Hopp til innhold

– Vi har opplevd brutte løfter før

I et stappfullt lokale på Tøyen skole hadde mange møtt opp for å høre politikerne debattere at Tøyen endelig skal få et stort løft.

Folkemøte på Tøyen

Det var mange som hadde møtt opp på Tøyen skole for å høre hva politikerne hadde å si om den nye satsingen på Tøyen

Foto: Mario Torres / NRK

Dagens dato for folkemøtet på Tøyen ble egentlig bestemt lenge før noen av beboerne skulle få nyheten på tirsdag om at SV får med seg Byrådet på et kjempeløft for Tøyen.

Elise Frøjd

Elise Koppang Frøjd var en av initativtagerne til møtet, og nå håper hun virkelig at politikerne innfrir.

Foto: Mario Torres / NRK

– Nå blir selvfølgelig møtet annerledes. Det blir tilpasset det nye som kom frem i dag. Det er en historisk dag for Tøyen, men vi har opplevd brutte løfter før, sier Elise Koppang Frøjd som er en av initiativtagerne til møtet.

Frøjd har sammen med flere vært med å danne gruppa Tøyeninitiativet. En gruppe som kom i stand etter at Tøyen de siste årene har opplevd et stort sosialt forfall:

  • 66 barn med norsk som morsmål skulle ha startet på Tøyen skole de siste fire årene. 62 av barna flyttet til andre skoler.
  • Tøyen har rundt 1000 kommunale boliger som er det en av de største andelene i Oslo.
  • Barn ser narkotikasalg like ved skolen.
  • Mange av barna behersker ikke norsk godt nok.
  • Oslos høyeste andel av barnefattigdom

Og derfor sørget nok dagens vedtak at mange flere enn vanlig tok turen til et lite personalrom på Tøyen skole som ble stappfullt, og etter hvert veldig varmt.

Dagens helt

SV har hele tiden vært den største pådriveren for at Tøyen skal få et løft, og SVs Marianne Borgen fikk respons deretter.

Marianne Borgen

SVs Marianne Borgen (t.v.) fikk stor applaus for at hun fikk med seg byrådet i Oslo på en storstilt satsing på Tøyen.

Foto: Mario Torres / NRK

– Nå har vi endelig fått til en storstilt satsing på Tøyen, sa hun til forsamlingen som svarte med dagens høyeste applaus.

Til og med de andre partiene, kastet seg på bølgen. FRPs Øystein Sjøtveit som er leder av byutviklingskomiteen i Oslo bystyre og Venstre-leder Trine Skei Grande kom med gratulasjoner til dagens vedtak.

– Som en vaktbikkje

Det var likevel ikke alle som var med på rosen.

– Det har vært en feilslått boligpolitikk på Tøyen i årevis. Men nå som dette har blitt bestemt, skal vi i AP være på som en vaktbikkje for at ting blir gjort riktig, sa varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn.

Rødts Bjørnar Moxness hadde også noen ord på lager.

– Det er bra at dette skjer nå, men det er noe sent. Vi må huske på at Oslos kommune er verstingene til å leie ut. Oslos fattigste her på Tøyen må betale gjengsleie for å bo på en plass som mildt sagt ikke er verdt det, hevdet Moxness.

– Henger opp "Løft Tøyen" banneret over Lambda

Selv om det var mye applaus og lovprisninger fra politikerne på møtet, vil ikke Tøyeninitiativet gi seg før løftene er gjennomført.

– Hvis tiltakene ikke blir noe av, får vi henge opp vårt «Løft Tøyen» banner over «Lambda» i Bjørvika istedenfor, sier Elise Koppang Frøjd med en alvorlig tone i stemmen.

Løft Tøyen

Slik ser 'Løft Tøyen' banneret ut som akkurat nå henger på Tøyen.

Foto: Fredrik Buer / NRK