Hopp til innhold

- Den største gaven vi kunne fått

Den eldste nålevende olympieren har gitt bort hele medaljesamlingen sin.

Bø museum
Foto: Martin Øyvang / NRK

102 år gamle Hans Kleppen fra Bø hadde en lang og innholdsrik karriere, med blant annet deltagelse i to olympiske vinterleker. Nå har han valgt å gi samlingen sin av medaljer og minner til Bø museum.

- Han hadde lyst til at hele samlinga skulle bevares inntakt, så derfor var det beste å gi den til museet. Hvis vi skulle delt den opp så hadde det ikke blitt noe igjen, sier sønnen Gunnar Kleppen.

Gjeve premier

Samlingen er stor og mangfoldig, og består av bilder, pokaler, ski, hoppdrakt og medaljer.

Bø museum
Foto: Martin Øyvang / NRK

Sønnen forteller at noen minner sitter sterkere enn andre.

- Han har fortalt at det var veldig spesielt å delta i OL i Lake Placid i 1932. Han dro i romjula for å delta i et mesterskap i februar. Bare båtturen fra Tyskland til USA tok syv døgn, og når de kom til USA kjørte de med politieskorte gjennom New Yorks gater. I tillegg så fikk hele den norske troppen audiens hos president Edgar J. Hoover, sier Gunnar Kleppen.

Av de mange medaljene og pokalene så er det ifølge Kleppen noen som skiller seg ut.

Gunnar Kleppen

Gunnar Kleppen.

Foto: Martin Øyvang / NRK

- Kongepokalen fra Morgedal er nok kanskje den aller gjeveste premien i samlinga, men også deltagermedaljene fra OL i 28´og 32´ og deltagermedaljen fra verdensmesterskapet i Zakopane er nok høyt oppe på lista. Medaljen fra Zakopane er også den fineste medaljen. Det lages ikke slike medaljer lenger, det er litt mer pins-aktig i dag, sier han.

Stor helt i bygda

Finn Rønning ved museet, mener at dette kan være starten på en satsing på skihistorie fra museets side.

- Nå har Hans Kleppen skjenket den største gaven vi kunne fått per i dag, så da håper vi at det blir lettere for flere Telemarkinger å følge etter.

Idrettshistoriker Halvor Kleppen mener den største bragden Hans Kleppen sto for ikke var i de olympiske leker, men i en lagkonkurranse i hopp mot storlaget Kongsberg i 1932.

- Kongsberglaget på den tida, med blant annet brødrene Ruud, var så sterkt at de nesten kunne motta seierspremien på forhånd i hver konkurranse. Men så kom det et lag fra Skarphedin med Hans Kleppen i spissen og slo dem på deres hjemmebane i Hannibalbakken på Kongsberg. Dette kan sammenlignes med at Norge i dag skulle slå Brasil i Rio på fotballbanen, og jeg tror de levde lenge på den seieren her i bygda, sier han.