NRK Meny
Normal

- Vi tvilte på at dommen var riktig

Gjenopptakelseskommisjonen var enstemmig da de bestemte at Fjell-saken skulle gjenåpnes. Les begrunnelsen her.

F.v Ole Martin Meland, Åge Vidar Fjell og Jonny Sveen.
Foto: Petter Melsom / NRK

Leder i kommisjonen, Janne Kristiansen, sier til NRK at de var enige om at saken skulle tas opp igjen.

- Vi mente at det var særlige forhold som gjorde det tvilsomt om dommen var riktig. Og vi fant det dermed riktig at saken skulle gjenåpnes og vurderes på nytt av lagmannsretten for å se om han er skyldig.

LES: - Han ville trolig blitt frikjent

SE VIDEO: - Jeg trenger oppreisning

Video nsps_upload_2008_10_23_21_13_12_320.jpg

Kristiansen sier tvilen rundt Åge Vidar Fjells mentale tilstand var avgjørende for at kommisjonen kom frem til at saken skulle gjenopptas.

- Det har kommet nye sakkyndige vurderinger siden saken var oppe sist. De har vært av en slik karakter at vi mente at spørsmålet om han var tilregnelig, eller om han i det hele tatt forsto hva han snakket om i avhør, kan det stilles spørsmål om, sier hun.

SE VIDEO: - Jeg er lettet

Video nsps_upload_2008_10_23_19_42_18_317.jpg

Dommen ville vært annerledes

Åge Vidar Fjell ble i 1990 dømt til sju års fengsel og 10 års sikring for drapet på en nabo i Kilebygda. Berit Synnøve Pedersen var medlem i juryen da saken var oppe i Lagmannsretten. Hun mener at saken hadde tatt en annen vending i retten i dag.

- Det er ikke i tvil om at saken ville tatt en annen retning, dersom opplysningene Sandberg sitter inne med hadde kommet fram den gangen, sier Pedersen.

Saken går nå til Høyesterett. Den vil utnevne en ny lagmannsrett som skal vurdere saken. Så blir den berammet på nytt. Da kan påtalemyndigheten enten kjøre en ny full hovedforhandling eller nedlegge påstand om frifinnelse.

 • Brann i hus på Notodden

  Det brenner i et bolighus på Notodden. Fem personer er evakuert fra huset, og tas hånd om av ambulansepersonell og naboer, opplyser operasjonsleder Petter Ebbesberg. Røykdykkere gjennomsøker nå huset. Det skal ikke være fare for spredning.

 • Her kan du se kveldens sending

  Distriksnyheter fra Buskerud, Vestfold og Telemark.
 • Røykutvikling var tørrkokt kjele

  Politi, brann og ambulanse rykket like etter 20.30 ut etter melding om røykutvikling på Gimsøy i Skien. Det viste seg å være røyk fra en tørrkokt kjele. En kvinne som befant seg i leiligheten sjekkes av ambulansepersonell.

  Brann på Gimsøy i Skien
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Røykutvikling på Gimsøy

  Nødetatene har rykket ut til en mulig bygningsbrann på Gimsøy i Skien. Det er meldt om røykutvikling og både brann, politi og ambulanse er på vei til stedet.