Zlatan med ramsalt kritikk av svenskenes landslagssjef

Zlatan Ibrahimovic (38) mener Sveriges landslagssjef Janne Andersson har ødelagt mye av det han selv bygget opp i hans tid på det svenske landslaget.

MLS Red Bulls Galaxy Soccer

ZLATAN-KRITIKK: Den svenske superstjernen er ikke nådig mot den svenske landslagssjefen.

Foto: Chris Carlson / AP

Det kommer frem i et intervju med den svenske avisen Expressen.

Bakgrunnen for kritikken er at Janne Andersson ikke hadde en eneste spiller med utenlandsk opprinnelse med i troppen på sin første landslagssamling.

– Hvor mange med en annen bakgrunn var med? Ingen. Senere fikk han spørsmål om det. Da «bæsjet» han på leggen. På den andre samlingen tok han med spillere med en annen bakgrunn for at det skulle bli politisk korrekt, sier Ibrahimovic til avisen.

Den svenske superstjernen, som i dag spiller for den amerikanske klubben Los Angeles Galaxy, mener Andersson har ødelagt mye av det Zlatan bygget opp i løpet av sin tid på landslaget.

– Du skal være med på landslaget fordi du fortjener å være med og fordi du er en god fotballspiller. Men da jeg så den første samlingen var det som om noen sendte en beskjed: Det Zlatan har gjort, det Zlatan står for, det er ikke OK her, sier han i intervjuet med den svenske avisen.

Janne Andersson

OPPGITT: Janne Andersson.

Foto: Alastair Grant / AP

Avviser kritikken

Andersson avfeier kritikken fra Zlatan.

– Det er så utrolig langt fra hva jeg står for både som leder og person, sier han til Expressen.

Da NRK møtte Zlatan i 2018 benyttet han anledningen til å ta opp det han kalte svensk «snikrasisme» i intervjuet.

– Jeg hadde fått flere sjanser om jeg hadde hatt et annet etternavn. Om jeg hadde vært en Svensson hadde jeg vært mer beskyttet, sa Ibrahimovic, som har bosnisk far og kroatisk mor.

– Gjennom hele karrieren har jeg merket at når Ibrahimovic gjør en feil, da er det katastrofe. Når Larsson, Svensson og Andersson gjør en feil, skal vi være snille med dem, sa han til NRK.

Norges landslagssjef, Lars Lagerbäck, var trener for Sverige frem til 2009. Han vil ikke nødvendigvis si seg enig i kritikken fra den svenske fotballprofilen.

– Det er Zlatans opplevelse. Jeg har ikke 100 prosent oversikt over den svenske troppen. Jeg vil tro det er uavgjort mellom Zlatan og Janne Andersson. Det er mange spillere som har innvandrerbakgrunn. Jeg vet ikke hvorfor Zlatan går ut med dette nå. Det er nok mer en Zlatan-overskrift, sier Lagerbäck.

Selv har han et godt forhold til spissen.

– Jeg har fått veldig lite kritikk av Zlatan i bakkant. Han var ikke veldig kritisk underveis. Vi fikk gjensidig respekt. Han likte ikke alle avgjørelser jeg tok, men sånn er det. Du kan ikke være populær hele tiden når du leder en gruppe spillere.

Zlatan i NRK-intervju

INTERVJU: NRK møtte Zlatan i 2018.

– Blir irritert

Landslagssjef Janne Andersson sier i Expressen-intervjuet at han tror Zlatan har måttet ta mange fighter.

– Og at han og mange andre har støtt på fordommer og blitt urettferdig behandlet.

– Men jeg blir irritert når man insinuerer at jeg skulle ha basert mine uttak på hvor man kommer fra, kommenterer han.

Siste nytt

 • Forrykende start for Hovland

  Golfproffen Viktor Hovland fikk en tidlig bogey, men har deretter radet opp birdier i innledningen av andrerunden på europatouren i golf i Tyskland fredag.

  Hovland åpnet turneringen solid torsdag, og fredag kan 23-åringen se ut til å ha en kjemperunde på gang i München.

  Etter par på åpningshullet ble det riktignok en bogey på hull to. Der ble det også bogey torsdag. Fra hull nummer fire til hull nummer åtte noterte imidlertid Hovland seg for ikke mindre enn fire birdier.

  Det niende hullet endte i tillegg på samme vis. Etter et litt upresist innspill slo nordmannen seg nydelig inn på greenen på par fem-hullet. Deretter kunne han trille ballen i hullet til dagens femte birdie.

  Dermed er han åtte slag under par i turneringen etter halvspilt fredagsrunde.

  US Open Golf
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Koronaåret ga ingen skadebonanza

  Tett kampprogram og tøff belastning på spillerne skapte frykt for en markant økning i antall skader i Eliteserien i fotball i 2020-sesongen. Slik ble det ikke.

  En ny studie gjennomført blant klubbene på øverste nivå i norsk fotball, konkluderer med at den koronapregede 2020-sesongen ikke førte med seg større skadeproblemer enn normalt.

  – Det var ingen flere skader. Skadefrekvensen var den samme, sier Torstein Dalen-Lorentsen til NTB.

  Han er stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole og står bak studien som nå er klar. Dalen-Lorentsen har sett nærmere på skadeomfanget i åtte av de 13 klubbene som var i Eliteserien både i 2019- og 2020-sesongen.

  – Vi hadde nok trodd at det kanskje skulle være flere skader (i 2020), men samtidig er vi ikke veldig overrasket over at det ikke var det, sier Dalen-Lorentsen.

  Eliteserien fotball 2020, Kristiansund - Mjøndalen.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Brann-sjef vil beholde Ingebrigtsen

  Branns sportsjef Jimmi Nagel Jacobsen sier klubben vil prioritere å se etter nye spillere når overgangsvinduet åpner, enn å finne ny trener.

  – Det er en tung og vanskelig situasjon, men vi skal gjøre alt vi kan for å bli i Eliteserien. Det åpner snart et overgangsvindu. Det blir viktig for å finne noen som kan hjelpe og forsterke oss, sier Jimmi Nagel Jacobsen til BT.

  Brann har åtte tap på de første ti kampene av sesongen. Kun fire av 30 mulige poeng gir stø kurs mot nedrykk, men den danske sportssjefen bedyrer at klubben ikke ser seg om etter en erstatter for trener Kåre Ingebrigtsen.

  – Nei, det er ikke det vi ser på nå. Overhodet ikke, sier han.

  Overgangsviduet åpner 1. august.

  Eliteserien fotball 2021: FK Haugesund - Brann (1-0)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal