NRK Meny
Normal

1000 lærere demonstrerte i Skien

– Kommunenes Sentralforbund provoserer, nå som skole og lærere skulle være et satsingsområde for den nye regjeringen, sa lederen i Utdanningsforbundet Telemark til alle de fremmøtte.

Demonstrasjon Skien

Harald Johansen, lederen i Utdanningsforbundet Telemark, ledet an i demonstrasjonen som fikk hele 1000 lærere til å møte opp. Mange av dem hadde med plakater.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Utdanningsforbundet Telemark hadde i samarbeid med alle kommunelagene i Telemark en stor demonstrasjon på Handelstorget i Skien i kveld.

Demonstrasjonen ville sette søkelyset på innholdet i skolen og lærernes mulighet til å sikre god kvalitet i opplæringa. Hele 1000 lærere møtte opp for å vise at de står sammen i kampen for best mulig arbeidsforhold.

La lærere være lærere

Og demonstrantene gikk hardt ut mot deres egen arbeidsgiver, Kommunenes Sentralforbund. Lærerne mener at når arbeidsgiveren vil at alle forhandlinger skal skje lokalt, vil dette legge ytterligere press på skolebudsjettene og lærernes mulighet til å gjøre en god jobb.

– Vi håper at KS tar til fornuft og at vi får en sentral avtale som er god for alle parter, sa Hege Eikeland, en av de 1000 demonstrantene, til NRK.

Og hun la til:

– La lærere være lærere. Ved at jeg har tid til å forberede meg, og tid til å være sammen med elevene mine, blir jeg en god lærer.

Se video fra demonstrasjonen:

Går hardt ut mot KS.

– Viktig å stå sammen

– Det å stå sammen med de andre arbeidstakerorganisasjonene er viktig for å ha en sjanse til å vinne fram, sa lederen i Utdanningsforbundet i Telemark, Harald Johansen, til de frammøtte på Handelstorget.

– Den brede faglige støtten vi har hatt styrker oss i kampen og gir oss tro på at vi skal vinne fram, la Johansen til.

Til NRK understreket han at det trolig ikke er dette utdanningsministeren og regjeringen ønsket seg, når de i valgkampen og regjeringserklæringen lovet et løft for skolen og for lærerne.

– Kommunene kan skjære ned

– Hvorfor er dere så redde for lokale forhandlinger, slik KS foreslår?

– Hvis de sentrale reguleringene forsvinner, så betyr det at kommunene kan skjære ned uten at det ligger en sentral ressurs der. Dette er faremomentet, som gjør at rektorene ikke kommer til å ha noe lokalt handlingsrom. Kommunebudsjettene er mange steder så anstrengte at det kan komme kutt som tvinger fram en utvikling ingen ønsker, utdyper Johansen.

Ni Liv underholdt under demonstrasjonen, og det var også appeller både fra LO, Senterpartiet og SV, samt en rektor og kommunelagsleder.