Hopp til innhold

Drapsetterforskning i Lørenskog: Fem av de seks siktede løslates

Politiet har startet drapsetterforskning etter at en mann døde natt til søndag. Fem av de seks siktede er løslatt. Mistankegrunnlaget er styrket for den sjette.

Politiets innsatsleder Knut Hammer, vil foreløpig ikke si mye etter at en litauisk mann i slutten av 50-årene ble natt til søndag funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog. Saken etterforskes som drap, og én person er pågrepet.

Politiets innsatsleder Knut Hammer, vil foreløpig ikke si mye etter at en litauisk mann i slutten av 50-årene ble natt til søndag funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog. Saken etterforskes som drap, og én person er pågrepet.

Foto: Geir Olsen / NTB

Den avdøde er en litauisk statsborger i 50-årene. Hans pårørende er ikke varslet, men arbeidet er i gang, ifølge politiet.

Først ble seks personer pågrepet og siktet for drap. De har alle blitt avhørt i løpet av søndag ettermiddag.

Søndag kveld sier politiet at fem av dem løslates i løpet av kvelden. Siktelsen av dem vil også falle i løpet av kort tid.

Bilde politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye. Han er iført en grå dress.

Politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye.

Foto: Kristine Sterud

Opplysninger fra det tekniske arbeidet og fra avhør har redusert mistankegrunnlaget mot fem av de siktede. Samtidig er mistankegrunnlaget styrket mot den sjette siktede, sier politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye til NRK søndag kveld.

Han sier politiet har begynt å danne seg et bilde av hva som har skjedd. Opplysninger fra teknisk arbeid og avhør knytter den sjette siktede til handlingen.

– Vedkommende er en polsk mann i 40-årene som var på besøk på adressen, forteller Reinholdt-Østbye.

Den siktede mannen erkjenner ikke straffskyld.

Begjært varetektsfengslet

Gunhild Lærum er forsvarer for den siktede mannen.

Søndag kveld sier hun til NRK at politiet har begjært varetektsfengsling av klienten, og at han har samtykket til varetektsfengsling.

– Han har gitt en forklaring, og det vil bli flere avhør. Han er sliten og i sjokk, og det er en veldig vanskelig dag for ham, forteller Lærum.

Forsvaradvokat Gunhild Lærum er uenig at strafferammen på tre år er lav

Forsvarsadvokat Gunhild Lærum.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forsvarsadvokaten forteller at mannen har sagt lite om relasjonen til den avdøde, men at huset drapet skjedde i skulle være en fremtidig bopel for ham. Mannen skal være i dårlig fysisk og psykisk forfatning, og husker lite fra hendelsen.

Mannen har blitt sett til to ganger av lege i løpet av søndagen, og er nå på legevakten, sier Lærum søndag ettermiddag.

Ifølge forsvareren har det vært en form for bursdagsfeiring i huset der hendelsen skal ha skjedd.

– Hørte lyder på natta

Alle seks av de avhørte ble pågrepet i natt kort tid etter det antatte drapet. NRK har fått kontakt med fire av forsvarerne deres. Alle fire av deres klienter har nektet straffskyld.

Forsvarer Per Ove Marthinsen er forsvarer til en av dem som nå blir løslatt, som er en voksen mann fra Litauen. Han leier et rom i huset der drapet fant sted, forteller Marthinsen til NRK.

– Han hørte et dunk, eller noen lyder i løpet av natta, men han har ikke noen kjennskap til saken utover det, sier forsvareren.

Undersøker på åstedet

Det antatte drapet skjedde på en adresse i Lørenskog natt til søndag.

Ifølge naboer NRK har snakket med ved åstedet er det et rolig område.

Innsatsleder Knut Hammer.

Innsatsleder Knut Hammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Innsatsleder Knut Hammer i Øst politidistrikt sier de vil bevokte åstedet utover kvelden og natten.

– Vi passer på åstedet. Det har vært gjort noen krimtekniske undersøkelser, og krimteknikerne vil komme tilbake i morgen, sier han.

Det skal ha vært flere personer til stede rundt drapstidspunktet, som i dag blir avhørt av politiet. Totalt ble altså seks siktet, men siktelsen er bare opprettholdt for én person.

Rett over midnatt

Søndag morgen meldte politiet først at én mann var siktet for drap.

– Det eneste jeg kan bekrefte er at vi har pågrepet en antatt gjerningsperson. Nå må vi få tid og ro til å jobbe med saken, sa politiadvokat John Skarpeid til NRK da.

Søndag ettermiddag vil han ikke svare på om den første siktede er han de mener er hovedmannen.

Vakthavende i Øst politidistrikt sier til at NRK hendelsen skjedde en gang mellom midnatt og klokken ett natt til søndag. De vil ikke gi noe mer presist tidspunkt av hensyn til etterforskningen, opplyser de.

Politiet har sperret av et større område rundt åstedet i Lørenskog.

Politiet har sperret av et større område rundt åstedet i Lørenskog.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Ambulansepersonell varslet

Ifølge Romerikes Blad er det usikkert om den døde har familie i Norge, eller hvor lenge han har vært her. Politiet forsøker å få varslet pårørende raskt, skriver avisa.

Politiet samarbeider ifølge blant annet med ambassaden til mannens hjemland om å få tak i de pårørende, ifølge politiadvokat John Skarpeid.

Lørenskog

Det var ambulansepersonell som natt til søndag varslet politiet om at en mann var alvorlig skadet på en adresse i Fjellhamar, trolig etter vold. Kort tid etter døde han.

Mannen vil bli obdusert. De rettsmedisinske undersøkelsene vil etter planen skje mandag eller tirsdag.