Hopp til innhold

Over tusen jegere venter på spesialutstyr til elgjakta

Det er tomt for spesialutstyr til elgjakta over hele landet. GPS-peilere til hundene er det jegerne venter på. – Elektronikken gjør at det unike ved jakta blir borte, sier jeger.

Rundt om i Norge venter 1500 jegere på GPS-utstyr til hundene sine.

Hos Jegerservice på Ulefoss har de 60 bestillinger på gps-peilere, og telefonen ringer 30-40 ganger om dagen om akkurat dette.

Innehaveren er sikker på at han kunne ha solgt flere hundre hvis han hadde hatt gps-peilerne på lager.

– Det er en revolusjon. Det er helt fantastisk når det virker. Man vet hvor bikkja er. Det er populært produkt, sier Ivar Nilsen, innehaver av Jegerservice på Ulefoss.

– Slakt, ikke jakt

Ny elektronikk gjør at jegere kan sitte hjemme og overvåke dyr i skogen, for så å dra ut og skyte de. Erfarne jegere mener det er slakt istendenfor jakt.

Oskar Straume

Oskar Straume mener det er for mye elektronikk i jakten.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

En av dem er Oskar Straume, som synes bruken av elektronikk har tatt helt av. Bruk av sikringsradio og GPS-halsbånd til hunder er et godt hjelpemiddel, mener Straume, men det er andre elektroniske saker som blir helt feil for ham.

– Kameraer står ute i skogen og filmer dyr, slik at de kan gå ut å skyte de. Da er jakta vekk. Det er ikke ekte jegere som gjør sånt, sier Oskar Straume.

All elektronikken gjør at jegerne blir svært effektive, og kan tømme områder for dyr, noe Straume mener skjedde i Drangedal fra 2003 og frem til 2009.

– Mobiltelefon har du i sekken i tilfelle det skulle skje noe. Vi bruker ikke mobiltelefon på elgjakt, sier Straume.

Liker elektronikken

Peter Köller er en av jegerne som liker hva den nye teknologien kan gjøre for jakten. Han er ikke enig i at alt utstyret fører til slakt.

Peter Köller

Peter Köller mener elektronikken øker sikkerhet, spenningen og effektiviteten på jakten

Foto: Peter Köller / Privat

– Jaktkvotene setter grenser for hvor mange dyr de kan skyte uansett. Men jakten blir mer effektiv på grunn av elektronikken, sier Köller.

Han er veldig opptatt av å kunne bruke elektroniske hjelpemidler under jakten, fordi det tilfører jakten nye momenter. Fordelene er økt sikkerhet, økt effektivitet og økt spenning. Og skulle strømmen gå, kan en alltids gå tilbake til gamlemetoden.

– Elektroniske hjelpemidler er ikke noe man må bli avhengig av, sier Köller.

– Vil ikke kalle de jegere

Oskar Straume mener det skal være vanskelig å gå på jakt. Det skal være en utfordring, og det skal skille ut jegerne.

– Jeg tror dimensjonen med jakt blir feil, og at man da mister de opprinnelige jegerne. Vi får bare de som er interessert i kjøtt, og da vil jeg ikke kalle de jegere i det hele tatt. Jeg kaller de slaktere, sier Straume.

– Gleden ved jakta er å gå inn på dyret, og beregne vindretning, lukt og lyder. Det å overliste dyret på gamlemåten er den riktige jaktmåten, mener Straume.

SMS-bilde av rådyrbukk

SMS-bilde av rådyrbukk.

Foto: Peter Köller / Privat

Økt kvalitet i jakta

Fordelene med den nye teknologien er flere, mener Köller. Viltkameraet er viktig å bruke. Det gir Köller en pekepinn på hva slags vilt, hvilket kjønn det har og hvilken sammensetning det er i området. Det kan også gi tips om det er noen dyr som bør taes ut.

Det blir økt sikkerhet med en kommunikasjonsradio. Muligheten til å kalle på hjelp hvis det skjer noe. Köller kjenner ingen i dag som slipper hunden sin uten en eller annen form for peilehalsbånd. Og med et GPS-halsbånd på hunden vet du eksakt hvor den er.

– Den økte effektivitet gjør at det skapes flere og bedre skuddmuligheter. Og da kan jegeren selv avgjøre når det er tryggest å skyte, sier han.

Og ikke minst så øker spenningen med jakta, mener Köller. Et GPS-halsbånd vil se hvor hunden og viltet har beveget seg i terrenget. Og på løshundjakt vil avstanden til der hvor elgen står, kunne leses av ganske nøyaktig når hunden har stålos. Og så kan flere følge med på hvor hunden er i terrenget.

– Summen av alt dette her har gitt økt kvalitet i jakta, sier Köller.

– Datatilsynet vil reagere

Straume tror også at det bare er et tidsspørsmål før Datatilsynet griper inn. Det at enkeltpersoner overvåker områder i skogen, tror han ikke kan være helt lovlig.

– Det er ikke bare dyr de ser i skogen. De ser også personer som går i skogen. Og det får de rett hjem på stuebordet, sier Straume. – Så det er bare et tidspørsmål før Datatilsynet sier nei takk til den moroa, mener han.