NRK Meny
Normal

- For få kvinnelige politiledere

For få år siden var en av tre politimestere kvinner, men i dag er andelen langt lavere. – Vi speiler ikke befolkningen, sier politimester.

Rita Kilvær

– Det er et problem når kvinneandelen blant ledere i politiet er blitt så lav som den er nå, sier politimester i Telemark, Rita Kilvær. Hun har bare tre andre kvinnelige kollegaer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I dag er det bare fire kvinner som er politimestere i landets 27 politidistrikter.

Det har altså vært en betydelig nedgang i kvinneandelen blant politiledere etter at Ingelin Killengreen gikk av som politidirektør i 2011, skriver Dagbladet.

– Gjenspeiler ikke samfunnet

– Dette er spesielt problematisk for politiet, som skal utøve makt og myndighet, sier politimester i Telemark, Rita Kilvær.

Hun tror det er tilfeldig at mange kvinnelige ledere har sluttet den siste tiden, men at det er uheldig dersom ikke andelen blir økt.

– Vi bør gjenspeile befolkningen og det gjør vi jo ikke med den kvinneandelen vi har nå.

Kilvær, som nå er en av fire kvinnelige politimestre, mener det må jobbes bevisst både i politidistriktene og fra politidirektoratet for å øke kvinneandelen.

– Basert på egne erfaringer tror jeg kvinner ikke fullt så selvfølgelig søker seg til lederstillinger, de trenger gjerne en ekstra dytt, sier Kilvær.

Ingelin Killengreen

Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen sier det er skuffende når bare 4 av 27 politimestre er kvinner.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Menn tar det gjerne mer naturlig, uten at man trenger å bli spurt, oppfordret eller forsikret om at man har de egenskapene som trengs.

Les også:

– Var ikke vanskelig å finne

Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen sier at hun jobbet aktivt for å øke kvinneandelen da hun var leder.

Det var ikke vanskelig å finne kvalifiserte kvinner
blant søkerne som meldte seg til de aktuelle
politisjefstillingene.

Ingelin Killengreen

– I forbindelse med gjennomføringen av politireformen ble det lagt stor vekt på å rekruttere kvinner til lederstillinger i politiet. Det var ikke vanskelig å finne kvalifiserte kvinner blant søkerne som meldte seg til de aktuelle politisjefstillingene, sier Killengreen til avisen.

Ettersom hun i dag ikke jobber i politiet, ønsker hun ikke å ha noen klar oppfatning om dagens situasjon.

– Er opptatt av å øke andelen

I Politidirektoratet vedgår man at kvinneandelen er skuffende lav. Politidirektoratet er ikke fornøyd med kjønnsbalansen på toppledernivå i politiet.

– Vi er opptatt av å øke andelen kvinner i topplederstillinger ved å iverksette konkrete tiltak, gjennom rekruttering, godt medarbeiderskap og ledelsesutvikling, sier Karin Aslaksen som er avdelingsdirektør for HR- og HMS-avdelingen i Politidirektoratet.

 • Kjører skuterløyper for rådyr

  Rådyr og annet vilt sliter med å komme seg fram i den dype snøen for å finne mat. De siste dagene har mange derfor fulgt oppfordringa om å kjøre opp skuteløyper. Skogeier Thor Wraa i Drangedal sier det er viktig å hjelpe dyra gjennom vårknipa.

  Rådyr
  Foto: Tore Hauge
 • Vil granske kjøpet av Perlen

  Kontrollutvalget i Telemark fylkeskommune har vedtatt å be om selskapskontroll av Kragerø Fjordbåtselskap etter kjøpet av hurtigbåten Perlen. Leder av kontrollutvalget, Per Lykke, bekrefter overfor TA at bakgrunnen er bekymringsmeldinger.

  Hurtigbåten Perlen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Endelig obduksjonsrapport klar

  Politiet tror Hjalmar Johnsen falt i Damfossen og drukna etter å ha blitt påkjørt med sykkel på Bruene i Skien. Den endelige obduksjonsrapporten oppgir ingen annen mulig dødsårsak. – Det tolker vi som at drukning er den mest nærliggende dødsårsaken, sier politiadvokat Asle Sandnes til Varden.

  Mann pågrepet og siktet for uaktsomt drap
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Godtar sand-bot

  Skien kommune godtar boten på 340.000 kroner
  for manglende rapportering av sanduttak på Geiteryggen. Styreleder Anita Ballestad i flyplasstyret sier de har svart Direktoratet for mineralforvaltning om at de aksepterer regninga.


  Sandkrater Geiteryggen
  Foto: Anne Lognvik / NRK