannsforeninga står alle på for festivalen.

I byssa setter gutta sin ære i nettopp smaken, for den klassiske bacalaoen som mange husker fra åra til sjøs er midtpunktet for et møtested som betyr mye for mange.

Stuerten gjennom alle de tjue åra gleder seg stort over stemninga rundt bordene når bacalaoen serveres.

– Det kommer mange sjøfolk hit. Mange treffer hverandre for første gang etter mange år på land. De smatter, raper og koser seg. Det er veldig trivelig, sier sjefstuert Anders Hyvik.

Denne festivalen blir hans siste som sjefsstuert. Etter lørdagens bacalaofest mønstrer han av.

Liten forening med stor festival

– På de første reisene som unggutter var det mange som ikke likte bacalao, men for mange har bacalaoen blitt en livrett, sier sjøfolka i Brevik.

På lørdag er det venta 15 000 besøkende til festivalen. Vertene regner med at alle de fem tonna med bacalao forsvinner i løpet av seks timer.

– Tenk at vår lille forening har klart å skape Europas største bacalaofestival. Vi er litt stolte det, sier Lunde.

Bacalaoen som mange forbinder med Portugal og Spania har de siste åra blitt tradisjonsmat langs Telemarkskysten.

– Vi har det veldig ålreit når vi lager til bacalaoen. Jeg tror gleden vi viser smitter over på folk som kommer hit, sier han.

Festivalen har gjennom åra hatt besøk fra hele Europa og noen har også komme helt fra Brasil og USA for å oppleve festivalen.