Hopp til innhold

Må forlate Borgen for godt

Om få dager må kunstnerne og musikerne i kulturhuset Borgen i Gamlebyen i Oslo pakke sakene sine og flytte.

Her har kjente band som DumDum Boys, Madrugada og Raga Rockers holdt til. Etter tjue år som kulturhus skal bygget jevnes med jorden fordi Jernbaneverket planlegger at Follobanen skal gå tvers igjennom tomten.

Det liker ikke aksjonsgruppen Borgen Brenner, som i går kalte sammen til møte for å bevare kulturhuset:

– Det har vært et veldig levende sted. Det har vært mange hundre band og i alle fall hundre kunstnere innom her i løpet av de 20 årene, sier Kristin von Hirsch i aksjonsgruppen Borgen Brenner.

– Hele førsteetasjen har vært full av spesialhåndverkere, oppover i etasjene har det vært band, kunstnere, kulturarbeidere, ulike studioer, mye forskjellig.

– Vil forsinke Follobanen

Kristin von Hirsch

Kristin von Hirsch

Foto: Victoria Wilden / NRK

Hun står og ser opp på den slitne, grå kolossen med det digre Aftenposten-skiltet balanserende på taket. Rett ved siden av Middelalderparken i Oslo ligger bygget som nå må vike for den nye Follobanen.

Men aksjonsgruppen skjønner ikke hvorfor de må ut nå, før reguleringsplanen er vedtatt og to år før Follobanen er planlagt påbegynt.

– Jeg synes det er håpløst at det ikke skal få stå til alle brikkene er på plass i planleggingen av Follobanen, slik at man vet hva man gjør. Jeg synes det er feil å begynne med å rive Borgen. Reguleringsplanen er jo fortsatt ute til høring, sier von Hirsch.

Leietakerne har lenge visst at de må ut. Jernbaneverket har fått utsatt flyttefristen tidligere, men på lørdag er det slutt.

– Utsatt riving av Borgen vil kunne forsinke Follobanen. For å bli ferdige til byggestart i 2014, er Borgen en bit i et større system for at alt skal bli kart før bygging kan settes i gang, sier overingeniør Lill Kristin Enger i Jernbaneverket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Borgen

Borgen må vike for den nye Follobanen.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Huset tømmes

De fleste som har holdt til her i det siste har pakket sakene sine allerede. Huset tømmes. Og igjen står bare vegger som maling flasser av, og skrot i hjørnene og vinduspostene. Tross det, samlet i går 60 personer seg til møte om fremtiden til Borgen. Et møte aksjonsgruppen har invitert til.

– Det er for å få folk oppmerkesomme på bygningen og at den går en trist skjebne i møte hvis alt får gå som det pleier her nede uten at noen sier ifra, sier von Hirsch.

– Borgen har aldri vært tiltenkt å stå som en del av den kunstneriske produksjonen i Bjørvika. Men jeg har full forståelse for kunstnerne som ønsker noe annet. sier Enger i Jernbaneverket.

Men aksjonsgruppen gir seg ikke så lett, og vil kjempe til siste slutt:

– Kanskje planen vil forandre seg veldig i løpet av tiden som kommer, da er det veldig synd om man starter med riving av Borgen. Og så finner man ut om noen år at det ikke var nødvendig å rive. Men da er den borte. Det er et fantastisk hus som står her nå, sier von Hirsch.

Hør reportasje fra Borgen.