NRK Meny
Normal

- Slå fuglen ihjel

Det er bortkastet og slemt å vaske oljeskadd fugl, mener Miljøvernforbundet.

Sjøfugl tilgrisa av olje

Sjøfugl tilgrisa av olje.

Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX

Det siste døgnet er det blitt satt igang en mobilisering via internett for å få frivillige til å rense olje og vaske sjøfugl på Bamblekysten.

- Det er bortkastet å vaske fuglene, fordi de dør likevel, sier Kurt Oddekalv.

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv mener oljeskadd fugl må slås i hjel.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han er leder i Miljøvernforbundet og har rykket ut ved alle store skipshavarier med oljesøl de siste åra. Oddekalv har sterke meninger om hvordan oljeskadd fugl bør behandles.

- Gjør slutt på pinslene deres, heller enn å vaske dem. Tenk deg at du har olje i munnen og over hele kroppen, og at et fremmed individ plutselig plukker deg opp og putter deg i vaskemaskinen, sier Oddekalv.

Han legger til at fuglene blir sterile på sikt, slik at hvis de overlever og blir vasket, får de likevel ikke noe godt liv i etterkant.

Les mer: Vil reinse fugl - får nei

Ikke helsekost

Også mennesker bør passe seg for oljen, i følge Oddekalv.

- Oljen er av billigste sort, og den inneholder en rekke stoffer somikke burde vært der. Dette er ikke helsekost, og frivillige bør holde seg unna, sier miljøverneren.

Les: Mobiliserer på Twitter

Han har forståelse for at folk føler seg maktesløse og at de ønsker å hjelpe til, men mener at oppryddingen bør overlates til ekspertene.

- Typisk politikerne

Ekspertene har imidlertid ikke alltid det som trengs for å gjøre jobben skikkelig, advarer Oddekalv.

- Vi trenger nytt utstyr og vi trenger mer utstyr for å kunne hanskes med en situasjon som denne. Det stilles store krav til for eksempel Kystverket, men de får ikke nok penger, mener han.

- Det er typisk politikerne å fordele oppgaver uten at finansene følger med.

 • Tekniske problemer med TV-sendinga

  Vi har tekniske problemer med kveldens TV-sending. Vi beklager og jobber med saken.

 • Vil flytte trafikken inn til Skien

  Nye leilighetsbygninger mot vannet og flytting av hovedtrafikken inn til byen, er grep som kan gjøre Skien mer attraktiv, sier administrerende direktør Petter Falkgård Andersen i R8 Group. Nå ser de blant annet på mulighetene for å fjerne EPA-brua.

  Petter Falkgård Andersen
  Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
 • Barnas stortingsrepresentant

  Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) blir barnas stortingsrepresentanter. På oppdrag fra barneombudet har alle partiene pekt ut hver sin representant. De får et særlig ansvar for å se politikken med "barnebrillene" på.

  Åslaug Sem-Jacobsen på Stortinget
  Foto: Ragne Borge Lysaker
 • Omtales som villdyr

  Politiet vurderer fremdeles å avlive hunden, som fredag gikk til angrep på en 3 år gammel gutt i en barnehage i Skien. Hunden omtales av eksperter som et villdyr. Inntil videre er den på kennelen til Magne Henne. Han mener rasen ikke skulle vært her i landet.