Andre De Grasse
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Fenomenet Andre (21) kan være Bolts arvtager

​RIO DE JANEIRO (NRK): Kan man bli verdens raskeste mann på fire år? Den eventyrlige historien om Andre De Grasse kan nå sitt klimaks allerede i Rio.

Andre De Grasse har bare drevet med friidrett siden 2012, så det er ikke så rart at han roter litt med teknikken i starten av forsøksheatet sitt på 100-meter i Rio de Janeiro.

Canadieren bruker litt tid på å komme i balanse, og er bakerst i feltet.

Men så skjer det noe.

Gullkjedet rundt halsen begynner å sprette rundt de spente nakkemusklene. Føttene treffer bakken så hardt at det ser ut som han nesten spretter bortover:

Andre De Grasse
Foto: David J. Phillip / Ap

Plutselig dundrer han forbi de andre. Det varer bare i noen små sekunder, men det er dette som gjør at han blir omtalt som nye Usain Bolt.

– Han er en av de mest kraftfulle menneskene på planeten, sier trener Stuart McMillan til The Globe and Mail.

– Han har helt utrolig senestyrke. Han løp 9,75 i medvind etter bare tre år i friidretten. Det er ufattelig. Han er Usain Bolts arvtager, den neste verdensmesteren, sier tidligere sprinter Donovan Bailey til CBS.

I mål i forsøket i Rio har De Grasse tredje best tid av alle, foran blant andre Bolt.

Det var bare forsøket. Men det finnes faktisk argumenter for at han kan utfordre jamaicaneren allerede på søndag.

Andre De Grasse

Andre De Grasse løp så fort i forsøket på 100-meter i Rio at han kunne stirre ned konkurrentene.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Tilfeldigheten som snudde alt på hodet

Vi spoler tilbake et par måneder, til tre dager før Bislett Games i sommer. NRK møter verdens største sprinttalent på trening på Sognsvann.

– Alt som skjedde i fjor var en drøm. Jeg hadde jo nesten ikke løpt en ordentlig konkurranse før, og så tok jeg VM-bronse, sier Andre De Grasse i den kjølige kveldslufta i Oslo.

Andre De Grasse

Andre De Grasse tøyer og bøyer på Sognsvann i sommer.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Historien hans er nesten for god til å være sann.

I mai 2012 var Andre De Grasse en mislykket, ung basketspiller på vei ut på skråplanet. Han brukte dop og hang med det han kaller «feil type mennesker».

En dag han spaserte han ut på friidrettsbanen, nærmest tildfeldig, og sa ja til å løpe en 100-meter. Det var mest for moro skyld, men den avgjørelsen skulle bli verdt over 100 millioner kroner.

– Jeg løp i baggy basketshorts og basketsko. Jeg visste ikke hvordan jeg brukte startblokker, så jeg bare stilte meg opp oppreist som på løpetrening på basketen, gliser De Grasse.

Han løp 10,90 den dagen. Trenerne trodde knapt sine egne øyne.

– Mange trener hele livet sitt uten å løpe på sånne tider. Jeg skjønte at denne fyren ikke er vanlig. Han er et monster, sier Tony Sharpe, som var til stede den dagen, til National Post.

Tre års opptrening senere var det Usain Bolt som ikke trodde det han så, da De Grasse tok bronse i VM i Beijing.

– Det var virkelig sjokkerende. Ikke til å tro. Han er jo bare en ung gutt, han dukket opp så sent som denne sesongen. Dette viser at han kommer til å bli en stor mester, sa Bolt til NRK i fjor.

Andre De Grasse

Andre De Grasse jubler med moren etter den sensasjonelle VM-bronsen i 2015.

Foto: Xinhua / SipaUSA

Men De Grasse avslører overfor NRK at den bronsemedaljen var enda mer oppsiktsvekkende enn man skulle tro.

VM-bronsen han aldri skulle tatt

– Den finalen var faktisk det 54. løpet mitt den sesongen. Det påvirket meg mye, sier De Grasse.

