Jesus-statuen
Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

OL i Rio: Et skjelvende korthus?

​RIO DE JANEIRO (NRK): Det er så mye kontroverser og kaos rundt OL i Rio at man kan gå helt i surr. Kommer prosjektet til å velte?

På avstand ser det ut som alt er klappet og klart for OL i Rio de Janeiro. Elegante stadionanlegg i signalfarger, Cola-kiosker foran palmer og grønnkledde fjell. Det er dette bildet du kommer til å se på TV-skjermen de neste tre ukene.

Bildet som får Gerhard Heiberg til å smile i varmen i Rio de Janeiro.

– Da jeg kom hit for et par dager siden, var jeg skeptisk. Jeg var blitt forespeilet en masse ting som ikke var på plass. Nå har jeg vært rundt og sett alle anleggene, og jeg tror det kommer til å bli veldig bra, sier det norske IOC-medlemmet.

I Oslo for under en uke siden kalte han det «en av de mest krevende situasjonene IOC har stått overfor». Overfor NTB listet han opp 15-20 punkter som ikke var på stell. Nå har han sett det med egne øyne.

– Jeg er mye mer positiv nå. Alt peker mot at dette blir et veldig bra OL, sier han til NRK.

Gerhard Heiberg

NRK møter Gerhard Heiberg på IOC-hotellet i Rio.

Foto: Håvard Hagen / NRK

Selv om 77-åringen har bestemt seg for å innta en positiv holdning, trenger man ikke se langt for å finne eksempler på ting som ikke er fullt så bra.

Når utøverne må ta med sin egen rørlegger

Jo nærmere man kommer OL-parken, jo mer skjønner man at brasilianerne ikke er helt ferdige, to døgn før åpningsseremonien.

I ett rom ruller de ut gulvtepper og sparkler veggene. Et annet sted stikker det opp ledninger fra bakken. Det som skal bli «Logistikksentralen» inneholder ikke stort mer enn noen klappstoler:

Logistikk-desken

«Logistikksentralen» er ikke helt ferdig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Litt skjønnhetsfeil tåler de fleste, men da de første utøverne ankom deltagerlandsbyen, var bare 19 av 31 bygg sikkerhetsklarert.

Den australske troppen nektet å flytte inn fordi toalettene var tette og rørene lekk. Da de omsider slo seg til ro, begynte det å brenne, og de måtte evakuere bygget.

Mens de stod utenfor og ventet, stjal tjuvradder tingene deres.

En av utøverne hadde dessuten sovet gjennom hele evakueringen, fordi brannalarmene var deaktiverte.

Britene har lært av Australia – de har rett og slett tatt med sin egen rørlegger. Norges toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller til NRK at det norske laget har leid inn sitt eget private vaskebyrå.

– Det kom litt vann ned fra vegger og litt sånt forskjellig. Nå er det heldigvis i orden, i hvert fall på rommet mitt, sier den norske skytteren Ole Kristian Bryhn når han møter NRK inne i deltagerlandsbyen.

Heiberg mener vinden nå har snudd.

– De har fått orden på hele arbeidsstokken. Vi ser vel ofte i latinske land at det du ikke gjør i dag, det gjør du i morgen. Og dette har virket bra. De er selv overbevist om at de drar dette i land, og nå begynner faktisk også jeg å bli helt enig med dem.

Men den uferdige deltagerlandsbyen er bare den første av en rekke utfordringer for OL i Rio.

Deltagerlandsbyen

Det henger et russisk flagg på den ene blokka i deltagerlandsbyen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det russiske flagget vaier

Som for å minne IOC på det uforløste dopingspøkelset som henger over OL, vaier det et digert russisk flagg på veggen av deltagerlandsbyen.

To døgn før OL-åpningen vet flere hundre russiske utøvere fortsatt ikke om de får delta. IOC får flerrende kritikk fra hele verden for å ikke slå ned på russisk statsstøttet doping. Samtidig er Heiberg og kollegaene hans i ferd med å havne i en stygg ordkrig med antidopingbyrået Wada.

