Karsten Warholm satte ny norsk rekord og vant semifinalen i 400 meter hekk under EM i friidrett i Amsterdam torsdag.
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Rebellen Karsten Warholm

AMSTERDAM (NRK): Karsten Warholm gir blaffen i at han er god for medalje på hekk allerede som 20-åring. Opprøreren i ham vil at han skal satse på en helt annen øvelse.

Alt tilsier at Karsten Warholm kan bli verdens beste på 400 meter hekk. Han har bare satset på distansen i noen få måneder, han er bare 20 år gammel, og han har den åttende beste tiden i verden i år.

– Jeg ser ut som en konfirmant når jeg går over hekkene i forhold til de andre gutta. Jeg kom ut i går og tenkte «pokker, jeg er jo dårlig!». Men så holdt jeg følge. Disse gutta har flere tusen hekkepasseringer mer enn meg. Så tenk når jeg får trent enda mer ...

Det er nesten så man begynner å drømme om norsk OL-medalje på 400 meter hekk allerede i år. Og det er derfor det er så overraskende når Karsten Warholm sier det:

– Men det med 400 meter hekk er bare et sidesprang, altså.

Ikke spesielt god til å kaste

Det blir stille blant journalistene et lite sekund. Karsten Warholm gliser. Han har nettopp fullført sitt første seniormesterskap, skremt vannet av ringrevene i feltet, satt norsk rekord og luktet på medalje, og han forteller altså at han skal satse på en helt annen øvelse.

– Jeg skal kanskje fortsette å opprettholde kontakten med det sidespranget litt. Men satsingen min på tikamp kommer jeg til å stå for.

Karsten Warholm løp en strålende semifinale og vant heatet og satte samtidig ny norsk rekord på 400 meter hekk på 48,84. Derrmed er sunnmøringen klar for finalen i Amsterdam. Samtidig er også supertalentet klar for OL i Rio. 20-åringen persa med over 60 hundredeler og kyssa bakken etter løpet.

VIDEO: Karsten Warholms "sidesprang", som altså ga han norsk rekord, OL-billett og åttendeplass i verden i år.

Det er ikke bare journalistene som blir overrasket.

Karsten Warholm er nemlig ikke spesielt god i kastøvelsene i tikamp. Han har en personlig rekord på 47 meter i spyd. Til de som ikke har noe forhold til spyd i tikamp - 47 meter er altfor kort til å ta internasjonale medaljer i tikamp.

– Han løper nok altfor fort på 400 meter hekk om dagen til å tulle med spyd og tikamp. Han er et så stort talent på hekken at det er bare å glemme det, sa Andreas Thorkildsen til NRK på torsdag.

Men det er sånne utfordringer som gjør at Warholm elsker å drive med idrett. Så det var egentlig ikke noe tvil.

– Det er nysgjerrigheten som pirrer meg. Det er energien av å prøve nye ting jeg forer på, det å kjenne på mestringen. Dette er bare starten. Det kommer til å bli jækli kult framover, sier han.

En rebelsk handling i EM

20-åringen blir allerede omtalt som en vinnerskalle.

– Det gir meg gåsehud over hele kroppen å se ham løpe, sier Amalie Iuel, som løper samme distanse for Norge.

– Han har huet med seg. Du ser at når han blir presset, så responderer han på det. Jeg tror vi får masse glede av ham i fremtiden, sier Andreas Thorkildsen.

Kanskje var det derfor han tok en råsjans på finalen på 400 meter hekk på fredag. Han løp alt han hadde de første par hundre meterne. Det var egentlig galskap. Eller som han selv sa det:

– Det var en rebelsk handling. Det var kult å gjøre det, å bare gå «all in», sier han.

Brennheite Karsten Warholm lå godt an, men snublet i siste sving, og løp inn til sjetteplass på tiden 49,82.

VIDEO: Se løpet som Karsten Warholm kaller en rebelsk handling.

Der andre 20-åringer ville vært vettskremte i sin første internasjonale finale, gikk Karsten Warholm altså for et eksperiment. Det gikk galt, så klart - han stivnet fullstendig på slutten, og drømmen om medalje brast - men det sier noe om Warholm.

– Du sier det var rebelsk å løpe på den måten i dag. Er det den samme rebelske holdningen som gjør at du tør å satse på tikamp selv om du er på medaljenivå på 400 meter hekk?

– Altså, fra tidenes morgen har friidretten vært en underholdningsgreie. Og jeg tar ekstrem underholdning i å alltid kunne gjøre forskjellige greier. Det er en litt utradisjonell tilnærming. Men jeg kommer nok med å fortsette å holde på med flere av disse tingene samtidig, for jeg har vel bevist nå at man ikke trenger å kun satse på 400 meter hekk for å gjøre det okei, smiler han.'

Skal kaste spyd selv fram mot OL

I OL i Rio er han kvalifisert på 400 meter hekk, ikke tikamp. Hvis alt klaffer i treningsarbeidet på hekken fram til det, tror han at det kan gå betydelig fortere enn det gjorde på torsdag - da han altså var åttende best i verden i år.

Men selv i de fire-fem ukene fram mot OL greier han ikke holde fingrene fra spydet.

– Det er klart jeg vil satse på 400 meter hekk inn mot sesongens store høydare, men jeg vil likevel bruke spyd som et avbrekk, sier Warholm.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen, Karsten Warholms trener i spydkast.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For selv om han bare har 47 meter som pers, har Warholm noe på gang i spyd. Siden i vinter har han trent med Thorkildsen, en av norgeshistoriens største friidrettsutøvere. Han har plukket opp de beste tipsene fra veteranen, for eksempel den litt fjerne koblingen det er å bruke turn for å bli bedre til å kaste spyd.

– Uansett om jeg ikke skulle satse på tikamp, ville jeg trent med Andreas for gøy. Han er en kul fyr som gir meg veldig mye. Og konklusjonen av treningen vår er at jeg kommer til å fortsette å kaste spyd med ham, fortsette å tenke langsiktig.

Det viser seg at Thorkildsen, som altså senest i går uttalte på direktesendt TV at Warholm ikke måtte tulle rundt med spyd lenger, så sent som i dag har snakket med Warholm om å fortsette med tikamp.

Og kanskje er ikke Warholm så langt unna i tikamp som folk tror.

– Persen i spyd i konkurranse er 47 meter, men for å ta en liten spoiler ... etter å ha trent med Andreas kan jeg kaste 47 meter med halvt tilløp. Så det skal bli kult å se når jeg får lagt de siste greiene. Jeg gir ingen garantier. Men det er framgang, sier Karsten Warolm med et lurt smil.