NRK Meny
Normal

- Nulltoleranse er det eneste som hjelper mot familievold

Familiekoordinator mener det er en feighet i systemet.

Drap på trebarnsmor i Skien

Den drepte kvinnen (33) hadde ikke voldsalarm. Her er politiet på vei ut av boligen etter drapet.

Foto: Trond Teigen / Scanpix

- Vold i familien må prioriteres enda høyere, og det må bli nulltoleranse, sier Tore Anton Svanes, familiekoordinator for flyktninger i Skien kommune.

Han mener det er en feighet i systemet, og mener også saksbehandlerne bør gå inn og anmelde vold.

LES: Drapssiktet viste frem knivstikk

LES: Trebarnsmor knivdrept

- Må ta det mer på alvor

Den drepte kvinnen hadde ikke voldsalarm, men den drapssiktede mannen hadde besøksforbud, som hun trakk tilbake etter kort tid, noe som ofte skjer.
Familiekoordinatoren mener drapet mandag gjør at vold må tas enda mer på alvor.

- Vi må sette vold på dagsorden i mye større grad enn det vi gjør. Vi må ikke være redde for å snakke om det, og heller ikke være redde for å konfrontere dem det gjelder.

Jeg tror vi noen ganger er litt feige når det gjelder voldssaker

Tore Anton Svanes, familiekoordinator

Tore Anton Svanes

Familiekoordinator Tore Anton Svanes, mener det er en feighet i systemet.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Svanes mener nulltoleranse er den eneste veien å gå.

- Vi må bli flinkere til å se det, vi må se tegnene, og også reagere på det når vi ser at noen er slått, og når vi vet at noen er slått. Kanskje vi bør gå inn å anmelde i større grad enn det vi gjør, sier Svanes.

Kan få voldsalarm

Leder av kriminalvakten ved Grenland politistasjon, Bjørg Ahlbom, sier at de som trenger beskyttelse kan få vurdert situasjonen sin hos politiet. Politiet kan iverksette et besøksforbud eller en voldsalarm, eller begge deler. Men det må foreligge en alvorlig trussel.

- Det må være en situasjon som ikke bare er muntlig. De må ha opplevd en situasjon eller flere som gjør at vi synes det er grunnlag nok, sier hun.

 • Ingen alvorlige skader

  En kvinne i 20-åra fikk smerter i hånda og et ben som følge av ulykka i Høgenheitunnelen i ettermiddag. En bil kjørte inn i en annen bil bakfra, men politiet melder at begge førerne slapp unna uten alvorlige skader.

 • Høgenheitunnelen er åpna igjen

  Høgenheitunnelen er åpna igjen etter en trafikkulykke, melder politiet. Det er lange køer i sørgående retning som følge av ulykka.

  Brevikstunnelen - kø
  Foto: Jan Erik Tangen
 • Mye regn i vente

  Norges vassdrags- og energidirektorat har oppjustert flomfaren fra gult til oransje nivå – altså til nest høyeste nivå i Aust-Agder og Telemark.

  Laster Twitter-innhold
 • Ulykke i Høgenheitunnelen

  Høgenheitunnelen i Bamble er stengt etter en ulykke. En bil har kjørt på en annen bil bakfra. Nødetatene er på veg, melder politiet.