– Smørbrødlista du hadde før du kom hit – har du noensinne vært så bekymra?

– Nei, ingen i IOC har noen gang vært så bekymret som vi var før dette. Det nærmeste var nok Aten i 2004. Men vi begynner altså å puste litt lettere nå, og jeg er positiv og jeg gleder meg.

– Skal vi si at alt går bra nå, eller har du fremdeles noen bekymringer?

– Det med vannkvalitet for roere og seilere … det er og har vært et stort spørsmål, sier han.

Avføring i vannet

Heiberg sikter til den kanskje største arrangørskandalen før lekene: forurensning og bakterier i sjøen. Lista med utfordringer stopper nemlig ikke helt ennå.

«Utøverne kommer bokstavelig talt til å svømme i menneske-avføring», har den lokale doktoren Daniel Becker uttalt til New York Times.

Lovlige og ulovlige kloakkrør leder rett ut i den samme sjøen som seilere og roere skal konkurrere i.

Den samme sjøen hvor New York Times har tatt bilde av lik som ligger og flyter.

GUANABARA BAY

Dette bildet er tatt i Guanabara Bay denne uka.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Under en surfekonkurranse her i fjor ble en fjerdedel av deltagerne rammet av kvalme og diaré. Flere OL-seilere trener nå på å konkurrere med munnen lukket.

– Motbydelig, sa treneren til det spanske seillandslaget under oppkjøringen.

– Det ville vært katastrofalt kjedelig om noen av oss skulle bli syke, sier Norges landslagstrener i roing, Johan Flodin, til NRK.

Så sent som denne uka har journalister rapportert om søppel som flyter på vannflaten, og rensebåtene går på høygir når NRK besøker rostadion. Men Gerhard Heiberg er ubekymret etter å ha vært og sjekket.

– Jeg har vært og sett og luktet og kjent på vannet, og jeg mener både seilere, roere og maratonsvømmerne skal kunne få bra vann. På alle fronter føler jeg at vi på kort tid har kommet lenger. Jeg ser ikke de helt store utfordringene i øyeblikket, sier han med et smil.

Arrangøren insisterer på at vannet er trygt, selv om de innrømmer at de ikke har nådd målene sine om vannkvalitet.

– Vi ville aldri risikert helsen til utøverne, sier talsmann Mario Andrada til CNN.

«Welcome to hell»

Forsinkelser, doping, avføring i vannet. Likevel er ingenting viktigere i Rio enn sikkerheten. Men også her har arrangøren hatt problemer.

«Welcome to hell», skrev det brasilianske politiet på bannere da de en måned før OL advarte turister om at de ikke vil være trygge i Rio.

«Velkommen til helvete»-banner

Velkommen til helvete, skrev politiet på bannere på flyplassen i Rio for bare noen uker siden.

Foto: PMRJ

Politiet klaget over voldsomme budsjettkutt, og flere av dem fikk ikke engang lønn.

Under en uke før OL-start ble det verre: Sikkerhetsselskapet Artel hadde bare greid å oppdrive en syvendedel så mange medarbeidere som de skulle, og fikk sparken. Dermed ble sikkerheten tatt over av politiet, som hadde nok på sin kappe fra før.

Men Heiberg mener alt nå er kontroll.

– Hvor trygg er du på at det er en god løsning at politiet kommer inn, et politi som har ønsket fans på flyplassen velkommen til helvete?

– Det er nok den eneste løsningen. Vi har fulgt med her i lang tid, for Brasil har null erfaring med terrorvirksomhet. Så vi har hatt spesialister inne som brasiliansk politi og militære har lyttet til. Vi har hatt samtaler med dem og føler at interessen for OL og idrett er stor hos sikkerhetspersonalet, så vi tror at dette skal gå bra, sier Heiberg.

Zika, tvangsflytting og vold mot kvinner

Oppå det hele kommer zika-viruset, som heldigvis ikke ser ut til å eksplodere under lekene, men som allerede har smittet 1,5 millioner brasilianere og fått noen få sportsstjerner til å trekke seg i frykt.

