Stephen Curry
Foto: Brian A. Westerholt / Afp

Stephen Currys basket-revolusjon

Det går an å argumentere for at ingen noensinne har vært så god i basketball som Stephen Curry (27) akkurat nå.

– Han er ikke menneskelig! Jeg har aldri sett noe sånt! ropte kommentatorene da Stephen Curry gjorde det igjen for et par uker siden - skapte et magisk sportsøyeblikk som eksploderte på Youtube, Twitter og Vine.

På bare ett år har 27-åringen blitt et fenomen.

Vanligvis trege amerikanere har begynt å dukke opp i tusentall to timer før kampstart for å se ham varme opp. Hjemme i stua tør ikke folk forlate TVen for å hente dip og øl, i frykt for å gå glipp av det neste store øyeblikket.

Drakten hans er den soleklart mest solgte i NBA - opp 600 prosent fra i fjor. I romjula ble han kåret til årets idrettsmann av nyhetsbyrået AP.

– Han er i den sjeldne klassen spillere som er større enn hele NBA. Kampene er blitt sosiokulturelle begivenheter. Det er ikke ofte det dukker opp sånne spillere. Men for første gang på et tiår har vi en sånn fyr, sier ESPN-ekspert Kevin Arnovitz.

Hva er det med spede Curry, som inntil for et par år siden ikke engang var en av verdens ti beste, som skaper slik oppstandelse?

Stephen Curry

SPORTSSTJERNE: Hvordan ble lille Stephen Curry en av amerikansk idretts største stjerner - på bare et års tid?

Foto: EZRA SHAW / Afp

Liten, spinkel og historisk god

For det første: Curry er veldig, veldig god til å spille basketball. Helt unikt god, mener både eksperter og NBA-statistikere.

– Det han gjør er bemerkelsesverdig, helt uten like, sier tidligere trener og NBA-ekspert Jeff Van Gundy til ESPN.

– La oss gjøre dette klinkende klart: Hvis han fortsetter med dette ut sesongen, er det den beste sesongen noen har levert gjennom alle tider. Det er ingen tvil i det hele tatt, sier NBA-ekspert Nate Duncan i sin podkast.

Det skal ikke være mulig å ha så stor effekt på verdens beste basketballiga når man «bare» er 191 centimeter høy og 86 kilo tung.

Gjennomsnittshøyden i NBA er mer enn to meter, og de beste spillerne pleier å være godstog som LeBron James (203 cm, 113 kg) eller giganter som Anthony Davis (230 cm vingespenn).

Men det gjør ingenting å være liten når man har den mest unike enkelt-ferdigheten i baskethistorien.

Stephen Curry

Ingen skyter langskudd som Stephen Curry. Her fyrer han av med Anthony Davis (230 centimeter vingespenn) rett foran seg.

Foto: Stacy Revere / Afp

Basketballens Lucky Luke

Folk har prøvd å kaste basketballer i kurver i over 100 år. Men Stephen Curry er den mest treffsikre av dem alle.

Se for deg at Lionel Messi var så god på langskudd at du ikke kunne gi ham en halvmeters rom ute på 40 meters hold. Eller at Nora Mørk kunne skyte fra midtbanen og få nettsus 50 prosent av gangene. Tenk hvordan det hadde revet i stykker verdens beste fotball-forsvar og håndball-forsvar.

Sånn er det med Curry. Hvis man spiller «vanlig» forsvar, bare stopper han noen skritt forbi midtbanen og slenger ballen i kurven.

Programmet Sport Science har funnet ut at han bare trenger 0,4 sekunder fra han plukker opp ballen til den forlater fingerspissene. Slik fart burde gå utover treffsikkerheten, men Curry har den beste treffprosenten i hele NBA.

Det hele er fascinerende TV. Se bare på alle de umulige skuddene han traff i en kamp mot Phoenix Suns i år:

Eller denne dribleserien med påfølgende skudd.

– Han har gjort langskudd til en kunstform. Hver gang han gjør seg klar til å fyre av, er det et av de mest henrivende øyeblikkene i idretten. Skuddet hans er så pent at det føles mer som kunst enn idrett, skrev nettstedet Grantland i juni.

