11 pågrepet for kobbertyveri

Kobber for flere millioner kroner er stjålet fra bedrifter i Grenland. Politiet har pågrepet 11 personer, men utelukker ikke flere pågripelser i tiden fremover.

Tor-Egil Syvertsen

Etterforskere ved Grenland politistasjon har avdekket flere grove kobbertyverier. Totalt er 11 personer pågrepet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Totalt er det stjålet over 15 tonn kobber fra ABB Skien og Eramet i Porsgrunn. To andre bedrifter har blitt frastjålet kobber, men disse vil vi ikke offentligjøre av hensyn til videre etterforskning, sier politistasjonssjef ved Grenland politistasjon Tor Egil Syvertsen.

Politiet kom borti saken for to uker siden da to etterforskere oppklarte et tyveri av 400 kilo kobber. Videre etterforskning gjorde det klart at dette kobberet var en del av et større parti på totalt tre og et halvt tonn som ble stjålet i fjor høst.

ABB

Det er stjålet 11,2 tonn kobber fra ABB i Skien.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Som et resultat av godt og grundig politiarbeid har dette ført til avdekking av flere grove tyverier og helerier fra ulike bedrifter i Grenlandsregionen, sier Syvertsen.

Les også:

Flere pågripelser

– Foreløpig så er det pågrepet 11 personer i denne saken. Men jeg utelukker ikke at flere kan bli pågrepet i tida som kommer. De som er pågrepet så langt er først og fremst mennesker som er mistenkt for å ha stjålet kobber. Men vi jobber også med mottakerleddet, og har flere personer inne i bildet i forbindelse med heleri.

Beslagene er store. Kobberverdien anslås å være 2,3 millioner kroner.

– Deler av kobberet er omgjort til verktøy og da blir jo utsalgsverdien større, sier Syvertsen.

De fleste som er siktet i saken kommer fra Grenlandsregionen, men det er også gjort pågripelser, og tatt ut siktelser mot personer fra Vestfold og Buskerud.

– På en av turene har etterforskerne funnet en nesten ny gaffeltruck. Denne viste seg å være stjålet fra Eramet i Porsgrunn, forteller Tor Egil Syvertsen ved Grenland politistasjon.