For Ståle Solbakken har det alltid vært naturlig å lede
Foto: Paulo Duarte / Ap

Solbakken savner familien: – Ikke ideelt

KØBENHAVN (NRK): Ståle Solbakken har vært en leder hele livet. Nå er han høyaktuell for jobben som norsk landslagssjef, men først må familien bestemme seg om de vil bo i Norge eller i Danmark.

Det norske landslaget trenger en ny sjef og leder etter at det tidligere denne måneden ble klart at Per-Mathias Høgmo er ferdig som trener. Omtrent alle eksperter peker på én mann. FC Københavns trener Ståle Solbakken (48).

Selv vil ikke nordmannen snakke for mye om den ledige jobben som norsk landslagssjef, men innrømmer at dagens familiesituasjon ikke er den beste og vurderes akkurat nå. Solbakken må bestemme seg. Enten flytter familien til Danmark eller så blir de i Norge. Det kan få konsekvenser for Solbakkens fremtid som trener.

– Jeg forholder meg selvfølgelig til at jeg har en kontrakt. Jeg har en familiesituasjon som per i dag ikke er ideell som vi tenker om på hvordan vi skal løse, men det er ikke akkurat så veldig mye mer å si om det, sier Solbakken til NRK.

Ståle Solbakken

LEDER: På FCKs treningsfelt er det Ståle Solbakken som er sjef.

Foto: NRK

– Han har et temperament som kan være litt for voldsomt.

Thomas Delaney

– Det som drev oss andre

Å lede og være en leder har vært naturlig for Solbakken i konkurranser hele livet. Kanskje det ikke er så rart at mange nå peker på han som Høgmos erstatter.

De naturlige lederegenskapene merket han allerede i ung alder under oppveksten. Opplevelsene og erfaringen fra Grue er noe som har dannet prinsippene for 48-åringens trenerkarriere.

På Grue-laget var Solbakken langt fra best, men han lærte seg hvordan individualistene trenger et lag bak seg og hvordan et lag trenger individualister. Fortsatt samles kameratgjengen fra tiden i Grue og hierarkiet er fortsatt det samme.

– Jeg husker jeg var en del av en kameratgjeng som var veldig konkurransemindet og som faktisk ble det beste guttelaget i Norge. Vi hadde et par spillere som var mye bedre enn meg og som drev oss andre. Da tror jeg vi fikk en forståelse for individets betydning, i form av Kent Bergersen og Stig Østrum, men jeg fikk også en opplevelse om at de ikke klarer seg helt alene hvis vi andre ikke er der, forklarer Solbakken.

– Har det fulgt deg resten av livet?

– Det tror jeg faktisk. Jeg har sterke bånd til den bygda jeg har vokst opp i og de kameratene jeg har vokst opp med og til de opplevelsene vi hadde sammen, forteller FCK-treneren.

Ståle Solbakken og William Kvist på pressekonferanse

GJENREIST FCK: Ståle Solbakken har gjenreist FC Københavns posisjon i Skandinavia gjennom spill i mesterligaen.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

– Tror «Drillo» akkurat fikk dratt Østenstad ned

Også som spiller viste Solbakken seg som en sterk ledertype. I kampen mellom Norge – Brasil i 1998 reagerte den daværende midtbanespilleren på at Egil «Drillo» Olsen skulle bytte inn Egil Østenstad mot slutten av kampen. Østenstad stod klar, men likevel var det Jostein Flo som kom inn.

Solbakken har alltid hatt et godt forhold til Østenstad. Slik forklarer nordmannen hva som skjedde på innbytterbenken.

– Det var bare så enkelt at vi hadde Jostein Flo i troppen som var med som en slags joker/pensjonist. Det var ikke mye han trente og gjorde i det VM. Så var det like før slutt med 0–1 hvor Egil Østenstad skal inn.

– Jeg sa til Nils Johan Semb at hvis det er noen mening med det her nå, må du sette inn Jostein. Så sa han det videre og jeg tror «Drillo» akkurat fikk dratt Østenstad ned. Han stod klar. Og Jostein hadde vel ikke fått på seg drakten, utdyper Solbakken.

– Hans menneskelige verdier er klare. De skinner igjennom.

William Kvist

– Dyktig til å få den siste prosenten ut av spillerne

Selv om 48-åringen viste lederskap på benken kom ønske om å bli trener senere. Først trente han Ham/Kam før turen gikk til den første av to perioder i FCK. Fra suksess i Danmark ble det turbulent i både tyske Köln og engelske Wolverhampton.

Turen gikk tilbake til FCK der det har gått veldig bra etter at han kom tilbake i 2013. Under nordmannens ledelse har han gjenreist FCKs posisjon i skandinavisk fotball. Mange peker på det at Solbakken er blitt kontinuitetsbæreren som årsaken til at det blir seriegull og spill i mesterligaen.

Likevel mener 48-åringen at det er flere som står bak klubbens fremgang de siste årene.

– Vi har fått tilbake den FCK-kulturen som kjennetegner at alle blir behandlet ganske individuelt, men at vi er knallharde på konkurransen. De beste spiller, ungdomsavdelingen fungerer perfekt og speidingen fungerer perfekt. Det gjør at alle er glade i organisasjonen, fordi jeg tror vi har fått de rette menneskene i de rette rollene, forteller Solbakken.

Likevel, FCK-spilleren Thomas Delaney gir mye ros til Solbakken for den fremgangen FCK har hatt de siste sesongene.