Og før det er kommet en eneste tilskuer, er det allerede i ferd med å danne seg store og små køer overalt i systemet.

På flyplassen måtte norske utøvere stå nesten en time i kø, midt blant journalister og andre potensielle smittebærere, for å få laminert akkrediteringskortene sine. Det var satt av fem ungdommer til oppgaven.

Kø utenfor IBC i Rio
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Selv har IOC-toppene blitt stående i trafikken. Arrangøren har laget egne «Olympic Lanes», hvor OL-biler kan slippe unna den heftigste Rio-korken. Det fungerte så dårlig på mandag at flere av toppene ble forsinket til sin egen IOC-sesjon. Heldigvis er T-banen ferdig – den ble åpnet fire dager før OL-start, etter å ha blitt testet mer på sandsekker enn på mennesker.

– Det ser mye lysere ut på transportsiden enn vi hadde fryktet, konkluderer Heiberg.

Har du fortsatt ikke gått surr i alle utfordringene, er det i ferd med å dukke opp kritiske mediesaker om lekenes bakside: Alt fra frykt for sexturisme og vold mot kvinner til menneskerettighetsbrudd og tvangsflytting.

Tirsdag snakket NRK med beboere som gråt åpenlyst da den siste favelaen i OL-området ble revet.

Myndigheter i oppløsning

Hele dette korthuset med utfordringer skal håndteres av styresmakter i full krise. Midt under OL foregår nemlig rettsoppgjøret etter den verste korrupsjonsskandalen i Brasils historie, hvor president Dilma Rousseff er midlertidig avsatt og stilt for riksrett. Tidligere president Lula er under etterforskning for korrupsjon.

Og i forrige måned kom følgende dramatiske melding: Delstaten Rio er konkurs. Politihelikoptre ble satt på bakken og politibilene måtte spare bensin. Samtidig økte kriminaliteten. Det skjer nå i snitt elleve drap hver dag i OL-byen, og mange frykter at kriminaliteten skal påvirke OL-turister.

Ifølge meningsmålingene mener to av tre brasilianere at OL vil gjøre mer skade enn gagn for Rio og Brasil. Men borgermesteren forsvarer lekene.

– Vi sa aldri at vi skulle løse alle Rios eller Brasils problemer. Det vi sa, var at vi skulle gjøre fremskritt, sier borgermester Eduardo Paes til LA Times.

Og Gerhard Heiberg er langt mer positiv nå enn for en uke siden, også på dette punktet.

– Jeg tror vi får veldig mange forbedringer i folks liv. La oss håpe at det slår til, slik at når vi kommer tilbake om noen år, er man positive til at vi har hatt OL i Rio.

– På hvilken måte skal fattige få nytte av dette, Rio er jo konkurs?

– Ikke minst vannkvalitet og på transportsiden. Vi føler også det er bygget ganske mye nytt som folk skal flytte inn i etterpå. Så jeg tror at det kan være noe å hente for samtlige brasilianere, spesielt i Rio. Det vil alltid være folk som er misfornøyd, men jeg har nå et bedre inntrykk av den siden enn jeg hadde for noen måneder siden.

Arenaer på stell

Mye kommer selvfølgelig også til å gå helt fint under OL i Rio. Borgermesteren tror folk kommer til å glemme problemene.

– Kritikken er helt vanlig. På slutten av OL kommer de internasjonale journalistene til å være fulle av lovord, sier Paes til Financial Times.

Så langt har det kanskje største lyspunktet vært at selve arenaene skal være i rute (selv om et stillas ute på seilestadion gikk rett over ende i vinden på mandag).

Og også her kan heldigvis Gerhard Heiberg berolige alle.

– De fleste anleggene er ikke ferdige ennå, selv om det er under en uke til vi begynner. Men de blir ferdige. Det blir veldig bra, smiler han.

Rio

Her starter OL om to dager.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK