Hopp til innhold

192 personer koronasmittet – 55 er blitt smittet i Norge

Folkehelseinstituttet melder om 23 flere koronasmittede i Norge det siste døgnet. Seks personer er nå innlagt på sykehus.

Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

VENTER FLERE INNLEGGELSER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet sier de venter flere sykehusinnleggelser ettersom smittetallene går opp.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Totalt er nå 192 personer i Norge smittet med koronaviruset covid-19.

55 personer har fått smitten i Norge, mens 134 er blitt smittet i utlandet. For tre personer er smittested uavklart.

– Fortsatt er det ganske små tall, så det er nok hovedsakelig farget av hvor vi har hatt tilfeller opprinnelig som har reist og ervervet smitte i utlandet. Så har vi gjort smitteoppsporing rundt disse tilfellene, og noen har blitt clustere av smitte, altså at vi ser at det er flere nærkontakter som er smittet og dermed så går tallet opp, sier avdelingsdirektør Line Vold til NRK.

Gjennomsnittsalder 44 år

I kveld fortalte Folkehelseinstituttet at de nå har fått oversikt over hvordan det nye koronaviruset har rammet kvinner og menn. De har også sortert de smittede i aldersgrupper.

Gjennomsnittsalderen på dem som er smittet av koronavirus er 44 år. Av dem er om lag 40 prosent kvinner og 60 prosent menn.

Vold mener det er som forventet. Hun påpeker at det ikke er mange veldig gamle som er syke.

– Det reflekterer nok litt hvem som har vært ute og reist. Så det er en litt sånn «healthy traveler effect» som vi pleier å si, altså at vi ikke har med de aller eldste i våre rapporterte tilfeller fordi de ikke har vært i disse områdene antakelig, sier Vold.

Seks personer innlagt

Mandag kveld ble den sjette personen innlagt på sykehus. På grunn av personvernet kan ikke Vold si noe om alderen på disse personene.

Den første innleggelsen kom søndag, da en pasient ble innlagt på Drammen sykehus med koronasmitte.

Personen fikk påvist koronasmitte forrige uke etter å ha vært i Nord-Italia. Siden har pasienten vært i karantene hjemme hos seg selv.

Personen har et sammensatt sykdomsbilde. Dette er årsaken til innleggelsen.

De andre innlagte er på Sykehuset Vestfold, Bærum sykehus, St. Olavs hospital og to på Oslo universitetssykehus.

Fikk påvist viruset på sykehuset

På Sykehuset i Vestfold er sju pasienter isolert og ti ansatte sendt i hjem i karantene etter at en allerede innlagt pasient fikk påvist koronaviruset.

Vedkommende ble i utgangspunktet ikke innlagt med mistanke om koronasmitte, men det ble påvist i en prøve mandag formiddag. Da hadde pasienten ligget på sykehuset uten smittetiltak siden søndag kveld.

– Vi har gjort alt vi kan. Jeg mener ikke vi kunne gjort noe annerledes i går kveld. Vedkommende var ikke i utgangspunktet i en gruppe som skulle testes. Det var ingen mistanker om smitterisikosier, sier fagdirektør Jon Anders Takvam.

Den smittede pasienten skal ha milde symptomer.

Venter flere sykehusinnleggelser

– Hva tenker du om at fire personer er innlagt forskjellige steder i landet?

– Nei, det forteller oss jo at her er situasjonen under utvikling, vi vet jo at hvis vi har en del smittede, så kan man forvente at noen blir innlagt på sykehus.

– Så dere forventer flere innleggelser?

– Etter hvert som vi får flere smittetilfeller i landet, vil det være naturlig å vente at vi får flere sykehusinnleggelser også. Vi vet jo at en del, særlig av de sårbare gruppene, vil bli alvorlig syke og kreve sykehusinnleggelse, svare Vold.

– Eliteserien i fotball starter om litt. Tomme tribuner, blir det måten å ha disse kampene på fremover?

– Nei, det er for tidlig å si hva som blir resultatet der. Men det er et tiltak som gjøres flere steder, så det er et tiltak som vurderes fortløpende, svarer Vold.

Antall smittede per fylke

FHI har denne geografiske fordelingen over smittede mandag kveld:

 • Troms og Finnmark: 6
 • Oslo: 35
 • Viken: 44
 • Vestland: 26
 • Agder: 12
 • Trøndelag: 21
 • Rogaland: 26
 • Innlandet: 13
 • Møre og Romsdal: 2
 • Vestfold og Telemark: 4
 • Nordland: 3

Italia er hardt rammet

Italia er ett av landene som er hardest rammet utenfor Kina og Sør-Korea.

9. mars har Italia påvist smitte hos 7000 personer. 366 personer har dødd.

– Den eneste måten Norge kan unngå en katastrofal spredning av korona som i Italia, er å få befolkningen til å vaske hendene så ofte som mulig og unngå overfylte steder, råder overlege i Italia, Giacomo Grasselli.

Reporter Rahand Bazaz forklarer hvordan koronaviruset smitter og hvordan du bør handle hvis du mistenker smitte.

Reporter Rahand Bazaz forklarer hvordan koronaviruset smitter og hvordan du bør handle hvis du mistenker smitte.

Ønsker lovendring for å stoppe feriereiser

En rekke bedrifter har kuttet ned på reisevirksomheten, og bruker i stedet videokonferanser. Men når det kommer til feriereiser, kan ikke arbeidsgiver legge slike restriksjoner.

Avdelingsleder Dag Jacobsen ved Oslo universitetssykehus mener ansatte i helsevesenet ikke bør reise på ferie til områder med utbredt koronasmitte.

– I andre yrker kan man muligens se litt større på det, men helsepersonell bør ikke reise ut nå. Det trodde jeg ærlig talt at vi kunne forvente. Men lovverket sier et tydelig nei til å nekte ansatte å reise ut. Her er lovverket med på å holde oppe smitten, og loven bør endres snarest, sier Jacobsen.