NRK Meny
Normal

Nå er det over – slik husker vi Zlatan

Sverige er ute av EM. Zlatan Ibrahimovic (34) har spilt sin siste landskamp. Her er høydepunktene.

SOCCER-EURO-SWE-BEL/

TRIST FARVEL: EM ble en fiasko for Sverige, men Zlatans innsats i blått og gult blir aldri glemt.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Det første landslagsmålet, 2002

Ibrahimovic
Foto: NIKOLAS GIAKOUMIDIS / AP

Superspissen scoret (selvsagt) i sin første tellende landskamp. Han hadde debutert mot Færøyene, og publikum ropte på den da 20 år gamle svensken, som kom inn mot Aserbajdsjan i VM-kvalifiseringskampen på Råsunda Stadion. Han scoret bare tre minutter senere. Det ble et varsel om hva som var i vente.

Hælsparket mot Italia, 2004

Zlatan-hæl
Foto: DIETHER ENDLICHER / Ap

Sverige, som har for vane å delta i store mesterskap, trengte poeng mot Italia i gruppespillskampen under EM i 2004. Italia ledet, og hva gjorde Zlatan? Joda, han hælflikket like greit inn utligningen på spektakulært vis etter en corner.

LES MER: Zlatans herlige «klack»

Scoringen som gå VM-billett, 2005

Zlatan Ungarn
Foto: LASZLO BALOGH / REUTERS

Fire år etter sin egen landslagsdebut, sendte Zlatan Sverige til VM. Det så ut til å gå mot 0-0 borte mot Ungarn i den viktige VM-kvalifiseringskampen, men Zlatan dukket opp på overtid og sikret svensk seier. Samtidig ble Sveriges VM-billett klar.

EM-perlen mot Frankrike, 2012

Zlatan Frankrike
Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Svenskene var allerede utslått av EM da Frankrike ventet i siste gruppespillskamp. Kun heder og ære sto på spill, og det betyr en hel del for Zlatan, som scoret et av sine aller nydeligste mål denne dagen. På stillingen 0-0 i starten av den andre omgangen fikk Zlatan ballen på 16-metersstreken, og han klinket til på hel volley. Sverige vant 2-0.

LES MER: – Vi vant for fansen

Saksesparket, 2012

Egentlig er det dårlig gjort å trekke frem bare én scoring, for Zlatan senket England helt alene under innvielsen av Friends Arena i 2012. Spissen scoret alle fire målene i 4-2-seieren, men det går ikke an å komme utenom at det siste var det beste. Keeper Joe Hart var ute og rotet, og kattemyke Zlatan saksesparket inn avslutningsmålet fra rundt 30 meter.

LES MER: Scoret Zlatan tidenes mål her?

Rekordmålet, 2014

Zlatan-rekord Estland
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det har blitt mange mål i blågult for den langhårede legenden, og høsten 2014 scoret han de som gjorde ham til rekordholder i svensk landslagssammenheng. Først satte han sitt 49. og tangerte Sven Rydells rekord, før han scoret nummet 50 – rekordmålet – i samme kamp.

Pensjoneringen av Danmark, 2015

Zlatan Danmark
Foto: Lars Poulsen / Ap

Kaptein Zlatan sørget for at Sverige fikk være med – også til det pågående mesterskapet – da han scoret totalt tre ganger i de to playoffkampene mot Danmark. På forhånd hadde danskene snakket ned den svenske superstjernen, og avisene hadde skrevet at han var for gammel. «Danskene sa de ville pensjonere meg, men så var det jeg som pensjonerte danskene», oppsummerte hovedpersonen selv etter kampen.

 • Hva husker du best? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Minde klar for Wolfsburg

  Den norske fotballprofilen Kristine Minde blir lagvenninne med Caroline Graham Hansen i tyske Wolfsburg fra neste sesong. Tirsdag bekreftet den tyske storklubben signeringen. Minde opplyste selv i forrige uke at hun forlater svenske Linköping.

  Kampen Norge - Belgia under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Tre FIFA-toppar utestengde

  FIFAs etiske komité utestengjer Richard Lai frå Guam, Julio Rocha frå Nicaragua og Rafael Esquivel frå Venezuela for livstid. Dei tre FIFA-toppane har sagt seg skuldig i korrupsjon under rettssaka som pågår i New York.

  Julio Rocha og Sepp Blatter
  Foto: Esteban Felix / Ap
 • Ny curling-siger i EM

  Norge går frå siger til siger i curling-EM i Sveits. I føremiddag slo Thomas Ulsruds lag Austerrike 7-4 og tok sin femte siger på seks kampar. Det held til delt andreplass saman med Sverige.

  Seinare i dag skal Norge møte Skottland, som tapte 5-4 for Sverige i dag tidleg.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn