NRK Meny
Normal

Disse 16-åringene får stemme ved valget

PORSGRUNN (NRK): For andre gang på rad får 16 og 17-åringene i Porsgrunn stemme ved valget i september. Det får ungdommer i Skien til å bli misunnelige.

Klasse 1STB på Porsgrunn Videregående Skole

I klasse 1STB på Porsgrunn Videregående Skole rakk nesten alle elevene opp handa på spørsmål om hvor mange som skal stemme ved kommunevalget 14. september.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– De er heldige i Porsgrunn som får stemme ved valget, sier 16 år gamle Kristian Klokseth fra Skien.

Han går i 1STB på Porsgrunn Videregående Skole, men er fra Skien, og får derfor ikke lov til å stemme ved valget. Men var det opp til han selv, skulle han mer enn gjerne stemt.

– Det er spennende å stemme, sier Kristian Klokseth.

Flere unge som vil stemme

Valgdeltakelsen ved kommune- og fylkestingsvalget er under 60 %, og enda lavere i ungdomsgruppene. Mathias Junker, Kristian Klokseth, Ingrid Hagen og Mariette Riis Bergene går på Porsgrunn videregående skole, og er alle positive til at 16-åringer får stemme.

Monica G. Steinbakken

Monica G. Steinbakken er rektor ved Porsgrunn Videregående Skole, og hun

Foto: Anne Lognvik / NRK

Rektor Monica Steinbakken ved Porsgrunn Videregående Skole viser vei inn til klassen som har samfunnstime, for å høre hvorfor de ønsker å få sin stemme hørt.

– Jeg er opptatt av helsestasjonen, sier Ingrid Hagen.

– Gratis buss, svarer Mariette Riis Bergene.

Flere grunner til større valginteresse

Juli Ane Borge, stipendiat ved institutt for sammenlignende politikk i Bergen, sier at tallet på ungdom som stemte ved forrige kommunevalg økte, og mange mente det hadde med terroren på Utøya i 2011 å gjøre.

– Mange snakker om Utøya-generasjonen, at politikken endret seg noe i tiden etter Utøya, for eksempel at mange politikere begynte å snakke med ungdommen, istedenfor til ungdommen, sier Borge.

Det var en økning fra 33 prosent valgdeltakelse i 2007 til 45 prosent i 2011.

 • Krog kjempar for OL deltaking

  Treninga på måndag vil avgjere om Magnus Krog frå Høydalsmo får den siste plassen i kombinertkonkurransen på tysdag, opplyser Norges Skiforbund. Han kjempar med Espen Andersen om den siste plassen. Magnus Krog har så langt vore reserve i OL.

  Magnus Krog
  Foto: NRK
 • Køyrt til sjukehus i Arendal

  Ein mann i 20-åra er frakta til sjukehuset i Arendal etter ei snøskuterulykke i Fyresdal i natt. Politiet opplyser at
  mannen har skader i buken og var bevisst då ambulansen kom. Men elles er skadeomfanget er ukjent.

 • Én til sykehus etter ulykke

  En person er kjørt i ambulanse til sykehus med uavklart skadefang etter en snøscooterulykke i Fyresdal i Telemark. Hendelsen skal ha skjedd ved 00.40-tiden, melder politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Stopp i Nome utan førarkort

  Ein mann i slutten av 20-åra er stoppa av politiet på Fensvegen i Nome. Det er mistanke om køyring i påverka tilstand, og utan ikkje førarkort. Det er tatt blodprøve.