Når en 21-åring tar VM-bronse ut av ingenting, forventer man at forholdene har ligget perfekt til rette, at alt har klaffet. Det utrolige med De Grasse var at nesten ingenting var optimalt.

Formen var toppet til det amerikanske universitetsmesterskapet, flere måneder før VM. Da han kom til VM i august var kroppen helt sluttkjørt.

– Det er helt utrolig at han greide å løpe så fort i VM. De fleste sprintere løper mellom åtte og tolv konkurranser før et mesterskap. Han var helt utslitt etter å ha løpt 54, sier trener McMillan.

Kroppen til De Grasse var ikke bygget for den typen belastning, for han hadde aldri drevet med seriøs styrketrening.

Samtidig gikk han på universitetet i USA. De Grasse forteller om dårlige treningsøkter etter lange netter med oppgaveskriving. En dag da han kom inn på firemannshybelen sin, skjønte han at noe måtte skje hvis han skulle bli verdens raskeste mann.

– For å komme bort til rommet mitt måtte jeg sparke bort pizzabokser, spritflasker og skitne tallerkener. Det luktet rart. Da skjønte jeg at jeg måtte slutte på universitetet og takke ja til å bli proff, sier han.

Puma stod klare med en gigantisk skoavtale, verdt nesten 100 millioner kroner. På et blunk ble hverdagen snudd på hodet.

Andre De Grasse

Andre De Grasse har alltid proffe støttespillere rundt seg. Her med treneren på Sognsvann.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Den nye hverdagen

Nå ligger plutselig alt til rette for Andre De Grasse. Han har nesten ikke løpt konkurranser i år, han driver profesjonell styrketrening, han er med i en fulltids treningsgruppe med andre toppatleter.

– Alt har forandret seg.

– Hva er potensialet ditt?

– Det kan jeg ikke svare på. For jeg liker ikke å sette begrensninger for meg selv, gliser Andre De Grasse.

Den største canadiske sprinteren gjennom tidene er Donovan Bailey. Han er fullstendig overbevist om at De Grasse kommer til å smadre de gamle rekordene hans.

– Det er ingen grenser for hva han kan få til. Det er ingenting han ikke kan gjøre. Han kommer til å bare bli bedre og bedre, sier Bailey til canadisk TV.

Trener Stuart McMillan mener De Grasse har naturlige evner helt utenom det vanlige.

– Han er som en hard sprettball. Hvis du tar en veldig hard sprettball og kaster den i bakken, spretter den veldig høyt. Det er sånn han treffer bakken når han løper, sier McMillan til National Post.

Potensial til å levere historiske tider

De Grasse har bare løpt 9,99 i år, og de fleste ekspertene mener det er for tidlig for ham å utfordre Bolt allerede i år. Selv mener han at han truffet perfekt med formtoppen til OL.

Bolt og De Grasse

Bolt gratulerer De Grasse med VM-bronsen. Bolt tok gullet.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Han peker på hva som skjedde sist han bevisst toppet formen: i det amerikanske universitetsmesterskapet i fjor. Da løp han vanvittige 9,75 på 100-meter, og 19,58 på 200-meter.

Begge tidene ville vært blant de ti beste i sprinthistorien hvis han ikke hadde hatt for mye medvind. Begge tidene skal være gode nok til å slå Bolt, som har vist svakhetstegn over flere år. Det vet Andre De Grasse.

– Usain løper fortsatt ganske fort, men han er åpenbart i ferd med å bli eldre. Kroppen hans er i ferd med å brytes ned. Han fyller 30 år i år, sier De Grasse på Sognsvann.

NRK viser ham to grafer: Den ene er Bolts tider, som blir stabilt høyere og høyere. Den andre er De Grasse sine, som går dramatisk nedover.

– Når tror du disse to grafene kommer til å krysses?

– I Rio.

– Virkelig?

– Ja, i Rio. Definitivt, gliser Andre De Grasse.

  • Andre De Grasse løper semifinale på 100-meter søndag klokken 02.00. Finalen går 03.25.