– Han er dyktig til å få den siste prosenten ut av spillerne. Spesielt taktisk får han oss til å arbeide som en enhet. Vårt største fokus er det defensivet som et lag. Så får «X-faktoren» komme av seg selv.

– Du fant ut mye om deg selv, kanskje gjerne litt om den skandinaviske naiviteten som jeg hadde til det at jeg skulle ta del i hele klubben og hjelpe alle.

Ståle Solbakken.

– Han har et temperament som er litt voldsomt

Solbakken vet hvordan han skal markere seg. Det er han som er sjefen. Delaney trekker frem temperamentet til Solbakken og at det er med på å holde spillerne på tærne.

– Han har et temperament som kan være litt for voldsomt, men man lærer å få en litt selektiv hørsel, forteller Delaney med et lite smil rundt munnen til NRK.

Og det er ikke bare Delaney og FCK-spillerne som har fått merket Solbakkens vrede. Under Solbakkens tid som trener i Ham/Kam fikk Geir Frigård en solid dose kjeft fra nordmannen.

Men også journalister og trenere har fått klar melding. Slik som da NRKs reporter Pål Gordon Nilsen ga beskjed om at han var misfornøyd med at ingen i Ham/Kam hadde snakket på TV både under og etter en cupkamp. Eller da Pep Guardiola fikk en solid dose kjeft i Parken etter en mesterligakamp mellom FCK og Barcelona.

Solbakken og Guardiola

DISPUTT: Ståle Solbakken havnet i en disputt med Pep Guardiola under en mesterligakamp mellom FCK og Barcelona i 2010.

Foto: Claus Bech / Scanpix

– Jeg kan bli litt aggressiv

Solbakken mener at det var i hans yngre trenerdager at det kunne bli litt hett oppe i hodet. Nordmannen mener at det handler om to ting som får temperamentet frem hos ham.

– Det er nok når det handler om å vinne i konkurransesituasjoner. Og så er det når folk ikke gir 100 prosent. Da får jeg nok aggresjon. Jeg kan bli litt aggressiv. I privatlivet tror jeg at jeg er veldig rolig i 99 prosent, så kan jeg eksplodere, men da går det veldig fort over. Det har nok mest med det å vinne, prestere og at folk yter sitt beste, forklarer FCK-treneren.

– Får du dårlig samvittighet etter å ha eksplodert slik?

– Hvis jeg går over streken har jeg ikke noen problem med å si unnskyld.

Likevel går ikke Solbakken rundt hele tiden og er sint. FCK-spilleren William Kvist trekker frem nordmannens evne til å snakke med spillerne som en god egenskap ved Solbakken.

– Hans menneskelige verdier er klare. De skinner igjennom, sier Kvist til NRK.

Solbakken er bevisst i kommunikasjonen med spillerne.

– Det går an å fortelle hvor de ligger an i løypen og se om de kan stimulere de som er utenfor løypen til å lage konkurransen hardere. Men du vil aldri få 22 tilfredse spillere, forteller Solbakken.

Desperat mangemilliardær

Etter den første perioden i FC København ble det en turbulent tid i Köln og Wolverhampton. Det endte med sparken begge steder, men det er kun tiden i Köln som nordmannen føler var verdifull. Det ble litt for mange oppgaver han påla seg selv, noe både han selv og familien lærte av.

– Jeg lært kanskje ikke så mye på banen, men veldig mye utenfor banen om ledelse. Jeg lærte at jeg tåler et enormt trøkk over lang tid. At jeg klarer å stå distansen. Du fant ut mye om deg selv, kanskje gjerne litt om den skandinaviske naiviteten som jeg hadde til det at jeg skulle ta del i hele klubben og hjelpe alle.

– I Wolverhampton lærte jeg egentlig ingenting. Jeg var inn og ut, og en mangemilliardær som trykket på knappen i ren desperasjon, utdyper Solbakken.

Nils Johan Sem og Ståle Solbakken
Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Var høyrisikojobber

Etter den turbulente tiden ønsket nordmannen ro. Han ville tilbake til de trygge rammene. Det var grunnen til at han valgte en ny periode i FC København fremfor andre tilbud.

– Jeg hadde tilbud fra andre, men det var slike høyrisikojobber. Etter Wolverhampton hadde jeg behov for å komme tilbake til en hverdag hvor det var lengre perspektiv på ting, og jeg visste at jeg ikke skulle kjempe for at vi skulle gjøre det på min måte, forteller 48-åringen.

Ro har Solbakken fått. Nok fred til at han har gjenreist FCK som Skandinavias beste lag. Slikt trekker interesse. Ikke bare fra det norske landslaget, men også utenlandske klubber kan igjen friste Solbakken om suksessen i mesterligaen fortsetter.

Skulle han få et nytt tilbud fra en utenlandsk klubb kan det være at han tenker seg litt om og gjør litt bedre bakgrunnsarbeid før han hopper på et tilbud. Om han får tid til å gjøre det.

– En trener fra Skandinavia er nok heller ikke i en posisjon til å gjøre det. Det er litt sånn «take it or leave it» ganske kjapt. Fotballverden er slik at med de stadig større pengene som rører seg, i hvert fall i slike type ligaer, er trenere det letteste å ofre. Det skal du da forberede deg på at du sannsynligvis får sparken før eller senere. Så må du håpe på at det blir senere, forklarer Solbakken.