Hopp til innhold

Stiftet på et kjøkken i 2009 – nå er klubben seriemester

Fredag jublet futsalklubben Sjarmtrollan for seier i eliteserien. Bak seriemesterskapet ligger en historie utenom det vanlige.

Sjarmtrollan jubler for scoring

FEIRER: Sjarmtrollan jubler for scoring under en serierunde i KFUM-hallen denne sesongen.

Foto: Thomas Brekke Sæteren

  • NB! Denne saken ble først lagt ut 27. desember, men har blitt republisert i forbindelse med Sjarmtrollans seriegull.

– Det har vært et eventyr, og det har vært artig.

Det sier Simen Johansen, hovedtrener og grunnlegger av futsalklubben. På syv år har han vært med på en spennende reise. Den fikk sitt absolutte klimaks i Bodøhallen på fredag.

Da vant Sjarmtrollan 6–2 over Bodø-laget Hulløy, og med det sikret de sitt første seriegull.

God stemning i garderoben.

SE VIDEO: Sjarmtrollan jubler ellevilt etter klubbens første seriegull. Foto: Robin Andersen

– Det var et stort øyeblikk. Mange på laget har vært med på reisen siden oppstarten i 2009, så det er kjempeartig at vi endelig har gått til topps, sa trener Simen Johansen til lokalavisen iTromsø etter at gullet var sikret.

Veien til toppen av norsk futsal startet på mammas kjøkken på Stakkevollan, en bydel nord for Tromsø sentrum. Der satt fire kamerater med en idé om å stifte en egen klubb. De var lei av at andre tok styringen over futsalen, og ønsket heller å spille for samme lag – på egne premisser. De tok saken i egne hender.

Året var 2009.

– Vi satt på gutterommet og så for oss at dette kunne bli artig. Et par dager senere møttes vi på kjøkkenet hjemme hos mamma. Da hadde vi bestemt oss, men vi diskuterte høylytt hva vi skulle hete.

«Dere skal ikke kalle dere Sjarmtrollan? Siden dere er noen sjarmerende troll», ropte mamma fra stuen.

– Og siden har det stått. Det var mamma i stuen som kom med det, sier Johansen og ler.

– Folk lo av oss

Kameratgjengen meldte seg på i seriespill i 1.-divisjon under Sjarmtrollan IL. Den lille guttegjengen bestående av en flokk tenåringer skulle kjempe mot de tunge, rutinerte herrene. Sjarmtrollene mot de store bjørnene. Det nyoppstartede laget ble ikke levnet store sjansene før seriestarten i 2009.

– Folk lo av oss, særlig med resultatene vi hadde fra året før. De trodde at vi kom til å bli en kasteball, forteller Johansen.

Det ble de ikke.

– Jeg husker det så godt. Vi kjempet tøft og rått, og avgjorde serien 13 sekunder før slutt i siste kamp. Da sikret vi andreplassen, som ga opprykkskvalifisering. Vi kunne gå rett til eliteserien på første forsøk.

Sjarmtrollan var i toppen av 1.-divisjon, men år etter år ble de rundspilt i opprykkskvalifiseringen. Da de tapte 2–9 i opprykksfinalen i 2012 gikk det på selvtilliten løs.

Vi hadde vært i tre kvalifiseringer, og etter tapet tenkte vi "Er vi virkelig så langt unna?"

Alle gode ting er fire

10. mars 2013. Sjarmtrollan klarer endelig opprykket, i sin fjerde strake opprykkskvalifisering. Etter overbevisende 4-0, 4-1, 10–0 og 7–2 var opprykket i boks, og guttene fra Tromsø kunne feire hele veien fra Trondheim til Tromsø.

Sjarmtrollan IL

OPPRYKK: Slik jublet kameratgjengen i Sjarmtrollan IL da opprykk til eliteserien var i boks.

Foto: Privat

Elleve spillere jubler hemningsløst i Stjørdalshallen, og gjør seg klar for spill i eliteserien høsten 2013. Der har de bitt seg fast. De unngikk nedrykk første året, og har sakte, men sikkert klatret mot toppen i norsk futsal.

– Det er en solskinnshistorie. Det Sjarmtrollan har gjort er veldig imponerende, sier Jo Are Vik i Troms Fotballkrets. Han har fulgt laget helt siden oppstarten, og også hatt ansvar for futsal i Norges Fotballforbund fram til inneværende sesong.

