NRK Meny
Normal

- Svekker distriktene

Lokale politikere raser mot en politireform som de mener styrker de store byene og tapper distriktene. Politifolk frykter for beredskapen.

Politihuset i Drammen

Politihuset i Drammen blir foreslått som hovedsete for Telemark, Vestfold og Buskerud.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

– Jeg er fryktelig skuffet. Jeg synes dette er det dårligste alternativet, sier Arbeiderpartiordfører i Skien, Hedda Foss Five etter at hun fikk beskjed om at Drammen foreslås som nytt hovedsete for det nye politidistriktet bestående av Telemark, Buskerud og Vestfold.

I dag kom innstillingen fra Politidirektoratet om hvor hovedsetene til de nye politidistriktene skal ligge. 27 politidistrikter skal bli til 12.

Hedda Foss Five

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap).

Foto: Anne Lognvik / NRK

Skiensordføreren reagerer på at det er stedene rundt Oslo som i stor grad anbefales som hovedseter.

– Det blir en opphoping av operasjonssentraler og det blir et stort tomrom mellom Oslo og Kristiansand, sier hun.

– Beslutning tatt på sviktende grunnlag

Også i Politets fellesforbund raser de.

– Jeg er overrasket og skuffet, sier leder for Politiets Fellesforbund i Telemark, Stine Benjaminsen Nygård.

Hun mener beslutningen er tatt på sviktende grunnlag

POD har ikke engang kommet og sett på lokalene våre. Det eneste de har bedt om er størrelsen på dagens operasjonssentral, men bygget vårt har mye ekstra plass som vi kunne benyttet, sier hun og viser til at det finnes flere alternativer i Grenland som direktoratet ikke har tatt seg tid til å undersøke.

Frykter for beredskapen

Politiets fellesforbund er klare på at flytting av hovedseter vil få konsekvenser for beredskap.

Det er så enkelt som at du også som operativt personell må innom hovedkvarteret innimellom, sier hun.

Stine Benjaminsen Nygård

Leder av Politiets fellesforbund i Telemark, Stine Benjaminsen Nygård.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø

Benjaminsen Nygård mener også at forslaget får store konsekvenser for arbeidsplassene i distriktet.

– Bare for politiet er det snakk om 100 arbeidsplasser. Det er viktig at vi får disse arbeidsplassene til oss, sier hun og peker på at også brann og AMK skal samlokaliseres med politi og at det derfor vil få enda større konsekvenser på sikt.

Skiensordføreren er mest bekymret for kompetansen i området.

– Jeg er bekymret for at vi mister flinke folk og at det blir vanskeligere å rekruttere i konkurranse med det sentrale Oslområdet, sier hun og får støtte av fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen fra Senterpartiet.

Vil ha politisk omkamp

Den tidligere olje- og energiministeren sier det lenge har gått rykter om at ledelsen skulle plasseres i Drammen.

– Det mener jeg er den dårligste løsningen, og sånn sett er jeg overrasket over at de gjør det og selvsagt også skuffet, sier Riis-Johansen.

Han håper nå politisk ledelse vil se på saken på nytt. Med seg har han Skienordføreren som er klar til kamp.

– Demokratiet vårt er sånn at det går an å påvirke politiske beslutninger så det tror jeg på, sier hun og fortsetter.

– Kampen vi står ovenfor nå, den må vi kjøre knallhardt og kjempe sammen om.

Vil lytte

Forslaget skal nå ut på høring fram til 17.november. Politidirektoratet vil etter det behandle alle høringsinnspillene og så ta den endelige beslutningen på hvor hovedsetene skal ligge.

- Høringsrunden er viktig for å sikre best mulig beslutninger om hovedsetene i de nye politidistriktene. Høringsinstansene kan ha fakta og vurderinger som blir viktige når vi skal ta den endelige avgjørelsen, sier avdelingsdirektør Frode Hermansen i Politidirektoratet.

Politidirektoratet mener oppgavene som skal utføres ved hovedsetet i stor grad er stedsuavhengige, og derfor i liten grad vil kreve fysisk nærhet til brukerne av politiets tjenester.

 • Savner byantikvar i Kragerø

  Hege Baugstø Lier, (Ap) i hovedutval for samfunn i Kragerø savner stillingen som byantikvar. I siste møte foreslo Lier at Kragerø skal kjøpe byantikvar-tjenester fra Risør. Lier håper at Kragerø igjen kan dele på en byantikvar med naboen, skriver KV.

 • Kjøper USA-ambassade

  Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, som eier eiendommer, hotell og hytter i Kragerø, har kjøpt den tidligere USA-ambassaden i Oslo sentrum. Salget er ikke bekreftet, men Finansavisen skriver at er skrevet salgskontrakt. Prisen skal være ca 500 mill kroner.

 • Snøscooterløyper kartlegges

  Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdi for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

 • Knakk stolpe-slo hull i hustak

  Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.