Hopp til innhold

Har laget et samlingssted for Poirot-nerder

– Poirot er så mye mer enn en sær bart, mener 22-åringen fra Oslo som i fem år har drevet en blogg om den belgiske privatdetektiven.

Poirot

David Suchet har spilt rollen som Hercule Poirot i til sammen 70 tv-filmer gjennom 25 år. I påsken sender NRK de aller siste episodene.

Foto: ITV

Eirik var 9 år da han leste sine første Agatha Christie-bøker, men det var først da han så tv-serien at det tok av for hans del.

– Bøkene i seg selv er jo ikke så innmari spennende. Det er alt det andre som er interessant.

Løsningen på selve krimgåten kommer altså i andre rekke når 22 år gamle Eirik Dragsund fra Majorstua i Oslo setter seg ned for å se de aller siste episodene med Hercules Poirot nå i påsken.

– Det er hele 30-tallsepoken og tidskoloritten jeg er mest opptatt av. Arkitekturen og kulturen fra den tiden fascinerer meg, sier Dragsund.

Poirot-møteplass

Eirik Dragsund

Eirik Dragsund studerer jus, men mener det er helt tilfeldig og har ikke noe med interessen for privatdetektiv Poirot å gjøre.

Foto: Privat

Interessen har ført til en enorm kunnskap - og de siste 5 årene har Eirik Dragsund drevet bloggen Investigating Agatha Christie's Poirot. På den måten har han skapt en møteplass for alle dem som er like interessert som ham selv.

På nettet har han kontakt med folk fra land som Russland, Japan og Brasil. Og det er ganske detaljerte diskusjoner som kan foregå:

– Det er veldig mye forskjellig folk er opptatt av. Moten, arkitekturen, skuespillerne. Jeg har fått spørsmål om hva slags lamper og biltyper som blir brukt.

22-åringen innrømmer at det nok er mange pensjonister blant de ivrigste, men at han også hører fra nokså mange i 20-årene.

– Det er mye forskjellige folk. Akademikere, folk i TV-bransjen, folk som jobber med mote og interiør og selvfølgelig de som har dette som hobby.

Intervjuet av BBC

Og bloggen blir absolutt lagt merke til. Da siste Poirot-episode ble sendt på engelsk fjernsyn i fjor høst ble Eirik intervjuet og sitert på BBCs nettsider.

«"There is a clock on the mantelpiece," Dragsund notes. "David Suchet found it in an antique shop and bought it for the series."»

TV-serien bor Poirot i den samme leiligheten i alle år. Boligblokken er en typisk 30-tallsblokk som ligger i London. Leiligheten blir diskutert på bloggen, og Eirik har selvfølgelig vært der.

– Men jeg er ikke alene om det altså. En periode var stedet et fast stopp for turistbussene.

Mer enn en sær bart

Selve skuespilleren David Suchet er en annen grunn til Eirik Dragsunds store fascinasjon for Poirot.

Ifølge ham ble Suchet valgt av familien til Agatha Christie da Poirot skulle spilles inn for første gang, og siden har det aldri vært noen diskusjon hvem som skulle ha hovedrollen i de tilsammen 70 episodene.

– Jeg synes det er spennende å følge med på hvordan skuespilleren har tolket karakteren. Han har lest alle bøkene før han begynte, og lagt seg veldig nært til Christies beskrivelser. Det er uvanlig å være så tro mot bøkene som det David Suchet er.

David Suchet på Orientekspressen

David Suchet som Hercule Poirot

Foto: ITV/Grananda

– Samtidig har han utviklet en dypere type. Det er lett å bare se Poirot som en mann med et sært utseende og en spesiell bart, men han er mer sammensatt enn det. I tillegg blir religion viktigere for ham etterhvert og i de siste episodene ser vi hvordan katolisismen spiller en rolle, sier Dragsund.

Påskekrim

For den 22 år gamle Poirot-eksperten har selvfølgelig allerede sett episodene som sendes her hjemme i påsken.

– Jeg var tilfeldigvis i England da den første av de fire siste episodene ble sendt. Så har jeg fått tilsendt de andre fra blogglesere. Men jeg er likevel klar igjen, tiden er satt av når påskekrimmen begynner på NRK.

Agatha Christie skrev tilsammen 33 romaner og 54 noveller. En av episodene som sendes i påsken er ifølge Dragsund sydd sammen av 12 ulike noveller.

På bloggen kan vi lese at han er fornøyd med folkene som er valgt til å produsere de siste episodene:

«He had also demonstrated that he fully understood Poirot's character, and that he could handle the darker side of Christie without making unnecessary changes. In my opinion, he was the best man for the job.»

Akademisk interesse

Eirik Dragsund har tidligere studert litteratur på Blindern, og innser at krimsjangeren ikke står spesielt høyt i kurs i litteraturvitermiljøet.

- Likevel tror jeg det er en viss endring på gang. Nylig ble det holdt en akademisk konferanse i London, som utelukkende handlet om Agatha Christie.

Nå studerer Oslo-mannen jus, men sier selv at det ikke har noen sammenheng med interessen for Poirot. Isåfall er det veldig underbevisst, mener han.

De fire siste Poirot-episodene består alle av avsluttede historier og sendes fire kvelder på rad fra og med skjærtorsdag.

Påskekrim: Poirot

Hercule Poirot (David Suchet) og kaptein Hastings (Hugh Fraser, bak Suchet) med gjester og stab på godset Styles.

Foto: ITV