NRK Meny
Normal

- Ankeret løsnet

Den kinesiske kapteinen på det havarerte skipet i Langesund sier til kinesisk stats-TV at ankeret løsnet fra havbunnen i den kraftige stormen fredag.

Den kinesiske journalisten Qingqing Li
Foto: Anne Lognvik / NRK

Dermed drev skipet ukontrollert rett på skjæret, ifølge journalisten Qingqing Li som rapporter til Kina fra havaristedet.

Kapteinen mener altså at det ikke var ankerkjettingen som røk.


Prøvde å hindre grunnstøting

Det kinesiske mannskapet fra Full City som havarerte utenfor Langesund

Det kinesiske mannskapet fra Full City som havarerte utenfor Langesund.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det kinesiske mannskapet på det grunnstøtte skipet "Full City" er lei seg og fortvilet over de store miljøkonsekvensene etter grunnstøtingen natt til fredag.

Kineserne sier at de prøvde å gjøre alt for å hindre at skipet drev mot grunna under uværet.

NRK Telemarkssendingas reporter Anne Lognvik møtte lørdag formiddag det kinesiske mannskapet:- De forteller om et forferdelig uvær, og plutselig kom skipet i drift. Mannskapet gjorde alt de kunne for å hindre grunnstøtingen og for å hindre oljesøl.

Har sett på de tilsølte strendene

Strendene og svabergene i Langesunds-området er tilgriset av olje

Mannskapet har vært og sett på de tilgrisede svabergene og er fortvilet over omfanget av oljesølet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det kinesiske mannskapet har vært ute langs strendene og sett på oljesølet, tilsølte sjøfugl og andre skader. Kineserne er sjokkert over omfanget av katastrofen.

Mannskapet som NRK har snakket med, kan ikke si noe om årsaken til grunnstøtingen. Det spekuleres i om ankerfestet har løsnet i uværet.
Kineserne sier at de jobbet nede i maskinrommet og de har ingen klar oppfatning av hva som skjedde i tida før skipet kom i drift.

Politiet vil i løpet av lørdagen avhøre kapteinen og resten av mannskapet på seks, som er igjen ombord på grunnstøtte skipet. Til sammen var det 23 sjøfolk ombord da skipet drev på grunna.