Når detaljene betyr alt

MINSK (NRK): Ole Einar Bjørndalen (43) er kjent for å planlegge et mesterskap ned til den minste detalj. Han vil ikke engang tenke på alt som kan ødelegge en OL-sesong.

– Det er fryktelig mange ting som kan gå galt denne sesongen.

For selv ikke tidenes mestvinnende vinterolympier føler seg trygg på vei inn i OL-sesong. Men om det er noen som har detaljene i orden for å unngå at han mislykkes, så er det vel nettopp Ole Einar Bjørndalen.

Den mest seriøse idrettsutøveren vi har i Norge, sier mange. Mannen med rutinen. Han som alltid er der når det er mesterskap. Men det er likevel annerledes denne gangen.

Ole Einar Bjørndalen i Minsk

PAUSE: Skiskytterparet Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva tok med NRK på lunsjbesøk i Minsk.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

Veien mot hans sjuende vinter-OL er ikke lik noen av de andre.

NRK har fått et eksklusivt møte med Bjørndalen og skiskytterkona Darja Domratsjeva i hennes hjemby Minsk i Hviterussland. Sola skinner og dagens trening er unnagjort. Det er tid for lunsj på en kafé i utkanten av byen. Kyllingsalat og pizza står på menyen. Datteren Xenia (1) har barnevakt.

– Akkurat nå er det helt fantastisk å være her. Det er flott vær og Minsk er en fin by, rett og slett, slår Bjørndalen fast.

Hemmelig plan

Men det er ikke for å se familien at Bjørndalen og Domratsjeva har lagt denne toukerssamlingen til Hviterussland. I hvert fall ikke bare. For et idrettspar som dette, har det selvfølgelig mest med forberedelsene til OL å gjøre.

Det handler om detaljene. Å være forberedt på absolutt alt.

Treningsanlegget Raubichi har nemlig veldig lik løypeprofil som i Pyeongchang. Løypa er krevende, full av bratte motbakker og på standplass blåser det hele tiden.

– Det er derfor vi er her. Vi la det inn i planen da vi begynte å forberede. Det er mange høydesamlinger, men vi må trene i lavlandet også, og da er det perfekt her, bekrefter Domratsjeva.

– Jeg tror ikke det er noe sted som har så lik stadion som OL-løypene. Her kan vi trene på det som kan skje der. Dessuten bor vi veldig nær skiløypa. 10 meter faktisk, sier Bjørndalen.

Han har laget sin egen løypeprofil for å matche de han skal gå i om under fem måneder. Går bakkene igjen og igjen. Fra dobbeltdans til padling. Deretter på standplass. Skuddene fyres av, mens pulsen kontrolleres til det fulle.

Ole Einar Bjørndalen med full kontroll på både puls og pust inne på standplass.

FULL KONTROLL: Skru opp lyden og hør hvordan Bjørndalen jobber med og kontrollerer pulsen under skyting på standplass.

– Hvordan lager du egentlig en OL-plan?

– Jeg kan ikke røpe for mye av det før et OL. Det er litt privat, svarer han og flirer.

Forberedt på det verste

Nå er riktig nok ikke alt ved planen hemmelig.

Både han og Domratsjeva har fått dispensasjon til å følge sitt eget treningsopplegg i stedet for landslagets. Godt hjulpet av Roger Grubben, som er trener for kvinnenes utviklingslandslag i Norge. En mann som har laget gulloppskrifter for Bjørndalen før.

– Jeg prøver alltid å tilpasse treningen etter hvor det er mesterskap. Vi valgte fra øverste hylle med tanke på OL, så ja, stedene vi er, er valgt med omhu. Vi har fått øvd mye på det vi skal være gode på til vinteren, forklarer skiskytteren.

Fra VM i Skiskyting i 2009

VÆR-UTFORDRING: Slik så skiløypene ut i Sør-Korea under skiskyting-VM i 2009. Det var vått, vind og lite snø.

Foto: Koji Sasahara / AP

Å takle de utfordrende forholdene som kan vente skiskytterne i Sør-Korea i februar, kan fort bli avgjørende i medaljekampen. Blir det nok snø, eller regner løypene bort? Er det i det hele tatt mulig å skyte fullt hus?

43-åringen har konkurrert der to ganger før. I VM i 2009 – da han tok imponerende fire gull, og under verdenscupen i mars i år. Det ulte i vinden på standplass, og bakkene var dekket av snø.

At han reiste dit, var også en del av OL-planen. Selvfølgelig. Akkurat som samlingen i vindutsatte Oberhof tidligere i sommer var.

– Det er vanskelig å forutse hvordan løpene blir. Vi kan få alle slags mulige forhold. Det kan være storm eller helt perfekt, regn eller bare is. Man må være forberedt på alt, ta startnummeret du får og gjøre det beste ut av det. Mye kan føles urettferdig i et OL i Sør-Korea, forklarer Bjørndalen.

Men forberedt skal han uansett være. På absolutt alt.

