Hopp til innhold

Det brenner fortsatt i avfallsanlegget

Det brenner fortsatt i avfallsanlegget i Haraldrudveien i Oslo. Brann- og redningsetaten forventer at det vil gå langt på dag før brannen er slukket.

Fortsatt brann

Fredag morgen brenner det fortsatt i papiravfallet hos Norsk Gjenvinning på Haraldrud i Oslo.

Foto: Magnus Bratten / NRK

– Det er fortsatt mye hardpakket papir som brenner, sier brigadesjef Tor Arne Elvrum i Oslo brann- og redningsetat til NTB klokken 5.15 fredag morgen. På grunn av et tak som delvis har rast, har det vært utrygt for mannskapet å ta seg inn og slukke det som brenner under.

Tor Arne Elvrum

Brigadesjef Tor Arne Elvrum.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

– Det har vært en utfordring med sikkerheten til mannskapet vårt, men nå har vi stor effektivitet i å få tak i det som brenner og få slukket det som er der.

Politiet og brannvesenet fikk melding om brannen i anlegget til Norsk Gjenvinning klokken 9.38 torsdag. Brannen var så kraftig at røyken kunne ses over store deler av byen, og på Nakkholmen i Oslofjorden falt det svarte papirbiter ned fra himmelen. Først langt utpå ettermiddagen begynte brannvesenet å få kontroll.

Sammenpresset papir

– Norsk Gjenvinning har stilt med maskiner som gjør arbeidet mye enklere. Det er tjukke sammenpressede klumper med papir som brenner, så når vi spyler dem, går ikke vannet gjennom, men renner bare av. Men ved hjelp av maskinene henter de ut ballene og deler dem opp, slik at mannskapet lettere kan slukke dem, forklarer Elvrum.

Til tross for at arbeidet går lettere, tror brigadesjefen det vil ta lang tid før alt er slukket.

– Jeg tenker at det går langt utover dagen fredag, for det er store mengder med papir der.

Røyk og lukt i dag

Fredag morgen er rundt 15 brannfolk i sving, mens det var 30-40 på jobb da det brant som verst i går.

– Hva er det arbeidet vil gå ut på i dag?

– Det er det samme. Norsk Gjenvinning løfter papiret og får det utover bakken, mens vi slukker det, sier Elvrum til NRK.

– Det må vi drive med til vi har kommet gjennom hele haugen med komprimert papir.

Nå er det mest papir som brenner, men det har også brent plast.

– Det var også mye sammenklemte tomflasker som brant og som lagde mye av den svarte røyken som vi så i går.

Det er mye mindre røyk i dag.

– Nå går mye av røyken langs togskinnene her, og vi er ikke i nærheten av den mengden som var i går. De som går i Persveien vil fint kunne tåle å gå gjennom her, men hold dører og vinduer lukket. Men det vil nok lukte over området i dag også, sier brigadesjefen.