NRK Meny
Normal

- Slett etterforskning

Ada Sofie Austegard reagerer på nye opplysninger om at et vitne i barnedødsfallsaken i Skien aldri ble formelt avhørt.

Ada Sofie Austegard

Lederen for Stine Sofies stiftelse reagerer på de nye opplysningene.

Foto: Frans Kjetså / NRK

For fem dager siden ble det kjent at politiet gjenopptar etterforskningen etter at en sju år gammel jente fra Skien i 2009 ble funnet død. I dag skriver TA at de nærmeste vennene aldri har slått seg til ro med at jenta døde på grunn av selvpåført kvelning.

- Ikke tatt seriøst

TA har snakket med flere personer som kom til da sjuåringen ble funnet død. En kvinnelig nabo og nær venn av familien til den avdøde jenta reagerer på politiets behandling av saken.

– Vi føler at hendelsen har blitt dysset ned, forteller hun til avisa.

Kvinnen var den første moren ringte til etter at datteren mistet bevisstheten.

– Hun ringte tre ganger før jeg oppfattet ordet «død», forteller hun. Kvinnen sprang bort og så sjuåringen ligge bevisstløs i gangen.

Kvinnen har aldri blitt formelt avhørt av politiet.

Reagerer på at vitne ikke ble avhørt

Leder for Stine Sofies stiftelse, Ada Sofie Austegard, reagerer på at nabokvinnen aldri har blitt kalt inn som vitne.

– Det viser at det har vært en slett etterforskning av saken, sier hun til NRK. Austegard forteller at hun kjenner til saker der de er overbevist om at det er drap, men der mistanken aldri har ført fram grunnet dårlig etterforskning eller problemer med å bevise skyld.

Hun mener det er trist at det ikke finnes en obligatorisk dødsstedsundersøkelse i saker der barn dør. I dag må du be om tillatelse fra foreldre og hun mener rutinene må endres.

Reagerer på kritikken

Politiadvokat Jon Harald Borgen i Telemark politidistrikt reagerer på påstanden om slett politiarbeid fordi Austegard ikke kjenner den etterforskningen politiet har gjennomført. Han viser også til at det i den aktuelle saken har vært full åstedsundersøkelse, teknisk rekonstruksjon og at nabokvinnen har vært i kontakt med politiet.

– Men jeg vet ikke grunnen til at hun ikke ble avhørt, sier Borgen.