NRK Meny
Normal

Nå er det over – slik husker vi Zlatan

Sverige er ute av EM. Zlatan Ibrahimovic (34) har spilt sin siste landskamp. Her er høydepunktene.

SOCCER-EURO-SWE-BEL/

TRIST FARVEL: EM ble en fiasko for Sverige, men Zlatans innsats i blått og gult blir aldri glemt.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Det første landslagsmålet, 2002

Ibrahimovic
Foto: NIKOLAS GIAKOUMIDIS / AP

Superspissen scoret (selvsagt) i sin første tellende landskamp. Han hadde debutert mot Færøyene, og publikum ropte på den da 20 år gamle svensken, som kom inn mot Aserbajdsjan i VM-kvalifiseringskampen på Råsunda Stadion. Han scoret bare tre minutter senere. Det ble et varsel om hva som var i vente.

Hælsparket mot Italia, 2004

Zlatan-hæl
Foto: DIETHER ENDLICHER / Ap

Sverige, som har for vane å delta i store mesterskap, trengte poeng mot Italia i gruppespillskampen under EM i 2004. Italia ledet, og hva gjorde Zlatan? Joda, han hælflikket like greit inn utligningen på spektakulært vis etter en corner.

LES MER: Zlatans herlige «klack»

Scoringen som gå VM-billett, 2005

Zlatan Ungarn
Foto: LASZLO BALOGH / REUTERS

Fire år etter sin egen landslagsdebut, sendte Zlatan Sverige til VM. Det så ut til å gå mot 0-0 borte mot Ungarn i den viktige VM-kvalifiseringskampen, men Zlatan dukket opp på overtid og sikret svensk seier. Samtidig ble Sveriges VM-billett klar.

EM-perlen mot Frankrike, 2012

Zlatan Frankrike
Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Svenskene var allerede utslått av EM da Frankrike ventet i siste gruppespillskamp. Kun heder og ære sto på spill, og det betyr en hel del for Zlatan, som scoret et av sine aller nydeligste mål denne dagen. På stillingen 0-0 i starten av den andre omgangen fikk Zlatan ballen på 16-metersstreken, og han klinket til på hel volley. Sverige vant 2-0.

LES MER: – Vi vant for fansen

Saksesparket, 2012

Egentlig er det dårlig gjort å trekke frem bare én scoring, for Zlatan senket England helt alene under innvielsen av Friends Arena i 2012. Spissen scoret alle fire målene i 4-2-seieren, men det går ikke an å komme utenom at det siste var det beste. Keeper Joe Hart var ute og rotet, og kattemyke Zlatan saksesparket inn avslutningsmålet fra rundt 30 meter.

LES MER: Scoret Zlatan tidenes mål her?

Rekordmålet, 2014

Zlatan-rekord Estland
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det har blitt mange mål i blågult for den langhårede legenden, og høsten 2014 scoret han de som gjorde ham til rekordholder i svensk landslagssammenheng. Først satte han sitt 49. og tangerte Sven Rydells rekord, før han scoret nummet 50 – rekordmålet – i samme kamp.

Pensjoneringen av Danmark, 2015

Zlatan Danmark
Foto: Lars Poulsen / Ap

Kaptein Zlatan sørget for at Sverige fikk være med – også til det pågående mesterskapet – da han scoret totalt tre ganger i de to playoffkampene mot Danmark. På forhånd hadde danskene snakket ned den svenske superstjernen, og avisene hadde skrevet at han var for gammel. «Danskene sa de ville pensjonere meg, men så var det jeg som pensjonerte danskene», oppsummerte hovedpersonen selv etter kampen.

 • Hva husker du best? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Norge holdt liv i håpet

  Norges U19-gutter snudde til 3-2 med to sene mål av Erik Botheim og Christian Borchgrevink mot Finland. Jens Hauge sendte først Norge i ledelsen.

  Dermed er Norge på tredjeplass i EM-gruppen, bak Portugal på målforskjell etter at de tapte 2-3 mot gruppeleder Italia, som Norge møter søndag.

 • Sarpsborg på cruise-kontroll

  Sarpsborg tok seg enkelt videre til andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter 2-0(1-0) over IBV Vestmannaeyjar (Island). Sammenlagt ble det 6-0.

  Mikkel Agger scoret begge målene foran 3552 tilskuere.

  Europa League, Sarpsborg 08 - IBV ( Island).
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nibali sendt til sykehus

  Tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ble torsdag sendt til sykehus med mulig brudd i en ryggvirvel etter et sammenstøt med en politimotorsykkel. Uhellet skjedde mot slutten av torsdagens kongsetappe til Alpe d'Huez.

  Nibali
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale