NRK Meny
Normal

PR-ekspert: - Uryddig av First House å holde tilbake informasjon

First House unnlot å informere Telemark fylkeskommune om at de også jobbet for selskapet de introduserte dem for. – Vi har ikke opptrådt uryddig eller blandet roller, svarer First House.

Tech Mahindra

Det indiske outsourcing- selskapet Tech Mahindra vurderer å opprette en avdeling i Telemark. Fra venstre; Bjørn Richard Johansen, First House, Gaurav Gupta, leder Tech Mahindra i Norge, og Rajendra Tunuguntla, Tech Mahindras Norden-leder.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

I Grenland torsdag: Invest in Telemark inviterer til presskonferanse for å presentere en gladnyhet om mulige arbeidsplasser fra et indisk selskap, to dager etter NRKs avsløring om at First House fakturerte fylkeskommunen for softis med strø og dyre middager .

Under besøket kommer det frem at inderne har vært klienter av First House. Det bekrefter Bjørn Richard Johansen, partneren i First House som     leder Invest in Telemark.

Inderne ba First House om hjelp

– Vi tok kontakt med Bjørn Richard i fjor. Vi ba dem om hjelp til å vokse utenfor Oslo. Siden den gang har First House vært involvert i vår Norges-strategi og Telemark kom inn i bildet, sier leder av Tech Mahindra i Norge, Gaurav Gupta.

– Er dere på klientlisten til First House?

– Vi er mer å anse som en partner nå, vi har «other arrangements», sier Gupta.

First House Theatercafeen

Denne kvitteringen viser at PR-byrået First House fakturerte fylkeskommunen samtidig som de hadde det indiske IT-selskapet Tech Mahindra som kunde.

Fylkeskommunen har til nå vært ukjent med kundeforholdet, men i et intervju med NRK denne dagen innrømmer Johansen at inderne har vært kunder.

First House Bjørn Richard Johansen

First House og Bjørn Richard Johansen, fortalte først torsdag at inderne også har vært på kundelisten.

Foto: NRK

– Tech Mahindra er en kunde som har kommet for å be om hjelp til å introdusere seg for noen norske kunder. Og så har vi sett hva slags potensial det er for Tech Mahindra i vårt Invest in Telemark- prosjekt, sier Johansen.

– Så de har vært en kunde av First House samtidig som dere har jobbet med Invest in Telemark?

– Ja, vi jobbet med å koble dem til kunder i hovedstaden, sier Johansen.

First House: – Vi har ikke opptrådt uryddig

Først torsdag ettermiddag får fylkeskommunen beskjed. I en e-post sendt til NRK fredag skriver de:

«Vi ble informert om at First House har hatt noen oppdrag for Tech Mahindra i går ettermiddag, og var ikke klar over de har hatt et kundeforhold før det.»

Ketil Raknes

– PR-bransjen bør snart forholde seg til det etiske regelverket, sier Ketil Raknes, høyskolelektor i PR.

Foto: Pressefoto

– Dette er uryddig av First House, sier Ketil Raknes, høyskolelektor i PR ved Markedshøyskolen i Oslo.

Det er åpenbart at First House har noe å tjene på at de to partene møtes. Når de har en kunderelasjon til begge er det viktig for alle parter å bli opplyst, mener Raknes.

I en e-post til NRK svarer administrerende direktør i First House, Per Høiby:

«Vi er uenig med Raknes. Vi har ikke opptrådt uryddig eller blandet roller. Vi har hatt et betalt oppdrag for Tech Mahindra fra mai 2014 til april 2015. Dette oppdraget har overhodet ikke noe med den eventuelle lokalisering til Telemark å gjøre. I samme periode har Bjørn Richard Johansen i rollen som prosjektleder for Invest i Telemark presentert Tech Mahindra for viktige aktører i Telemark. Denne kontakten er ikke en del av det betalte oppdraget vi har hatt for Tech Mahindra. Om Tech Mahindra velger å etablere et servicesenter i fylket vil det imidlertid være en meget god nyhet, både for prosjektet og for fylket.»

I Porsgrunn på torsdag uttalte Tech Mahindra at en del av strategien de kom til First House med var å etablere seg utenfor oslo og at derfor kom Telemark inn i bildet.

First House faktura

Bjørn Richard Johansen har fakturert arbeid med Tech Mahindra i perioden begge parter var kunder.

First House