Hopp til innhold

Advarer mot telefonsvindlere

I forsøk på å lure penger fra folk, ringer utenlanske svindlere til godtroende nordmenn og gratulerer dem med å ha vunnet en reise.

Telefon (Illustrasjonsfoto)

Utenlandske svindlere ringer godtroende nordmenn og gratulerer dem å ha vunnet en reise. Det eneste de trenger å gjøre er å oppgi kontonummeret sitt.

Foto: colourbox.no

I det siste har flere personer i Oslo og Akershus blitt oppringt av telefonsvindlere.

Morten Opsahl er en av dem som hørte en engelsk stemme da han ble oppringt av et mystisk, 13-sifret nummer.

– Jeg hadde vunnet en reise til Mexico og jeg skulle bare bekrefte at jeg ville ta den imot.

Opsahl måtte bruke tastene på telefonen for å bekrefte at han hadde forstått bekjeden. Da han ikke gjorde det, ble meldingen gjentatt og da la Opsahl på.

– Jeg var redd for at jeg skulle bli belastet på min telefonregning, at de hadde fått en eller annen inngang på mine linjer.

Dette var den andre oppringningen fra det samme 13-sifrede nummeret, derfor tok Opsahl kontakt med Telenor - og de var kjent med problemet.

Per Aril Meling, informasjonssjef Telenor

Meling oppfordrer alle telefoneiere til å være oppmerksomme.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Lirker ut bankkontonummer

Telefon-svindlerne opererer som regel på to måter. De kan være på jakt etter opplysninger om bankkontoen din. Da ringer de og sier at du for eksempel har vunnet en eksotisk reise. Etterpå ber de deg oppgi både kontonummer og kode, for å motta premien, forteller informasjonsrådgiver i Telenor, Per Aril Meling.

– Hvis du gir fra deg disse nummerne, så er muligheten stor for å bli svindlet.

Belaster kundene med skyhøye tellerskritt

En annen metode er å ringe opp folk, for så å legge på i håp om å bli oppringt og dermed belaste telekundene med skyhøye tellerskritt.

I vår og sommer var det en bølge med slike oppringninger og i forrige uke ble minst 100 nordmenn kontaktet av aktørene bak det 13-sifrede nummeret.

Morten Opsahl er opprørt over at Telenor ikke opplyser folk om problemet.

– Dette er noe jeg ikke har hørt om og jeg er relativt godt opplyst på dette omådet, på grunn av dette med identitetstyverier og så videre.

Vær obs

Det er mange faktisk mange som går fem på. Likevel mener Telenor det blir for stor jobb å gå ut i media etter hver eneste svindelsak. Det gjøres bare i større saker.

Selskapet har likevel noen rutiner, hvis du vil unngå å bli oppringt fra ukjente numre.

– Hvis vi registrerer at det er nummer som blir brukt om og om og det er samme selskap fra utlandet, så har vi muligheten til å sperre dette nummeret. Dermed får ikke selskapet den inntjeningen som de kunne forvente.

Ellers oppfordrer Meling alle telefoneiere til å være oppmerksomme.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.