NRK Meny
Normal

- Vi har brutt velgergarantien

Terje Lien Aasland innrømmer at de ikke har klart å holde løftene sine overfor velgerne.

Lykkeliten fødestue
Foto: Berit Heggholmen / NRK

I forrige uke sa fylkeslederen i Telemark Arbeiderparti, og stortingsrepresentant Terje Lien Aasland, at Sylvia Brustad var feig dersom hun ikke omgjorde vedtaket om å legge ned fødestua Lykkeliten på Rjukan. Onsdag hadde hun sjansen, men valgte å ikke endre vedtaket fra styret i Helse Blefjell.

SE VIDEO: Brustad legger ned Lykkeliten

LES: Hindret ikke nedlegging

LES OGSÅ: - Sylvia Brustad er feig!

Aasland innrømmer at nedleggelsen er et brudd på velgergarantien fra de rødgrønne partiene i Telemark.

- Den har vi røket på, det må jeg bare erkjenne. Og derfor er jeg utrolig skuffet. Vi har siden 2005 jobbet tett opp mot de punktene som vi ga som velgergaranti, og det er jo få politikere som tør å gi så tydelige velgergarantier som vi gjorde ved siste stortingsvalg. Jeg beklager virkelig dette, og jeg er ordentlig skuffet, sier han.

- Hvordan kan velgerne ha tillit til Arbeiderpartietet når det blir lovet en ting, og så skjer det stikk motsatte?

- Dette er jo bare en sak av mange hundre. Jeg håper på at velgerne, til tross for dette, har tillit til Arbeiderpartiet, sier Aasland.

Terje Lien Aasland

- Vi har brutt løftene overfor velgerne våre, sier Terje Lien Aasland.

Foto: Knut Falch

Krigserklæring

På Rjukan er det derimot mange som nå er i ferd med å miste tilliten til regjeringspartiene. Det har de lokale representantene allerede fått merke. Vara-ordfører i Tinn, Turid Opedal fra Arbeiderpartiet, sier at nedleggelsen av fødetilbudet er et svik mot distriktene, og opplever nedleggelsen som en krigserklæring mot Rjukan-samfunnet.

- Det er så provoserende at folk er i harnisk. Mange spør om vi ikke skal danne et sykehusparti, og er det svaret, spør Opedal.

Tinn kommune har tradisjonelt vært en av kommunene hvor Arbeiderpartiet står sterkest, og ved forrige valg fikk partiet hele 49, 5 prosent av stemmene. Terje Lien Aasland frykter ikke noe stemmeras ved neste korsvei.

- Velgerne på Rjukan og utenfor er skuffet over den avgjørelsen som er tatt. Men jeg tror de er opptatt av å beholde lokalsykehuset sitt med de gode funksjonene som det har i dag, sier Aasland.

Generalstreik

Det kan bli generalstreik i Tinn i protest mot helseminister Sylvia Brustad som godtar nedlegging av fødestua Lykkeliten på Rjukan.

Det er SV som har tatt initiativ til dette.

Det er dagen derpå på Rjukan i dag, sier Steinar Miland, fylkesleder i SV, og kommunestyremedlem i Tinn.

- Vi er jo veldig triste og lei oss for at dette har skjedd, og som vi har kjempet for i lang lang tid. Dette er en skuffelsens dag, det er det ingen tvil om. Nå skal vi se hva vi kan gjøre, og se om vi skal ha noen aksjoner. Fra SVs side har vi sagt at vi kunne godt tenke oss en generalstreik i Tinn, for å markere vår misnøye, sier Miland.

 • Knivran i Porsgrunn

  Vitus apotek i Jernbanegata i Porsgrunn er ranet av en person som truet de ansatte med kniv. Store politistyrker søker etter gjerningspersonen, og politiet ber om tips fra vitner som kan ha sett gjerningspersonen løpe fra stedet.

  Ran av Vitus apotek i Porsgrunn
  Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
 • NRK vil bli i Porsgrunn

  NRK Telemark skal flytte fra Borgeåsen, og etablere seg på nytt i Porsgrunn. Eiendommen på Borgeåsen vil bli solgt, og NRK vil nå gå ut i markedet og søke etter nye lokaler sentrumsnært i Porsgrunn kommune. – Vi ser for oss økt regionalt samarbeid i åra framover, og Porsgrunns sentrale beliggenhet med gode kommunikasjonsmuligheter, er bakgrunnen for at vi velger å reetablere oss her, sier regionredaktør Heidi Pleym.

  Heidi Pleym
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Forbanna

  Bård Hoksrud støtter Sylvi Listhaug på sosiale medier. – Jeg er forbanna over opposisjonens herjinger mot Listhaug, og har klare meninger om flere i opposisjonen og KrF, men lar det være nå, sier Hoksrud.

  Bård Hoksrud
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Glad Listhaug trekker seg

  Leder av justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid, er glad Listhaug trekker seg. – Vi kan ikke ha en justisminister som nører opp under farlige hatefulle ytringer, sier Vågslid. Hun forventer at den neste justisministeren vil jobbe mot ekstreme holdninger.

  Lene Vågslid.
  Foto: John-André Samuelsen / NRK