NRK Meny
Normal

- Ikke bruk båten om du ikke må

- Det er ikke forbudt å kjøre fritidsbåt i skjærgården utenfor Telemark, men det er ikke å anbefale, sier havnedirektør Finn Flogstad i Grenland havn.

Finn Flogstad
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er forbudt å kjøre hvor fjorder er fysisk avsperret med lenser, men ellers er det ingen forbud.

Flogstad er leder for det Interkommunale Utvalget mot Akutt forurensning (IUA) i Telemark, og han anmoder om begrenset båttrafikk.

Det er både av hensyn til den enkelte båteier og båt, men også fordi båttrafikk og bølger kan gjøre opprydding av olje og innhenting av sjøfugl vanskeligere enn det allerede er.

Flere fjorder er steng

- Følg anvisninger fra fartøyer, både Kystverket, kommunale og politiets båter, oppfordrer Flogstad.

Flere fjorder og sund er helt stengt, som for eksempel Åbyfjorden og Trosbyfjorden. Kreppa er også stengt, men kan muligens åpnes senere i dag.

Ved Trosbyfjorden blir det gjort muligheter for å passere, mens for eksempel Åbyfjorden blir stengt en tid frammover.

Vil åpne båtvaskeri

- Det er svært viktig at småbåter respekterer alle sperringer så vi ikke risikerer mer forurensning enn vi allerede har, sier Flogstad.

Han sier videre at de som har planer og behov for å komme seg videre på ferietur, for eksempel mot Vestfold og Oslofjorden, selvsagt kan komme seg fram, men Flogstad anbefaler det ikke. Båter kan bli tilgriset og man kan usette båten for unødig påvirkning og problemer.

Det blir senere satt i drift en ordning der båter som er tilgriset av olje kan renses under kontrollerte forhold.

Les også: Mange vil kreve erstatning

Les også: Viktig informasjon om oljeaksjonen

LES ALT OM OLJEKATASTROFEN I LANGESUND

 • Fleire innbrot i Porsgrunn

  Politiet melder om fleire innbrot i Porsgrunn. To dyre terrengsyklar er stolne frå ein bod, og ein bil er forsøkt stolen på Heistad.

 • Opning av Kontaktsenter

  I dag er det opning av Evangeliesenterets Kontaktsenter i Porsgrunn. Dei overtek ansvar frå Foreininga Grenland Rusomsorg, som i fem år har drive matutdeling og kontaktkafé. Éin tilsett og 15 frivillige skal hjelpe rusavhengige i Porsgrunn.

 • Stabil, kald vinter til over påske

  Den siste seksukersprognosen viser at vi får en stabil, kald værtype til over påske. Det skriver VG. De siste ukene har nye prognoser bekreftet dette. Endringen er at det ser ut til å bli kaldere – særlig i starten av månedsskiftet februar-mars.

  Frossen natur
  Foto: @bybrita / Instagram
 • Funn av stolen motorsykkel

  Det er funne ein uregistrert motorsykkel i Brentåsvegen i Brevik som stammar frå eit grovt tjuveri i same område. Motorsykkelen er levert attende til eigaren. Politiet ber om tips.