Hopp til innhold

Økning i grove tyverier fra person

Politiet i Oslo har mottatt over 4000 flere anmeldelser i 2009 enn året før.

Politi
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ferske tall fra Oslo-politiet viser at 87 559 politianmeldelser ble levert inn i Oslo i i fjor.

Det er litt over 4000 flere enn i 2008 og en anmeldelse for hver sjuende innbygger.

Økning i grovt tyveri fra person

Grovt tyveri fra person på offentlig sted har hatt en økning på 6,5 prosent og sett over en periode på de siste fem årene en oppgang på 26,1 prosent.

Fra 2008 har det vært en økning i denne type kriminalitet på nesten 50 prosent.

Dette er et typisk storbyfenomen, og tyveriene foregår gjerne i sentrumsområdene der mange mennesker er samlet, forteller politimester i Oslo Anstein Gjengedal.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

– Dette er ran fra personer på gata og det typiske offer er en norsk nordmann på rund 30, litt beruset på vei hjem natterstid. Vi vet hvor det foregår og vi advarer folk.

1200 frastjålet kort og kode

Tyverier i forbindelse med minibankuttak økte også dramatisk i Oslo i fjor.

Nær 1200 personer ble frastjålet kort og kode i fjor og det er nesten 200 prosent flere enn året før, forteller politimester Anstein Gjengedal.

– Det er en uvikling vi ikke liker. Stadig flere personer blir frastjålet minibankkortet sitt og de kriminelle greier å avdekke minibankkoden.

– De kan stå bak deg når du tar ut penger i minibanken, eller når du bruker koden din i en butikk for å betale for varer. De leser av pinkoden og så stjele fra deg etterpå, sier Gjengedal.

Politianmeldelsene av grove ran fra person økte med nesten 45 prosent i Oslo i fjor, mens grovt ran fra forretninger og kiosker økte med 30 prosent.

Lav oppklaring

20 prosent av sakene ble oppklart i fjor og det er en svak økning fra 2008.

– Det vi er preget av i Oslo er at av disse 88 000 sakene så er 51 000 vinningskriminalitet, tyveri fra person på offentlig sted og alle mulige småtyverier. Det er over 40 000 saker hvor vi ikke har spor i det hele tatt og derfor Oslo, som eneste storbyen i Norge, lav oppklaringsprosent.

Oppklaringsprosenten er den laveste i landet. Når politiet får anmeldelser av denne typen så er det lite opplysninger om gjerningsperson og sted. Det er vanskelig å etterforske med få eller ingen spor, forteller Gjengedal.

– Men vi er opptatt av at vi får anmeldelser. Hvis vi senere tar bander så kan vi også ofte finne tyvegods, og da kan vi greie å tilbakeføre for eksempel stjålne minibankkort til fornærmede.

Over halvparten av de anmeldte sakene i 2009 er slike saker, og få blir altså oppklart.

– Jeg tror folk skjønner at når ikke fornærmede selv kan gi oss opplysninger om hvor vi skal lete, så kan de ikke forvente at vi skal bruke store ressurser på oppklare saker uten spor.