NRK Meny
Normal

- Slå fuglen ihjel

Det er bortkastet og slemt å vaske oljeskadd fugl, mener Miljøvernforbundet.

Sjøfugl tilgrisa av olje

Sjøfugl tilgrisa av olje.

Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX

Det siste døgnet er det blitt satt igang en mobilisering via internett for å få frivillige til å rense olje og vaske sjøfugl på Bamblekysten.

- Det er bortkastet å vaske fuglene, fordi de dør likevel, sier Kurt Oddekalv.

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv mener oljeskadd fugl må slås i hjel.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han er leder i Miljøvernforbundet og har rykket ut ved alle store skipshavarier med oljesøl de siste åra. Oddekalv har sterke meninger om hvordan oljeskadd fugl bør behandles.

- Gjør slutt på pinslene deres, heller enn å vaske dem. Tenk deg at du har olje i munnen og over hele kroppen, og at et fremmed individ plutselig plukker deg opp og putter deg i vaskemaskinen, sier Oddekalv.

Han legger til at fuglene blir sterile på sikt, slik at hvis de overlever og blir vasket, får de likevel ikke noe godt liv i etterkant.

Les mer: Vil reinse fugl - får nei

Ikke helsekost

Også mennesker bør passe seg for oljen, i følge Oddekalv.

- Oljen er av billigste sort, og den inneholder en rekke stoffer somikke burde vært der. Dette er ikke helsekost, og frivillige bør holde seg unna, sier miljøverneren.

Les: Mobiliserer på Twitter

Han har forståelse for at folk føler seg maktesløse og at de ønsker å hjelpe til, men mener at oppryddingen bør overlates til ekspertene.

- Typisk politikerne

Ekspertene har imidlertid ikke alltid det som trengs for å gjøre jobben skikkelig, advarer Oddekalv.

- Vi trenger nytt utstyr og vi trenger mer utstyr for å kunne hanskes med en situasjon som denne. Det stilles store krav til for eksempel Kystverket, men de får ikke nok penger, mener han.

- Det er typisk politikerne å fordele oppgaver uten at finansene følger med.

 • Seld for 2,7 millionar kroner

  Telemarks dyraste hyttetomt er no seld. Det melder Varden. Hyttetomta har vore til sals sidan 2016, og ligg inne i Silkedalen på Vierli. Prisen vart til slutt 2,7 millionar kroner.

 • Nittisju av hundre brukar belte

  Nittisju av hundre busspassasjerar i Telemark brukar belte. Det syner ei undersøking Statens vegvesen har gjort denne veka. I ei tilsvarande undersøking for to år sidan var det meir enn dobbelt så mange som ikkje brukte belte.

  Busser i Telemark
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Ap-topp vert etterforska

  Politiet startar etterforskinga av Magnus Straume etter påske. Ap-politikaren i Drangedal er meld for å ha stole pengar frå ein person han var støttekontakt for. Straume seier at han er uskuldig, og at han ser fram til at etterforskinga vil reinvaske han.

  Magnus Straume
  Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK
 • Til sjukehus etter slåstkamp

  Ein 18 år gammal mann er køyrd til sjukehus for sjekk etter ein slåstkamp i Bø. Det er ikkje kjend kor alvorlege skadane er.