NRK Meny
Normal

- Lekker mye olje

Oljen fra lasteskipet Full City som har havarert utenfor Langesund, har lekket mye olje. Det bekrefter vaktleder Rune Bergstrøm i Kystverket.

Oljetilgrisede svaberg
Foto: Aud Darrud / NRK

Et stort oljeflak flyter i Langesundsbukta. Oljesølet har nådd Mølen, og det er også observert olje og oljeskadd sjøfugl i Stavern-området.

Bergstrøm sier de starter tømming av det havarerte skipet i dag.

Kystminister Helga Pedersen som lørdag skal besøke havaristedet, sier til NTB at Kystverket skal få de ressursene som trengs for å rydde opp i oljesølet etter havariet.

- Kan ta lang tid

Fulg tilgriset av olje fra havarist

Fuglene kjemper for livet etter at de er blitt tilgriset av olje.

Foto: Aud Darrud / NRK

- Det er kommet rapporter om at det er funnet olje på Mølen. Nå har vinden dreid i vestlig retning, og det er kommet olje i Stavern- og Anvik-området. Det er sett oljeskadet fugl i dette området, sier Bergstrøm.

- Det er også kommet ubekreftede meldinger om at det er observert olje i Larviksområdet.

- Et stort oljeflak fra havaristen flyter i Langesundsbukta sørover og dreier nordover mot Vestfold. Nå setter vi inn ressurser for å prøve å fange opp dette før det når land, sier Bergstrøm.

Olje også ved Jomfruland

Oljesølet ved Langesund
Foto: Anne Lognvik / NRK

- Oljesølet er også nådd Jomfruland og Valle, forteller marinbiolog Per Erik Schultze i Naturvernforbundet. Han er i området for å overvåke situasjonen.

- Vi får vi meldinger fra øyenvitner som forteller at de ser brune oljeklumper så store som tennisballer. Det er kommet til Stråholmen, Valle og Jomfruland.

- Det betyr at oljen er spredd godt utover i hele skjærgården. Disse oljeklumpene er vanskelig for lenser og pumper å håndtere, men de truer likevel sjøfulg like mye som den konsentrerte oljen, forteller Schultze.

Tømming av skipet starter lørdag

Bergstrøm i Kystverket forteller at havaristen er ringet inn.

- Vi skal starte tømmingen av oljen i det havarerte skipet lørdag. Det er mye olje igjen i båten. Dette er det viktigste tiltaket, forteller Bergstrøm.

Ifølge Bergstrøm, vil det vil ta lang tid å rense opp: - Det vil ligge olje på stendene i lang tid. Vi må regne med at det tar flere måneder før dette er helt rent igjen. Vi kommer til slutt til å spyle, grave og bruke forskjellige løsemidler for å få det helt rent, sier vaktlederen.

Bedre vær letter rensearbeidet

Finn Flogstad

Havnedirektør Finn Flogstad.

Foto: Richard Aune / NRK

Bedre værforhold ved Bamble-kysten lørdag gjør arbeidet med oppryddingen av oljesølet etter skipsforliset lettere.

- Mannskaper fra sivilforsvaret, brannvesenet, kystverket og havnevesenet er nå ute langs strendene for å prøve og få samlet opp mest mulig olje, sier havnedirektør Finn Flogstad.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett