Normal

- Uvirkelig å oppleve krig

Jørn (19) og Morten (20) har de siste ukene blitt beskutt og sett opprørere bli drept.

 

Jørn (t.v.) og Morten
Foto: Hammer, Anders Sømme / SCANPIX

- Det er jo ikke noen tvil om at vi er i krig når vi bomber Taliban-soldater i fjellene, sier Morten.

Jørn og Morten er nettopp tilbake i militærleiren i Mazar-i-Sharif etter å ha deltatt i kampene i Badghis-provinsen i Nord-Afghanistan, kamper som beskrives som de tøffeste vanlige norske soldater har vært med på siden andre verdenskrig.

- Det har vært uvirkelig å oppleve krig. Det er vel ingen andre norske tjueåringer som har de erfaringene vi nå har, sier Jørn, som kommer fra Sauherad i Telemark.

Redsel og spenning

De unge mennene som hører til geværtroppen i den norske utrykningsstyrken, sier til NTB at de har hatt blandede følelser under kampene. De har vært redde for å gjøre feil og har hele tiden tenkt på at de ikke måtte glemme det de hadde trent på.

- Men det har også vært spennende, sier mennene.

Morten, som kommer fra Trondheim, forteller at de norske soldatene er blitt beskutt med maskingevær og raketter. Både han og Jørn er sikre på at det er Taliban de har kjempet mot.

- De var svært dyktige krigere og beveget seg veldig raskt. Vi fikk høre at de tilbakela 800 meter på fem minutter samtidig som de rullet rundt på bakken og skjøt på oss. De afghanske soldatene som vi samarbeidet med, fortalte at opprørerne sang Come and fight us sons of Bush i fjellene, sier Morten.

Så mann falle

Morten og Jørn bruker av sikkerhetshensyn bare fornavnene. De kan ikke forstå hvordan det kan stilles spørsmål ved om de har vært i krig. En gang da de norske soldatene fyrte av bombekastere mot et fjell, så Jørn en opprører bli drept og falle ned fjellsiden.

- Det var en merkelig følelse da vi kalte inn bombeflyene og så bombene slå ned der vi visste Taliban lå og gjemte seg, sier Morten.

De unge, norske soldatene føler de får den støtten de trenger for å bearbeide det de har vært med på.

- Vi har snakket mye sammen i troppen, og vi vet at vi kan få hjelp av et stressmestringsteam hvis vi trenger det, sier Morten.

Mennene har ikke snakket med psykologer etter kampene, men Jørn sier han synes det var veldig fint at feltpresten var med som støtte på deler av operasjonen.

Ingen feiring

Opprørerne var så langt unna at verken Morten eller Jørn avfyrte sine AG3-geværer. De vet derfor at de selv ikke har drept noen. Det er fortsatt ukjent hvor mange opprørere de norske soldatene har drept i Badghis. De norske soldatene brukte bombekastere og raketter mot opprørerne i fjellene. I tillegg fikk de hjelp av bombefly, forteller Jørn og Morten.

Da mennene vendte tilbake til leiren i Mazar-i-Sharif torsdag, skulle de egentlig ha feiret med kake at ingen nordmenn hadde blitt drept. Men så fikk de høre at en norsk soldat var blitt drept og en hardt skadd av en veibombe utenfor Maimana i Faryab-provinsen.

- Etter at alt hadde gått så bra med operasjonen vår, var det veldig trist å høre at en av våre hadde blitt drept. Det ble ikke noen feiring, sier Morten.

Kompanisjef og major Pettersen, som bare vil ha etternavnet sitt på trykk, sier han er svært stolt av soldatene som han hadde kommandoen over i Badghis.

- Vi har trent mye på skarpe operasjoner, og alle soldatene gjorde det de hadde trent på. Men vi hadde også en god porsjon flaks, sier Pettersen.

(NTB)