Dømt til 17 års fengsel for drap på ekskjæresten

46-åringen som var tiltalt for å ha drept sin ekskjæreste Anna Medvedeva, ble torsdag dømt til 17 år i fengsel. Moren til avdøde benyttet anledningen til å takke retten etter at dommen var avsagt.

Drapstiltalt 46-åring

45-åringen hadde en felles sønn med Anna Medvedeva, som ble funnet drept høsten 2012. Nå er han dømt til 17 år i fengsel.

Foto: Privat

Det var i oktober i fjor at den savnede kvinnen Anna Medvedeva (26) ble funnet drept i en forlatt hytte i nærheten av Resjemvannet, mellom Bø og Notodden.

Anna Medvedeva og hennes sønn

Venninnen Tetyana Yatel tok mange bilder av den drepte 26-åringen og hennes sønn da de overnattet hos henne kun to dager før drapet.

Foto: Privat

Kvinnens ekskjæreste, en nå 46 år gammel mann fra Sverige, tilsto drapet og erkjente straffskyld.

I nesten to timer ble Anna Medvedeva holdt fanget av sin ekskjæreste før han drepte henne ved kvelning. Nå er mannen altså dømt til 17 års fengsel, etter domsutnevnelsen i rettssalen på Notodden i dag.

Dommeren sa i sin avsigelse at det var en gruoppvekkende handling, og at den angst og lidelse fornærmede gjennomgikk er ubeskrivelig. Dette ligger til grunn for idømmingen av den lange fengselsstraffen.

Les også:

– Streng dom

46-åringens forsvarer Bjørn Nærum sier til NRK at de mener dommen er streng.

– Det er ikke klart om klienten min vil anke. Han har bedt om betenkningstid, sier Nærum.

Det tok nesten en time å lese opp dommen. Etter avsigelsen benyttet moren til Anne Medvedeva anledningen til å takke retten for den grundige gjennomgangen av saken.

Etterlot seg en sønn

Anna Medvedeva var fra Russland, og bodde i Drammen. Hun etterlot seg en sønn, som var elleve måneder gammel da moren ble drept, og som moren hennes i dag har foreldreansvaret for.

I dommen ble det klart at sønnen får 1,2 millioner kroner i forsørgerpenger, og 600.000 i boligstøtte. Moren får 300.000.

Medvedeva og eksmannen var i en barnefordelingssak da drapet skjedde, og politiet hadde registrert flere episoder der mannen var involvert. Kvinnen hadde anmeldt eksmannen for overgrep, og hadde hovedomsorgen, mens faren hadde helgesamvær.

Hytte, Reskjemheia.

I denne hytta ble Anna Medvedeva funnet drept.

Foto: Radio P5 Telemark

Erstatning til de pårørende

Aktor Petter Sødal hadde lagt ned påstand om fengsling på 18 år, med begrunnelse om at drapet skulle ha blitt begått for å dekke over bortføringen av kvinnen.

Den svenske mannens forsvarer Bjørn Nærum mente derimot at aktors påstand for straffeutmåling var for streng, og prosederte på at drapet ikke skulle ha blitt begått for å dekke over forsvinningen.

Bistandsadvokat Maggi Vineshaugen Rødvik søkte om et erstatningskrav på tre millioner kroner, for sønnen og Medvedevas mor, men fikk altså betraktelig mindre enn dette.