NRK Meny
Normal

- Dette er ren rasisme

Voldtekstplakater vekker avsky.

Daha Abdi Haji Mohamed og Øyvind Heian

Daha Abdi Haji Mohamed og Øyvind Heian.

Foto: Tania Ripoll / NRK

Lederen i NorgesPatriotene og tidligere Vigrid-medlem fra Larvik, Øyvind Heian, står bak plakater som er blitt hengt opp inne på kirkegårder, ungdomsskoler, og på biler i hele Grenland.

- Vi ønsker å oppnå fokus på innvandringspolitikken, og de problemene som er knyttet til integrering, sier Heian.

Vold skal tas alvorlig, men dette er ren generalisering og rasisme.

Daha Abdi Haji Mohamed, leder for afrikansk kulturforening i Telemark
 • Red.anm: Øyvind Heian la ned partiet NorgesPatriotene i 2009, og han tar i ettertid sterk avstand fra de holdningene han sto for på denne tiden. Heian er ikke lenger politisk aktiv.

Norge for nordmenn

Plakatene ble fredag hengt opp på flere ungdomsskoler i Grenland.

Heian har ingen problemer med å spre budskapet til ungdom ned i 13-års alderen.

- Vi ønsker at folk skal bli oppmerksom på utviklingen i Norge, og på at politikerne ikke gjør den jobben de skal gjøre.

Han mener hvert land skal være bebodd av sitt eget folk.

- Vi ønsker et Norge for etniske nordmenn. Vi ønsker at nasjonalstaten Norge fortsatt skal eksistere, på lik linje med at nasjonalstaten Somalia fortsatt skal eksistere. Hvert land, sitt folk, sier Heian.

Faksmile flyveblad NorgesPatriotene

På plakaten står det at de fleste voldtektsmenn er ikke-vestlige. Heian sier at tallene er tatt fra Aftenposten, som skrev om dette i 2005.

Bekymret for ungdommen

- Dette er ren generalisering, og er i strid med det vi jobber med til daglig, altså inkluderingspolitikk, sier Daha Abdi Haji Mohamed, leder for afrikansk kulturforening i Telemark.

Han mener det er ren rasisme.

- For meg er dette ren rasisme, hvis man ser på plakaten ser det ut som alle afrikanere er voldtektsmenn. Han sprer informasjon som er totalt feil, og som kan skape en diskriminering.

Han er sterkt berørt av saken, og er spesielt opptatt av hvordan ungdommen vil tolke plakaten.

- Tenk deg en 13-14 åring som ser den plakaten der, hva slags signal gir han til disse ungdommene, spør Mohamed.

 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes