NRK Meny
Normal

150 nye flyktninger er uønsket i Fyresdal

FYRESDAL (NRK): Ordføreren i kommunen sender protestbrev til UDI.

Erik Skjervagen på Foldsæ

Ordfører Erik Skjervagen (Ap) protesterer kraftig mot flyktningmottak på Foldsæ.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Asylmottaksbedriften Hero har inngått avtale med eieren av den tidligere landbruksskolen på Foldsæ om drift av asylmottak der. I forslaget ligger det an til at kommunen får mellom 150 og 180 flyktninger.

Lange avstander

To mil nord for Fyresdal sentrum ligger den gamle landbruksskolen på Foldsæ. Den lille grenda Hauggrend har i underkant av 100 innbyggere. Nå kan de bli mer enn det dobbelte.

Naboer til skoleområdet vil ikke la seg intervjue, men flere av dem er bekymret for konsekvensen av å plassere så mange på en liten plass, uten noe tilbud.

– Antallet er det største ankepunktet. I en kommune med 1320 innbyggere blir omtrent 17 prosent av innbyggerne boende i permanent flyktningmottak. Det er vi overhodet ikke rigget til å ta imot. Dette ønsker vi ikke, sier ordfører Erik Skjervagen (Ap).

Utrygghet og redsel

På sosiale medier raser debatten og mange av innbyggerne er sinte, sier ordføreren.

– Jeg har fått mange reaksjoner allerede. Dette vil kunne føre til konflikter. Folk er ekstremt skeptiske, de føler utrygghet og redsel for hva som kan skje.

Han mener et så stort antall flyktninger blir en stor belastning både på lokalsamfunnet og for flyktningene selv.

– Det vil belaste tjenestetilbudet vårt kraftig, og tilbudet til flyktningene blir dårlig. Det finnes ingenting innen mils omkrets de kan gjøre, nærmeste butikk er 1,5 mil unna, forklarer Skjervagen.

– Vi har et ansvar

Tone Irgens Veum

Tone Irgens Veum (Sp)

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Tone Irgens Veum er kommunestyremedlem for Senterpartiet og var den eneste som stemte mot å sende protestbrevet til UDI da saken ble behandla i formannskapet.

– Jeg synes vi har et ansvar. Vi har det veldig godt. Vi vet at mange er på flukt og de har det mye verre enn oss. Det vil bli utfordrende for kommunen, men jeg tror vi skal kunne takle det. Vi må brette opp ermene og gjøre det beste vi kan, sier hun.

Ordføreren ønsker en mer rettferdig fordeling av flyktninger, og mener UDI må tenke seg om.

– Det bør ikke være sånn at noen små kommuner får så stor belastning, mens andre ikke får noen. Hvis de vil ha stor motstand og ødelegge for folks vilje til å yte innsats for flyktninger er det bare å fortsette i samme stil, ved å kjøre inn store mengder flyktninger i små samfunn.

UDI vil ha god dialog

UDI trenger 30 000 nye mottaksplasser og har lyst ut anbudsrunde med frist fredag 11. desember. Det er ikke avgjort om det vil bli oppretta mottak i Fyresdal.

– Hvis vi takker ja ønsker vi en god dialog med både kommunen, naboer og andre i lokalsamfunnet, svarer de i en kommentar til NRK.

 • Mann drapstruet politiet

  En mann i 20-årene er pågrepet i Bø i Telemark. Han skal først ha slått seg vrang og kranglet med dørvaktene på et utested. Da politiet kom til stedet sparket og spyttet han på en politibetjent. Han skal også ha drapstruet politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Påførte kraniebrudd med hammer

  En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

 • Scoret 32 mål - linkes til Odd

  Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.