– Jeg hadde ikke sett for meg dette. Vi hadde som mål å komme til playoff på tre år, men i stedet rykket vi opp på fjerde. Vi mobiliserte en gang til det året for å klare opprykket. Da ble vi mer modne, forteller Johansen.

Modnet har også publikumsinteressen blitt. Hver eneste gang de sortkledde er i aksjon på hjemmebane er Breivikahallen fylt av supportere. Med flere nordnorske motstandere er det også flere lokaloppgjør, som trekker hundrevis av tilskuere.

Sjarmtrollan

POPULÆRE: Sjarmtrollans Kjetil Warholm, Gaute Fossli Nilsen, Milos Vucenovic og Andreas Arntzen under en eliteseriehelg på hjemmebane i Tromsø.

Foto: Jo Are Vik

Spilte futsal – og håndball(!)

Også på damesiden har Sjarmtrollan bitt fra seg, men de holder til i 1.-divisjon. For et par år siden reiste dame- og herrelaget rundt for å spille futsal – og håndball!

– Den gangen het det Coca-Cola-cup. Da reiste vi rundt, og vi spilte faktisk håndballturneringer med samme gjengen. Og vi tok faktisk en tredjeplass i en ganske stor turnering. Men håndballen la vi fra oss etter hvert, sier Johansen.

– Vi har hatt damelag hele veien, og det har vært med på å bygge opp klubben. De sitter i styret og tar det administrative når vi spiller kamp. Også gjør vi det motsatte når damene spiller kamper, skryter Johansen.

Johansen stiftet laget med tre andre kamerater i 2009. Stammen i klubben har vært den samme, men det har vært store utskiftinger. Ikke minst fordi futsal havner i skyggen av fotballen. Både Steffen Skogvang Pedersen og Lars Henrik Andreassen spilte på landslaget i futsal i fjor, men droppet futsal i vinter. Flere andre nøkkelspillere har gitt seg. Likevel har sesongåpningen vært strålende.

– I Sjarmtrollan har de utviklet mange gode futsalspillere. Fire-fem av de beste spillerne er ikke med i år, og da har det kommer frem nye. Spillerne har markert seg godt, og det er virkelig imponerende, melder Jo Are Vik.

Johansen forteller at dette er bevisst fra klubbens side.

– Vi kan ikke være et luftslott, en døgnflue som ikke kan reise på turer til våren fordi det er tomt i kassa. Folk ofrer masse av sin fritid for at det skal gå rundt. En kan ikke bare være transaksjonsorientert. Man må føle at man bidrar til noe større.

Brennhete idrettshaller

Det er knallhard jobbing. Ballen går fort, det er løpende bytter og mye mål. Futsal er høy temperatur, intensivt og intenst.

Lagene samles et par helger i året for å spille kamper, og det kan bli fryktelig intenst til tider. Hvis du havner i tottene på en motspiller, er den samme motspilleren i hallen i flere timer etterpå. Det kan by på problemer.

– Vi kan konkurrere ganske friskt når vi holder på. Det blir intensivt, og noen er flinke til å legge ting bak seg. Andre går og murrer litt, sier Johansen.

Men det går som regel bra, selv om duellene kan være knallharde.

Stort potensial

– Det er omtrent tusen lag i seriespill, og 12 000 spillere i aksjon. Det er bare noen få steder med aldersbestemt futsal, så det er et enormt potensial, sier Jo Are Vik.

Eliteserien består fortrinnsvis lag som er stiftet av kamerater, akkurat som Sjarmtrollan i Tromsø. Det er kun tre store idrettslag som er representert: KFUM, Grorud og Vadmyra. De fleste spiller også fotball som primær idrett, men i det siste har det blitt flere og flere rendyrkede futsalspillere.

Flere av profilene i eliteserien har forsøkt seg på futsal-banen. Mest kjent er Pål André Helland, som er den eneste spilleren med a-landskamper for både fotball- og futsallandslaget. Branns Ruben Kristiansen, Tromsøs Gjermund Åsen og Abdurahim «Ibba» Laajab er blant de andre som kan skryte av å ha spilt eliteseriekamper.

– Det er mange som har innsett at dette er en helt annen idrett. Selv om du er god i fotball er du ikke nødvendigvis en bra futsalspiller, sier Johansen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal