NRK Meny
Normal

Politireformen kan gi ett stort 110-distrikt

Folk i Telemark kan i framtiden bli nødt til å ringe til Drammen eller Asker hvis de skal varsle brannvesenet.

110-sentralen i Skien, Telemark

Alle meldinger om brann og ulykker i Telemark styres nå fra operasjonssentralen hos brannvesenet i Skien.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Grunnen er at 110-sentralene trolig vil bli plassert på samme sted som politiets nye operasjonssentral. Det bekrefter Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– Naturlig med ett 110-distrikt

 Anne Rygh Pedersen

Anne Rygh Pedersen er avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Foto: DSB / privat

– Vi har allerede gjort en grundig jobb med 110-strukturen, som er lagt på vent i påvente av at politireformen blir bestemt av Stortinget. Det vil være naturlig å se ett 110-distrikt på samme måte som ett 112-distrikt.

For to år siden var det sterke protester da 110-sentralen i Telemark sto i fare for å bli nedlagt. Nå kommer snart spørsmålet opp på nytt.

Politireformen legger opp til at det skal være en felles operasjonssentral for Telemark, Vestfold, Buskerud og Asker og Bærum. Anne Rygh Pedersen mener det vil være fullt mulig å ha én 110-sentral for hele dette området.

– Krever lokalkunnskap

– Det krever en god kompetanse av operatørene på nødmeldesentralene. Det krever gode tekniske hjelpemidler som kartverk. Og så krever det lokalkunnskap blant dem som skal rykke ut på brann.

– Men det er langt fra Vinje og Kragerø til Drammen eller Asker?

– Det er langt i geografi, men de som tar imot meldingene skal jo ikke ut og håndtere hendelsene. Det er derfor det er mulig å gjøre det på denne måten.

Les også: