NRK Meny
Normal

- Burde hørt på rånerne

Råneraksjonene kunne vært unngått.

Rånaraksjon Notodden
Foto: Jonas Rydén / NRK

Råneraksjonene på Notodden kunne vært unngått hvis den politiske ledelsen i kommunen hadde lyttet til ungdommen tidligere.

Det mener ordførerkandidat for Kristelig Folkeparti på Notodden, Tor Andre Ljosland.

Han mener den politiske ledelsen ikke tar godt nok vare på ungdommenes interesser, og påpeker at det ikke har eksistert noe ungdoms-demokratisk organ på flere år.

- Når den politiske ledelsen nå kommer og skylder på at ungdommen burde tatt disse oppgjørene på en demokratisk måte, er ikke det lett når de ikke har et ungdoms-demokratisk organ.

Men også natt til fredag var det to ildspåsettelser i containere, og forsøk på å tenne på bildekk i Notodden sentrum.

Den ene containerbrannen var så nær bolighus at varmen førte til sprekker i vinduene, opplyser brannvakta.

Ordensmessig var demonstrasjonene roligere natt til fredag enn de tidligere nettene denne uken, sier operasjonsleder Geir Danielsen i politiet.

Rånaraksjon på Notodden

Rånerne kjørte i kortesje tidligere i uka i ren protest.

Foto: Jonas Rydén / NRK

Mer folkelig

Flere netter denne uka har det blitt brent bildekk i protest mot at Storgata stenges. Men om det hadde fantes et demokratisk organ for ungdommene, ville rånerne hatt mulighet til å aksjonere på en mer folkelig måte, mener Ljosland. Nå er han oppgitt over at det ennå ikke har blitt etablert noe ungdomsorgan, til tross for at han har jobbet for å få det på plass i fire år.

- Jeg har mast på dette flere ganger, men det skjer ingenting. Forslaget har blitt motatt bra, men fine ord hjelper ingenting, så lenge det ikke blir gjort noe.

Tilbud til ungdommen

Likevel mener Ljosland at det som haster mest, er å få etablert et sted ungdommene kan bli sett og hørt.

- Flerkino. Når man går på kino i dag har man muligheten til å velge mellom Harry Potter og Harry Potter. Det vil også være billig, i og med at kinoen går med overskudd, mener Ljosland.

Varaordfører Asgeir Drugli fra solidaritetslista støtter KrFs Tor Andre Ljosland, men han er ikke sikker på at aksjonene kunne vært unngått dersom ungdommen hadde hatt et organ som han etterlyser.