Det skrev de altså under fjorårets sesong, da Curry satte NBA-rekord ved å treffe 286 langskudd.

I år er han i rute til å treffe 426.

Stephen Curry

Stephen Curry greier såvidt å nå en feilplassert pasning, og man skulle tro han var ute av balanse ...

Foto: EZRA SHAW / Afp
Stephen Curry

... men et lite sekund senere har han fått begge beina bak trepoengslinja, funnet balansen og fyrer av en trepoenger ...

Foto: EZRA SHAW / Afp
Stephen Curry

.. som treffer rett i kurven.

Foto: EZRA SHAW / Afp

Tårenes sommer

Egentlig var det ingen som ville ha ham. Da Curry var tenåring, fikk han ingen tilbud fra de største universitetslagene. Han var for liten og tynn, sa de, og han var hverken kjapp nok eller spenstig nok til å kompensere.

Stephen Curry

Stephen Currys treningsregime inneholder mange elementer som forbedrer koordinasjon og det å ta raske beslutninger.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Men Stephen Curry er treningsnarkoman. Han gikk gjennom en lang og vond prosess for å legge om skuddteknikken sin, så han lettere kunne skyte over større forsvarsspillerne. Døgnet rundt stod han alene med kurven og bommet og bommet, helt til tårene trillet, ifølge ESPN.

– Vi kalte det «tårenes sommer», sier bestemoren til kanalen.

Det er kanskje det som gjør Curry ekstra populær - mens folk kan se opp til et fysisk vidunder som LeBron James, kan de faktisk prøve å bli Stephen Curry. Det handler bare om å trene nok.

– Alle kan skyte, alle drible, alle kan gi pasninger. Alle kan trene på de tingene jeg er god på. Ikke alle kan gjøre en spektakulær dunk. Det kan ikke jeg heller, sier Curry til AP.

Den dag i dag pleier Curry å skyte 1000 skudd før trening. I reneste Ole Einar Bjørndalen-stil bruker han revolusjonerende treningsmetoder, som å sprette én ball med hver hånd mens han bruker spesialbriller som gir ham ulike sanseinntrykk. Én gang i uka restituerer han seg ved å ligge i 30 minutter og flyte inni en vannbeholder med blått, beroligende lys.

Kan bli tidenes lag

Resultatet er ikke bare spektakulært, men også effektivt. På grunn av Curry har Golden State Warriors smadret NBA-rekorden for beste sesongstart. De regjerende mesterne har i skrivende stund vunnet 28 av sine første 29 kamper.

Det betyr at de flørter med den sagnomsuste seiersrekorden til Michael Jordans Chicago Bulls: 72 seirer og bare 10 tap på en hel sesong.

Stephen Curry

VANESAK: Det er bare å bli vant til slike bilder: Golden State Warriors fortsetter å vinne og vinne.

Foto: EZRA SHAW / Afp

Er revolusjonen over – eller kan det skje mer?

Og Curry kan være i ferd med å bli enda bedre. Selv om han skyter flere og flere trepoengere, og fra lenger og lenger hold, har han faktisk fått bedre og bedre treffprosent.

Da han ble kåret til årets mest verdifulle spiller forrige sesong, scoret han 23,8 poeng per kamp. I år scorer han over 30.

– Han har bare tatt det til et helt nytt nivå, sier NBA-journalist Bill Simmons i sitt program.

Og nå har det begynt å lekke ut at Curry trener på å skyte fra enda lenger hold. Nylig havnet en video på nett som viste Curry trene på skudd bare et par meter innenfor midtbanen. Han traff fem på rad. Videoen er nå slettet, men får motstanderne til å grøsse.

– Hvis han nå er en virkelig trussel fra slikt hold, vil det påvirke basketballen på måter vi ikke engang kan tenke oss, skriver Fivethirtyeight.com.

Ingen andre enn Curry scorer mer enn 30 poeng per kamp i år. Statistikknettstedet mener han i teorien kan snitte over 50.

– Jeg kan bli mye bedre, sier Curry til ESPN.