Hopp til innhold

Sikter kommunen etter Gjerdrum-skredet

Politiet er nå ferdige med etterforskninga av Gjerdrum-skredet. De sikter kommunen for manglende oppfølging av varsler.

ASK 20210106. Bilde tatt fra helikopter av området der et stort jord- og leirskred ødela flere boliger på Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember.

LEIRSKRED: Det store skredet i Gjerdrum gikk 30. desember 2020. Ti personer og et ufødt barn omkom.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Politiet sikter Gjerdrum kommune for manglende oppfølging av varsler, i forbindelse med leirskredet som fant sted 30. desember 2020.

Det kommer fram i en pressemelding fra Øst politidistrikt.

Ti personer og et ufødt barn omkom i skredet.

– Siktelsen sier ikke at kommunen aktivt har forårsaket noe skred, eller at det har vært feil i utbyggingsplanlegging eller planprosesser, heter det fra politiet.

De understreker også at kommunen har medvirket godt til etterforskninga.

Saken er sendt over til statsadvokaten i Oslo, som vil behandle saken videre.

Det vil ta noe tid før det arbeidet er ferdig. Det opplyste statsadvokat Andreas Schei overfor NRK tidligere onsdag.

Overrasket – men vil være åpne

– Vi tar det på største alvor. Vi er overrasket over denne vendingen og at vi er siktet. Samtidig er vi glade for at det blir undersøkt på en god måte. Vi er ute etter gode svar, sier Gjerdrum-ordfører Anders Østensen til NRK.

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen var alvorspreget etter at siktelsen mot kommunen ble kjent onsdag kveld.

ALVORSTYNGET: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen var preget av alvoret da han møtte NRK onsdag kveld, kort tid etter at siktelsen mot kommunen ble kjent.

Foto: Live Wold / NRK

Østensen sier det var tungt å få beskjed fra politiet om at kommunen er siktet i saken.

– Det er en veldig tøff melding å få. Det å være kommune og være siktet i en sak som er så alvorlig, hvor vi har mistet flere innbyggere, det oppleves veldig tungt og vanskelig. Samtidig må vi være ærlige på at vi er overrasket over siktelsen, at vi ikke er enige i den.

Ordføreren er sterkt preget når han møter NRK onsdag kveld. Han er også opptatt av å trekke fram de pårørende i denne situasjonen:

– Det er tungt for etterlatte og sterkt berørte å få denne meldingen. Det er en belastning, det må det jo være. Det er en tung kveld for alle, sier Østensen.

Vi har snakket med fire ungdommer mellom 17-19 år fra Gjerdrum om hvordan kvikkleireskredet har påvirket dem og bygda. De har hatt korona pandemi og en tragedie i lokalsamfunnet på samme tid. De har vært redde og usikre, men har samtidig bidratt på forskjellige måter. De opplever at felleskapet til andre er styrket. Når de blir voksne, vil de helst bo på fjell..

Vi har snakket med fire ungdommer mellom 17–19 år fra Gjerdrum om hvordan kvikkleireskredet har påvirket dem og bygda. De har hatt korona pandemi og en tragedie i lokalsamfunnet på samme tid. De har vært redde og usikre, men har samtidig bidratt på forskjellige måter. De opplever at fellesskapet til andre er styrket. Når de blir voksne, vil de helst bo på fjell.

Ville gjort mer hvis de visste

Politiet viser til tolv bekymringsmeldinger som de mener kommunen burde reagert på.

Politiet mener at kommunen ikke har hatt systemer for å se varsler i sammenheng, ifølge en pressemelding fra kommunen. Politiet mener også at det ikke var iverksatt tiltak mot erosjon i Tistilbekken.

– Kunne dere ha fulgt opp varslene bedre?

– Det har vi sagt hele tiden, vi tror ikke vi er fullkomne. Vi burde ha gjort ting annerledes, og selvfølgelig, hvis vi hadde visst at den erosjonen i den bekken var livsfarlig, så hadde vi gjort noe med det.

– Men det var ikke sånn. Vi hadde ikke kunnskap om grunnforholdene som kunne tilsi at skadepotensialet var så stort, svarer Gjerdrum-ordføreren.

– Fortjener ikke dette

– Dette er det siste Gjerdrum kommune trenger. Jeg synes det er trist. Nå har kommunen stått i det så lenge med motgang, arbeid, gjenreisning, og det er leit å tenke på de som sitter i kommunen, og de som er nye i kommunen etter at det har skjedd.

Det sier Gjerdrum-beboer Heidi Østli til NRK.

Heidi Østli og døtrene Pernille og Mathilde måtte evakuere fra skredet i Gjerdrum. Nå har de bosatt seg på Råholt i Eidsvoll.

BLE EVAKUERT: Heidi Østli og familien ble evakuert etter at leirskredet i Gjerdrum gikk. Hun synes det er trist at kommunen nå er siktet i saken.

Foto: Anders Fehn / NRK

Hun og familien var blant flere hundre som ble evakuert etter at leirskredet gikk.

– Jeg synes ikke Gjerdrum fortjener dette her. Men jeg skjønner at man skal stille noen til ansvar, sier Østli videre.

Får advokathjelp

Gjerdrum kommune har hatt advokathjelp fra Jan Fougner denne vinteren. Nå blir han kommunens forsvarer i saken.

– Det representerer en veldig tilleggsbelastning som det skredet representerer. Det er veldig tungt for kommunen. Samtidig er kommunen veldig overrasket. De har ikke blitt foreholdt noe fra politiet underveis, og ikke vært mistenkte. De har ikke hatt forsvarer, så dette kom som en overraskelse, sier Fougner til NRK.

I ukene som kommer vil kommunen jobbe for å imøtegå det som kommer fram i siktelsen, ifølge advokaten.