– Før VM i Russland i 2003 hadde jeg forberedt meg noe jæ***g på vindvær, hele sommeren. Jeg trodde også det skulle bli dritkaldt, så jeg hadde kjøpt bjørnefett til å ha på fingrene for å å holde varmen, minnes han, og gliser bredt av tanken.

Så måtte planen endres brått. For det var vindstille og plussgrader i Khanty-Mansijsk.

– Det var jo enkelt å skyte da. Så jeg skjøt null og vant. Det lønner seg å være forberedt på det verste.

Ole Einar Bjørndalen i Minsk

I FOKUS: – Du ser at han er i en egen verden når han er fokusert. Han jakter målet sitt og vet hva han skal gjøre. Han vet hvert eneste skritt han skal ta på veien, sier Darja Domratsjeva om ektemannen.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

Familie«ferie» Europa rundt

De har akkurat lagt bak seg tre uker i høyden i Italia. Mye tid er også brukt i Østerrike, og første samling var på Mallorca. Neste uke går turen til Norge, og Sjusjøen. Fordi Bjørndalen er blitt lovet en liten løype med snø der.

Over 300 samlingsdøgn blir det dette året. Mer enn noen gang, røper han.

Men Bjørndalen er ikke lenger alene, slik han har vært så mange sesonger tidligere. Nå er det en familie på tre som reiser fra samling til samling. Bjørndalen er både skiskytter, far og ektemann. Tre roller han liker godt.

– Det er positivt og har gitt meg et nytt perspektiv på livet. Jeg har vært skiskytter siden jeg var 12 år, så jeg tror bare det er en liten fordel for meg å være noe annet også, sånn mentalt. Det er bare pluss det som har skjedd med min familiesituasjon. Organiseringen og alt som skal systematiseres rundt det er krevende, men familien er bare luksus, sier han.

Støtteapparatet inkluderer også barnevakt. Det er helt nødvendig for at hverdagen til to toppidrettsutøvere skal gå opp. Med på turene er traileren på 12 meter med blant annet innebygget treningsrom.

– Jeg har fått trent en del på logistikk de siste årene også, og selv om den blir mer krevende, håper jeg at jeg blir bedre på det, Vi har gjort noen grep i år, forteller Bjørndalen og utdyper:

– Vi er et stort team og hadde ikke klart å reise uten lastebil, for det er mye utstyr. Derfor prøver vi å være ganske lenge på hvert sted, så vi slipper å flytte ut og inn av hotell så ofte. Det er bra, spesielt siden Xenia er så liten og det er litt kritisk rundt flyttedagene. Da må vi trene litt mindre.

Vodka-gurgling

Å sove og trene litt mindre en dag, er altså det mannen fra Simonstranda omtaler som «kritisk». Man får helt klart følelsen av at lite avviker fra planen han så nøye har laget til seg selv.

Det er ikke som om dette er første gang Bjørndalen er opptatt av tilsynelatende små detaljer i en stor mesterskapsplan. Han har tidligere lagt plast på hotellrom med tepper for å unngå støv, og hatt vifte på rommet for å gjøre lufta bedre. Og han har neppe glemt en eneste håndvask i hele sitt liv.

For han har heller aldri gått glipp av et mesterskap på grunn av sykdom. Et av triksene han sverger til for å holde seg frisk, er av alle ting å gurgle vodka sesongen igjennom. Ikke for smakens skyld, for han drikker ikke alkohol, men for å drepe bakterier. Derfor dropper han vanligvis juleselskap også, og reiser på høydetrening i stedet.

Bjørndalen trailer

MED PÅ TUR: Traileren er med på alle samlinger. Den inneholder blant annet eget styrkerom og rulleskimølle, i tillegg til å ha plass nok til å frakte alt utstyr.

Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

Han hevder likevel at han er blitt flinkere til å leve utenfor «bobla».

– Det er lettere å være avkobla når man har familie rundt seg. Før jeg var jeg jo nesten aldri utenfor den «bobla», så jeg har vært nok i den.

Men under konkurranse er han der. Inne i sin egen boble. Med ørepropper i begge øra. Slik har han stengt lyd ute for å konsenterere seg maks kun om seg selv i alle år.

Mer avslappet og fleksibel

Samtidig er det en enda mer avslappet Bjørndalen vi møter. Skuldrene virker senket. Han smiler og ler. Tar seg god tid. «Spis dere også nå, da », oppfordrer han idet den fjerde pizzaen kommer på bordet.

– Vi er litt mer fleksible når det kommer til trening og sånn nå, for ikke alt kan planlegges med barn, understreker Domratsjeva.

– Jeg er heldig for jeg sover så enkelt. Det er vanskeligere for Darja, tror jeg. Jeg klarer ikke å trene om jeg ikke får nok søvn, sier ektemannen.

– Hvordan har det forandret dere at dere er tre?

– Tiden brukes på familie og trening. Det er det vi har tid til, så vi har ikke mye kontakt med andre personer, innrømmer Bjørndalen.

