NRK Meny
Normal

- Vi vil ikke være syndebukker

Nybakte mødre finner seg ikke i å bli utpekt til syndebukker av helseminister Sylvia Brustad.

Karianne Valsø, Silje Tverberg, Kathrine Pedersen, Diana Tverberg og Monica Svensen
Foto: Christina Førli Aas / NRK

I stortingets spørretime på onsdag ga Sylvia Brustad grønt lys for å legge ned fødestua Lykkeliten.

Det begrunnet hun med at de fleste Rjukan-kvinner føder andre steder likevel, og at mange av dem velger det selv.

Det er helt feil, mener kvinnene. De skulle mer enn gjerne ha født barna sine på Lykkeliten.

SE VIDEO: Mødre skuffet over helseministeren

Da Louise Sørensens "Lykke liten" kom til verden for to uker siden, var det ikke på Lykkeliten fødestue på Rjukan, til tross for at det er der de bor.

- Jeg skulle gjerne ha født på Lykkeliten, men jeg måtte ta keisersnitt og det gjør de ikke der, sier hun.

Barn

Lille Simone er kun tre uker gammel.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

Ikke selvvalgt

Elin Kanton reiste også til Skien for å føde sin lille Kaja for sju uker siden, men heller ikke hun valgte det selv. Det samme gjelder Nina Heimark, som fikk sin Odin i Skien for åtte uker siden.

- Hadde vi hatt et valg så hadde ikke jeg valgt å reise helt til Skien, sier hun.

To timer i bil med rier er definitivt ikke førstevalget

Nina Heimark, nybakt mamma

Det samme er tilfelle for svært mange fødene kvinner på Rjukan. For å kunne føde på Lykkeliten må svangerskapet være helt uten komplikasjoner.

Det var ett av argumentene helseminister Sylvia Brustad hadde for å legge ned fødestua i Stortingets spørretime på onsdag. Men Brustad mente også at mange kvinnener selv valger å føde barna sine andre steder, selv om de kunne ha født på Rjukan.

HØR: Brustad om Lykkeliten

SE VIDEO: Brustad legger ned Lykkeliten

Dette mener de nybakte mødrene på Rjukan er feil, og de liker ikke at helseministeren skylder på dem for at fødestua blir nedlagt.

- Det er veldig provoserende og skrekkelig urettferdig. Vi er ganske sikker på at alle de som vi kjenner ville valgt å føde på Lykkeliten hvis de hadde hatt muligheten til å velge. De som blir sendt avgårde har veldig gode grunner for det. Den kompetansen som de på Lykkeliten innehar etter så mange år, den stoler vi på, sier mødrene.

Barn

Sju uker gamla Kaja.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

Alle vil føde på Lykkeliten

Karianne Valsø er gravid, med termin den 4. juli. Også hun skal til Skien for å føde den nye babyen sin, men ville valgt Rjukan hvis hun kunne.

- Jeg har blitt såpass gammel at de anbefalte meg å være på et annet sykehus enn her, men jeg ville absolutt prioritert å føde her hvis jeg hadde hatt muligheten, sier hun.

Av de ti kvinnene NRK snakket med på Rjukan var alle enten nybakte mødre eller høygravide. Bare en av mødrene hadde født på Lykkeliten, og bare to av de gravide planlegger å gjøre det. Men alle ville helst fått barna sine på fødestua på Rjukan hvis de kunne, og ingen av dem kjenner noen som har valgt bort Lykkeliten etter et problemfritt svangerskap.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK