Hopp til innhold

1800-tallets Elvis er fra Telemark

En kvinnebedårende og umåtelig populær spellemann. Lars Fykerud var som en internasjonal popstjerne på slutten av 1800-tallet.

Lars Fykerud
Foto: Telemark museum

Lars Fykerud (1960–1902) var samtidens Elvis i Telemark og resten av det hardingfeleinteresserte Norge og USA. Han hadde legendestatus etter et åtte år langt Amerika-opphold, og ga hardingfelespillet status og posisjon i den norske nasjonsbyggingen mot slutten av 1800-tallet.

Hallgrim Berg og Anders Buen Garnås hyller artisten i deres turne, som skal presentere norsk slåttemusikk på sitt beste, og portrettere Lars Fykeruds spennende liv. De er begge spellemenn, men Berg er forteller og Buen Garnås skal står slåttespillet.


– Vi syntes det er veldig moro og komme ut og vise hvor fint felespill kan være. Det har vært odla frem i mange generasjoner i Telemark, med historien om Lars Fykerud som en stor scenekunstner i sin tid, som bakteppe. Jeg skal fortelle om ham, for det er en gripende historie, sier Berg.

– Et veldig spennende liv

Berg har studert Fykeruds liv i nesten 30 år. Han sier at Fykeruds konserter på 1800-tallet var revolusjonerende.

Hallgrim Berg

Hallgrim Berg er forteller i turneen som skal fortelle Lars Fykeruds historie.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg syntes det er veldig spennende. Han vokser opp i et spellemannmiljø på Juksebø, og han var vår første helprofesjonelle spellemann. Han dro til Amerika, og det å dra på konsertturne rundt 1880, var noe helt nytt. Han gjorde det svært bra, han kom til triumfens tinder og gjorde det stort økonomisk, sier Berg.

Fykerud var veldig populær både som dansespellemann og kvinnebedårer. Han bodde åtte år i USA, og det var som et popstjerneliv å regne, mener Berg.

– Dette var en høyreist flott kar, som var god til å svinge buen, og det virket nok positivt. Han var landskjent, han vant den første kappleiken i Bø i 1888, og var kjent som en veldig god spellemann lenge før det. Når han dro på turne til USA, tilfredsstilte han et musikkbehov som mange lengtet etter i USA. Han gjorde stort inntrykk på folk.

– Han tjente også kolossale penger den gangen. Omregnet til dagens kurs tjente han opp mot en million kroner på en god konsert, sier Berg.

– Døde som 42-åring, som Elvis

Men suksessen fikk en brå slutt, omgitt av alkohol, damer, ran og sykdom, forteller Berg. De siste årene levde Fykerud hjemme i fattigdom og døde etter sykdom, bare 42 år gammel.

– Det finnes mange jordiske og kroppslige fristelser for folk som tar seg godt ut på scenen, og som blir populære. Det var en fantastisk suksess i starten av USA-turneen, men den dabba av i løpet av de åtte årene han var der.

– Han døde som 42 åring, som Elvis, men han var jo syk, sier Berg.

Høsten 1898 kom Fykerud tilbake fra Kristiansand, men kom ikke tilbake til Notodden før våren etter. Helsa var dårlig de siste årene han levde, og Fykerud døde av tæring i 1902. I dag er han regnet som en av de store stilskaperne i andre halvdel av 1800-tallet.