Hopp til innhold

- Ga ordre om å ødelegge bevis

Kapteinen på «Full City» lånte politiets telefon for å gi mannskapet om bord ordre om å ødelegge skipsdokumenter.

Hovedetterforsker Kjetil Rakkestad (t.v.) og aktor Petter Sødal

Hovedetterforsker Kjetil Rakkestad (t.v.) og aktor Petter Sødal.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Full City på grunn i Langesund

Lasteskipet grunnstøtte utenfor Langesund natt til 31. juli i fjor sommer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det kom fram da det siste avhøret av kapteinen ble lest opp i Nedre Telemark tingrett tirsdag.

Kapteinen (55) og den vakthavende styrmannen (27) erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet i går.

Tok opp samtalen

Politiet tok opp samtalen, fikk den oversatt, og hindret at dokumentene ble ødelagt. De dokumentene som kapteinen var redd for at politiet skulle få tak i, var en rutinemessig selvkontroll av utstyret om bord, og rapporten om dette til rederiet.

I telefonsamtalen skal han ha gitt folkene sine om bord ordre om å slette dokumentene elektronisk, og å rive i stykker papirversjonene av de samme dokumentene.

Den månedelige selvkontrollen viste at babord ankerkjetting var svekket, og at det var mangler ved låseboltene i sjaklene i ankerkjettingen. Dette ankeret var ikke i bruk da ulykken skjedde.

Rapport om uro

Kapteinen og styrmannen

Kapteinen og styrmannen sa seg ikke skyldig da rettssaken startet i Nedre Telemark tingrett.

Foto: Tegning: Stein Ivar Ingebrigtsen
Aktor Siri Karlsen og Petter Sødal

Aktorer Siri Karlsen og Petter Sødal.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Den andre rapporten han ville ha ødelagt, var en rapport til rederiet om uro blant mannskapet. I retten forklarte han at han i samsvar med kinesisk kultur overdrev problemene for å få respons. Mange av mannskapet hadde stått om bord i over ett år, og trengte ferie. Derfor overdrev han problemene for at de skulle få ferie, forklarte han.

I det siste avhøret som politiet foretok av kapteinen sa han rett ut at han ikke hadde tillit til politifolkene, og at han følte at de behandlet ham urettferdig. Derfor ønsket han at politiet ikke skulle få all den informasjonen det ba om, forklarte han.

I avhørene benektet han også først å ha problemer med kommunikasjonsutstyret om bord. Likevel fortalte han om problemer med å få kontakt via noe av utstyret. Dette koblet politiet til hans manglende kunnskap om dårlig værmelding for ulykkesnatten.

Les også: «Full City»-kaptein risikerer fire år

Valgte stedet han synes var best

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at værmeldingene er sendt ut på flere av de kommunikasjonssystemene som skipet brukte, men politiet har ikke funnet disse meldingene om bord, fortalte aktor Petter Sødal i retten.

Kapteinen hevder at han ikke hadde sett værmelding for uværsnatten da skipet havarerte, og stiller spørsmål ved om værmeldingen virkelig er kommet fram.

På spørsmål fra aktor om hvordan han valgte ankerplass, sa kapteinen at ankerplassen ble anvist av havnemyndigheter og den lokale agenten.

Selv syntes han at området var for åpent, men valgte det stedet han selv fant best på Såsteinflaket.

300 tonn olje i sjøen

Det var natt til 31. juli i fjor sommer at lasteskipet Full City, som var på vei til Herøya for å hente fullgjødsel, grunnstøtte utenfor Langesund.

300 tonn olje lakk ut i sjøen, og over 120 kilometer kystlinje ble tilgriset. Mellom 2000 og 2500 sjøfugl omkom som følge av oljesølet.

Rundt 50 personer skal avgi vitneavklaringer. Rettssaken er ventet å ta to uker.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark