– Jeg skjønner jo at jeg ikke skal sende med yoghurt med 15 sukkerbiter i seg, men av og til drikker hun lite melk, sier forelder Sheila Chung Rindalsholt.
Bydel Alna i Oslo innfører nye retningslinjer for matvett i de 36 barnehagene i området. I planen som skal være innført i løpet av april, står sunt kosthold og fysisk aktivitet sentralt.
Pizza, pølser og hamburgere er det ikke lov å ha i matpakken. Barna anbefales blant annet å spise grovt brød og det foreslås suppe på termos i stedet for solbærtoddy eller kakao som varm turdrikke.
På veien har også yoghurten blitt utestengt fra det gode selskap.
– Jeg er glad for at barnehagene tar tak i helsesituasjonen. Det er kjempeviktig. Men jeg synes det er merkelig at jeg ikke skal kunne bestemme selv hva datteren min trenger, sier Rindalsholt.
Personalet blir matpakkepoliti
For å sette foreldrene og de ansatte inn i de nye reglene holdes det informasjonsmøter i bydelen. I tillegg skal foresatte få veiledning på foreldremøtene.
Informasjon til tross, er det mange foreldre som sitter igjen med masse spørsmål.
– På informasjonsmøtet ble det presisert at barna ikke skal fratas ting hvis de har matpakken foran seg. Men innholdet skal sjekkes av personalet på forhånd og uønsket mat tas ut av personalet, sier SU-representant for barnehagen Barneslottet på Trosterud, Trine Spjeldnæs.
Dette reagerer foreldrene på, ifølge Spjeldnæs.
– Barnehagepersonalet blir et slags matpakkepoliti, og det tror jeg ikke at de ønsker å være. Hvordan kan de vite om en muffins er bakt med kli og havregryn eller hvetemel og sukker? sier Spjeldnæs.
- LES OGSÅ: -Yoghurten har ufortjent dårlig rykte
Skal ikke ta maten fra barna
Bydelen sier det slett ikke er meningen at barna skal fratas mat.
– Det er en misforståelse. Personalet skal ikke være matpakkepoliti, men hvis det er matpakker som ikke er i tråd med våre anbefalinger, går vi i dialog med foreldrene, forteller prosjektansvarlig og enhetsleder i bydel Alna, Elisabet Eggan.
Men er det nødvendig å si nei til all yoghurt? Eller kunne man tillatt naturell?
– Vi kunne sagt ja fordi yoghurt i utgangspunktet er sunt og godt, men det er av og til vanskelig å skille mellom sunne og usunne varianter. Vi har snakka med andre barnehager i samme situasjon, og de har gode erfaringer med kutt, sier Eggan som understreker at det er snakk om retningslinjer ikke regler.
Endringene i bydel Alna, er blant annet inspirert av helsetiltak som ble innført i bydel Groruds barnehager i 2014.
- LES OGSÅ: Brunost og prim forbudt