Hopp til innhold

Flaue briter omfavner Oslo-ordføreren etter juletre-kjeft

Marianne Borgen blir overøst med takkebrev fra briter som skammer seg over utakknemlige landsmenn, etter kritikk mot London-grana.

Londons juletre

ORDFØRERKOLLEGER: Marianne Borgen var med på hoggingen av London-grana i Østmarka i november sammen med sin engelske kollega, The Lord Mayor of Westminster.

Foto: Torstein Bøe / NTB

ORDFØRERKOLLEGER: Marianne Borgen var med på hoggingen av London-grana i Østmarka i november sammen med sin engelske kollega, The Lord Mayor of Westminster.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Både til ordførerens kontor i vestre rådhustårn i Oslo og til den norske ambassaden i London har det haglet inn med e-poster fra engelskmenn som vil takke for gaven og uttrykke misnøye med juletrekritikken.

Hvert år gir Oslo et stort juletre i gave til London. Flere ganger har treet på Trafalgar Square fått kritikk for å være for stygt.

– Trenger noen med god dømmekraft

Årets tre er intet unntak og ble raljert med i sosiale medier.

Det har falt mange engelskmenn tungt for brystet, og flere har siden uttrykt takknemlighet over juletreet. Støtteerklæringene toppet seg etter at Marianne Borgen var gjest i et radioprogram hos BBC.

– Hvis du bare hadde vært ledig, kunne du ha tatt styringa her. Vi er desperate etter noen med god dømmekraft, skriver Nancy Jones i et brev til ordføreren i Oslo.

– Jeg vil bare si at intervjuet som ordfører Borgen gjorde hos BBC i dag om juletreet, var et av de fineste jeg noensinne har hørt, skriver William Ball.

Marianne Borgen

ROSES: Ordfører Marianne Borgen har fått mange brev fra briter som uttrykker takknemlighet for juletreet de har fått fra Oslo.

Foto: Christopher Isachsen Sandøy / NRK

Jeg ble flau over all den utakknemlige brumminga om juletregaven. Takk til deg og hele befolkninga i Oslo for at dere fortsetter å sende en slik storslått og sjenerøs gave hvert år. Og dere gjør rett i å ikke sende et nytt tre!

Alex Barnes

Ikke godt mottatt av alle

Det norske juletreet har i flere år engasjert britene, kanskje spesielt på Twitter. Blant annet er det opprettet to separate kontoer dedikert til treet.

Mye av årets kritikk i sosiale medier var av det humoristiske slaget:

Trafalgar Christmas tree Twitter
Trafalgar Christmas tree Twitter
Trafalgar Christmas tree Twitter
Trafalgar Christmas tree Twitter
Trafalgar Christmas tree Twitter

Her hjemme reagerte også Høyre-politiker Anne Haabeth Rygg på treet. Hun mente det så «skadeskutt» ut.

Hun fremmet et forslag i bystyret om å betale for et nytt tre, men fikk ikke støtte fra noen andre representanter.

I brevene til Borgen har mange briter beklaget for kritikken mot juletreet fra sine landsmenn.

– Jeg vil be om unnskyldning for at landet mitt har vært så uhøflige i kritikken av juletreet deres. Jeg skammer meg over kritikken, jeg beklager. Vær så snill og si til venner, kolleger og det norske folk at vanlige folk i England er veldig rørt og glade for at dere opprettholder tradisjonen med å gi oss et juletre, skriver 14 år gamle Philip Morris.

Jeg ble født bare seks år etter at dere begynte å sende oss et tre i 1947. Jeg husker mange turer til Trafalgar square for å se lysene og treet. Gaven er en fantastisk vennskapsgest og jeg er så glad for den. God jul.

Steve O'Hara

Tar det som et kompliment

Oslo-ordføreren tar kritikken med stor ro. Hun er like fullt glad for at flere briter har kommet med positive tilbakemeldinger.

Hva tenker du om at én skriver at «jeg skulle ønske du var ledig til å styre her i landet, vi trenger noen med sunn fornuft»?

Det er jo utrolig hyggelig, sier en lattermild Marianne Borgen, og fortsetter:

– Jeg vet at det er politisk turbulent i Storbritannia, så jeg kan godt skjønne at de nå prøver å finne løsninger på det. Så det tar jeg bare som et veldig, veldig hyggelig kompliment, sier ordføreren med smil i stemmen.

Jeg er 14 og bor i Manchester, men jeg håper å se treet rundt jul når vi drar og besøker bestemor i London. Jeg har sett noen av de tidligere trærne. De er alltid flotte og helt spesielle, fordi foreldrene mine alltid forteller oss hvorfor treet er der.

Philip Morris
Julegran nr. 75 fra Oslo til Trafalgar Square i London

VENNSKAPSGAVE: Årets julegran er det 75. som sendes fra Oslo til London. Men nok en gang har treet fått kritikk for utseendet sitt, blant annet i sosiale medier.

Foto: Gry Blekastad Almås

Lang tradisjon

Årets juletre var det 75. i rekken som er sendt til London.

Det 70 år gamle treet er 22 meter høyt, og ble felt ved Fri-Elvåga i Østmarka.

Tradisjonen med å sende et norsk juletre til London startet allerede i 1947. Det begynte som en takkegave for hjelp og støtte fra britene under andre verdenskrig.

Nå har tradisjonen utviklet seg til noe enda mer, mener Marianne Borgen.

– Det har utviklet seg til å bli et kjærlighetstre, et vennskapstre, som peker framover. Ikke minst ungdom er veldig opptatt av dette treet og hva det symboliserer, mener hun.