NRK Meny
Normal

- Olja spruter

Oljelekkasjen fra det grunnstøtte lasteskipet i Langesund kan føre til svært alvorlige miljøskader. Olja har allerede nådd Vestfoldkysten.

Skadde fugler
Foto: Vidar Heibo

Både de ansvarlige for oljevernet i Grenland og miljøorganisasjonene frykter nå for miljøskader langs kysten.

– I verste fall står vi ovenfor en ulykke som er større enn Rocknes-ulykken, sier leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken.

LES OGSÅ: Sjøfuglene truet

Redningsaksjon Langesund

Se video fra redningsaksjonen

- Kan få fatale konsekvenser

- Ulykken kan få fatale konsekvenser for fuglelivet i området, sier Haltbrekken.

Han viser til at det under Rocknes-ulykken i 2004 lekket ut 555 tonn olje. Lasteskipet "Full City" som grunnstøtte utenfor Langesund har 1120 tonn olje om bord.

Hytteeiere i Bamble forteller at olja nå spruter i bølgene mellom store og lille Såstein og inn mot Porsgrunn og Ivarsand.

LES OGSÅ: Oljesølet har nådd land

Bellona på plass

- Bellona vil følge nøye med på hvordan redningsarbeidet går, sier fagrådgiver i miljøstiftelsen Bellona, Elisabeth Sæther til NRK.

- Vi har fått beskjed om at det er et meget alvorlig skipsforlis og store mengder olje har rent ut, sier hun.

Bellona reiser først og fremst ned for å dokumentere det som skjer.

- Vi vet at det er flere naturreservater i området med store forekomster av fugl og vi drar ned også for å dokumentere potensielle skadevirkninger på disse sårbare områdene, sier hun.

Oljesøl Langesund
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Har nådd Vestfold

Oljesøl fra skipet som gikk på grunn i Langesund har nå nådd Vestfold. På Mølen har det nådd fjæresteinene.

- Høye bølger og dårlig vær gjør det vanskelig å få til en ordentlig aksjon på sjøen nå, sier sjef for Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning i Vestfold, Per Olav Pettersen.

Mannskaper fra politiet og Kystverket vil prøve å gå ombord i det grunnstøtte lasteskipet Full City så snart forholdene tillater det.

Haltbrekken i Naturvernforbundet mener myndighetene må sørge for full opprydning i forbindelse med ulykken utenfor Langesund og ikke la mye bli liggende igjen slik det ble gjort etter Rocknes-ulykken.

Vil avhøre kapteinen

Politiadvokat Odd Skei Kostveit sier at de ønsker å avhøre kapteinen og vurdere situasjonen ombord i skipet.

Politiet har avhørt de 16 kinesiske sjøfolkene som ble evakuert fra lasteskipet i natt, men vil foreløpig ikke si hva de har forklart.

Politiet vil heller ikke si noe om det var ankerfestet som røyk da skipet gikk på grunn i natt - mens det lå og ventet på å komme inn til Herøya for å laste saltpeter.

LES OGSÅ: Lasteskip på grunn

Full City
Foto: Yngve Tørrestad / NRK
  • Åpna for kolonnekjøring på E134

    E134 over Haukelifjell er åpna for kolonnekjøring etter å ha vært stengt i dag som følge av uvær. Kolonnene går mellom Haukelitunnelen og Liamyrane bom, ifølge Statens vegvesen.

  • Vil gi Odd mer penger

    Et flertall i fylkesutvaglet ønsker å gi mer penger til Odds Ballklubb enn det fylkesrådmannen foreslår. Fylkesrådmannen vil bruke 700 000 kroner årlig på en partnerskapsavtale med Odd. Politikerne vil bruke 1,2 millionar på avtalen. Venstre og FrP stemte imot.