Hopp til innhold

Over 10 offentlige millioner brukt for å få telemark som OL-gren

Telemark utviklingsfond har til nå brukt mer enn 10 millioner offentlige kroner på å få telemarkkjøring som en OL-gren.

Telemarkkjøring

Telemarkkjøring har to øvelser: storslalåm og klassisk. Det er innlagt hopp, og telemarksvingen er en selvfølge.

Foto: Privat

Og det er ikke sikkert at avtalen som utviklingsfondet har inngått med Norges skiforbund lar seg avslutte, selv om styret i Telemark utviklingsfond ønsket det. Dermed kan det fremdeles renne ut nye fire millioner kroner.

Langt tidsperspektiv

– Styret ønsker å terminere kontrakten så fort som mulig, sier daglig leder Terje Bakka i Telemark utviklingsfond til NRK.

Han har nå startet arbeidet med å få gjennomført styrets vedtak. Men det er ikke sikkert at avtalen er så lett å komme ut fra, for den går ut 2018.

Midlene som Telemark utviklingsfond har brukt på denne avtalen, er overskuddet av konsesjonskraftsalg. Styret for utviklingsfondet er oppnevnt av fylkestinget, og de som sitter der representerer den politiske makten.

Fylkesordfører Sven Tore Løksli fra Arbeiderpartiet er leder. Han har med seg de tidligere fylkesordførerne Gunn Marit Helgesen fra Høyre og Terje Riis Johansen fra Senterpartiet.

I tillegg sitter ordfører Erik Skjervagen fra Fyresdal og Eva Markset Lia fra Porsgrunn, begge representerer Ap, i styret for fondet. Men bevilgningene skal ikke behandles politisk, sier Bakka.

– Vi har hatt et langt tidsperspektiv, og hovedmålet var å få telemark inn som en OL-gren, og det måtte vi jobbe internasjonalt for å få til, sier Bakka.

Per Lykke, Telemark Høyre

Per Lykke vil ha en oversikt over hva pengene er brukt til.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Har brukt pengene godt

Han mener mesteparten av de allerede brukte 10 millionene er brukt godt. For målet var å få fokus på vinter- og fjell-Telemark.

– Det hadde hatt for lite fokus etter vårt syn. Og den veksten som har vært i fjellet i Telemark, mener vi kan skyldes deler av avtalen med Skiforbundet.

Han innrømmer likevel at pengene kunne vært like godt brukt av andre utviklingsaktører.

– Jo, det er riktig. Men det er enkelt å si i etterkant når hovedmålet ikke ble nådd.

– Men da vi inngikk avtalen i 2011 så vi dette som ett av virkemidlene.

Lederen i kontrollutvalget i Telemark fylkeskommune, Per Lykke fra Høyre, sier at kontrollutvalget trolig vil be om en detaljert oversikt over hvordan pengene er brukt til nå.

– Det er offentlige midler og viktig å følge med på hva de blir brukt til, sier Lykke.

Har ikke mislighold avtalen

Det Lykke kanskje ikke vet, er at det allerede er utarbeidet en rapport, både skriftlig og en okonomisk oversikt, i henhold til avtalen som ble laget.

Utviklingsfondet har sagt seg fornøyde med rapporten.

Og selv om de økonomiske realitetene har endret seg siden 2011, og det ikke kommer overraskende på Telemarkkomiteen i Skiforbundet at avtalen vil gå ut, vil en eventuell tidlig oppsigelse av avtalen by på problemer.

Telemarkkomiteen kan ikke se at deres del av avtalen med Telemark utviklingsfond er misligholdt, og for å oppfylle avtalen har Telemarkkomiteen blant annet ansatt folk

– Vi vil få store problemer om den avsluttes, sier komiteleder Birger Goberg.