Domratsjeva nikker bekreftende.

– Vi har måttet velge det som er viktigst for oss. Før kunne vi bruke fritiden på oss selv, reise bort eller bare slappe av. Nå bruker vi den som familie. Det kan se ut som det er vanskelig å kombinere toppidrett og familie, og det er ikke lett, men for oss er det blitt et pluss.

– Lært mye av Darja

31-åringen gjorde comeback etter fødselen i januar. OL-sesongen er minst like viktig for henne som Bjørndalen. De mener akkurat det er en klar fordel.

– Vi gir hverandre god støtte, tror jeg, og hvis man har det vanskelig med idretten en dag, så har man en partner som forstår. Det kan bli bedre fordi man vet akkurat hva man skal si, mener Domratsjeva.

– Darja har lært meg veldig mye. Jeg kjenner få som er så rå under press. Hun er en av de få i laget sitt som har medaljesjanser og det hviler så mye ansvar på henne i nesten hvert løp. Hun er imponerende, skryter Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen i Minsk

SAMMEN MOT OL: Bjørndalen og Domratsjeva pusher hverandre og gir tilbakemeldinger på treningene.

Selv om de følger ulikt treningsprogram, trener de sammen. Men da er de ikke lenger «mann og kone».

– Det private og sportslige er to forskjellige ting. Darja kan gi den hardeste og tøffeste beskjeden av alle i støtteapparatet rundt meg, som kanskje ingen andre tør å si eller gjøre. Hun er god på det. Få tør kalle en spade for en spade, mange grer deg med hårene, forteller Bjørndalen.

Gullplanen fra VM 2009

Domratsjeva herjet i OL for tre og et halvt år siden, og tok tre gull. Til sammen har de da 11 olympiske gull i den enorme medaljesamlingen.

Så hva er det egentlig Bjørndalen er bekymret for at kan gå galt?

– Ah ... Jeg ønsker ikke tenke på det en gang. Men jeg har gjort det likevel, og forsøkt å finne løsninger på det aller meste. Det kan være sykdom, skade, formen, man kvalifiserer seg ikke. Fryktelig mange ting. Men jeg satser på at plan A holder, og skulle det ikke gjøre det, så får vi kjøre på plan B.

– Hvor mange planer har du?

– Ha-ha. Jeg holder meg til A-planen. Men vi må kunne være kreative når ting skjer og løse det der og da, svarer han, uten å ville utbrodere alternativene.

Det Bjørndalen derimot er usikker på, er om han tør å gjøre de samme tingene han gjorde i forkant av VM i Pyeongchang i 2009 – da han som nevnt tok fire gull under ekstremt krevende forhold. Gullgrossisten var i sitt livs form.

– Det var rå formtopping. Jeg har ikke turt å gjøre en så offensiv trening mot et mesterskap noen gang. Det var røft, og det gikk akkurat, forteller Bjørndalen etter å ha tenkt seg nøye om.

VM SKISKYTING 2009

VM-KONGE: Bjørndalen tok fire gull under VM i nettopp Pyeongchang i 2009.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Bruker du deler av planen du brukte da nå?

– Jeg brukte noe av det før Sotsji. Vi får se om jeg tør å gjøre det igjen nå. Ting må gå på skinner for å kjøre det programmet, med hardtrening og mengde. Det var mye, så vi må ta valget fortløpende. Den siste biten er bare luksus sammenlignet med all jobben som gjøres i forkant.

Medalje som 44-åring?

Bjørndalen har alltid vært opptatt av utvikling. Han blir liksom aldri mett. Noe også Domratsjeva trekker frem som en av hans beste egenskaper som skiskytter. Slik har veteranen hengt med selv om nye talenter hele tiden puster ham i nakken. Denne sesongen er ikke noe unntak.

– Det er alltid noe nytt. Skiskyting er ferskvare, påpeker han.

– Jeg trener litt annerledes styrke. Litt mer, for jeg har tapt litt muskler de siste årene. Så jeg har pumpa jern selv om det ikke synes. Også tester vi veldig mye på en ny skimodell nå, som jeg håper er bra nok til å bruke. Skudd testes også, og det er små endringer på våpen. Jeg satser på at vi får en ny og bedre Bjørndalen.

Han ler. Når OL begynner er han 44 år!

44 år og bedre enn noen gang? Når det kommer til Bjørndalen har man lært at det meste er mulig.

– Planen er som alltid: å være i mitt livs form, og prestere da dagene jeg får gå. Har jeg dagen er jeg der oppe. Men det er sjelden noe å utsette på planen min. Det er utførelsen som er utfordrende.

Og da teller detaljene. De kan faktisk bety alt.

  • Møtet med Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva ser du i Sportsrevyen søndag kl. 19.45.
Ole Einar Bjørndalen i Minsk

ENDRET: Bjørndalen trener annerledes, og mer styrke nå enn tidligere. 43-åringen mener det kan bidra til et raskere tempo i sporet.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK