Germany Biathlon World Cup
Foto: Matthias Schrader / Ap

Fourcades mindgames

Denne sesongen har Martin Fourcade testet ting som skiskytter-verdenen aldri har sett før.

– Jeg vil bare gjøre alt for å vinne.

Verdens beste skiskytter de siste årene, Martin Fourcade, sier det med et skuldertrekk, som om svaret er helt opplagt. Men spørsmålet den suverene franskmannen svarer på, er hvorfor han i denne sesongen har begynt å oppføre seg litt annerledes. Noen vil kanskje til og med si merkelig.

Så langt vil ikke Halvard Hanevold strekke seg, men som den tidligere landslagsløperen og NRK-eksperten sier:

– Jeg har vel egentlig ikke sett lignende i skiskyting før.

Det hele startet i det små med forandringer som stort sett bare de med trente øyne kunne oppfatte. Som at Fourcade begynte å variere veldig hvordan han gikk inn mot standplass.

Noen ganger gikk han uhyre sakte, slapp konkurrentene foran seg og tok livet med ro – selv når han kjempet om seieren.

Andre ganger har han uten noen opplagt grunn gått så raskt at man skulle tro han var i ferd med å avgjøre en spurt. Deretter har han omtrent revet av seg geværet og plaffet ned blinkene uten en gang å trekke pusten.

Prøvde å lure Bø

TV-ekspertene har klødd seg i hodet uten å helt forstå hva Fourcade holder på med.

– Det er ikke så lett å forklare hvorfor han gjør akkurat det der, sier Hanevold.

Lenge var det bare slike relativt små forandringer, men så eskalerte det hele i et par episoder som det fortsatt snakkes om i skiskyttermiljøet. Med både begeistring og forundring.

Den mest oppsiktsvekkende skjedde da Fourcade prøvde å lure blant andre Tarjei Bø til å gå feil vei.

Ved å gjøre en liten finte inn mot oppløpet da det fortsatt gjensto én runde av verdenscuprennet, prøvde han å lure de andre ut på ville veier. En usedvanlig freidig manøver fra den ellers så sindige og kontrollerte franskmannen.

Fourcade og Bø

Biter konkurrentene egentlig på?

Det er ikke den eneste oppsiktsvekkende hendelsen. I verdenscuprennet i Pokljuka før jul tråkket Fourcade på skiene til Simon Schempp da de var på vei inn til skyting. Tyskeren mente Fourcade gjorde det med vilje for å irritere ham, og la heller ikke skjul på at han ble irritert.

I en annen duell mot samme Schempp bremset Fourcade opp da de fleste forventet at han skulle sette opp tempoet. I stedet så Fourcade ut som han plutselig var på søndagstur.

En forvirret Schempp snudde seg stadig og kikket bak på konkurrenten, som bare ga et tomt blikk tilbake og bremset enda mer da Schempp lurte på om han ikke ville frem.

– Da jeg så det tenkte jeg at Fourcade gjorde det for å vise Schempp at han ikke trengte å bruke krefter mot ham. Mitt inntrykk er at han gjør det der innimellom, sier NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Det er lett å la seg fascinere av Fourcades nye påfunn. Men hva er de egentlig? Er de skøyerstreker, psykologisk spill, taktikktrening?

For det merkeligste med det hele er at det ikke går an å si at Fourcade har vunnet noe særlig på noen av dem så langt.

– Det var taktikk, jeg forsøkte å forstyrre de andre og få dem ut av komfortsonen, sa Fourcade etter å ha prøvd å finte ut konkurrentene i Hochfilzen.

Problemet var bare at konkurrentene bet jo ikke på. De ignorerte Fourcades finteforsøk og gikk bare videre.

– Jeg biter ikke på det han driver med, sa Tarjei Bø etter løpet, som Fourcade riktignok endte med å vinne.

Også da Fourcade prøvde å psyke ut Schempp vant han, men det var etter en ganske ordinær avslutning som han sikkert kunne ha fått til uten taktikkeriet i forkant.

Da han tråkket på skiene til Schempp, var det Schempp som stakk av med seieren.

Hva oppnår egentlig Fourcade med alt dette?

– Tilfører en ny dimensjon til sporten

Skal man tro Fourcades trener Siegried Mazet, skal man ikke se på påfunnene som enkelthendelser, men som deler av en litt større ambisjon om å eksperimentere og snu alt man har gjort før litt på hodet.

– Det er et nytt steg i verdenscupen, sier Mazet i et intervju med tyske Sportschau.

– Det er som i sjakk. Utøverne er på så høyt nivå, og man må finne nye taktikker å prøve, legger han til.

Fourcade har nådd et så høyt nivå at han ikke bare trenger å gjøre seg selv bedre. Han kan faktisk også prøve å gjøre de andre litt dårligere.

Halvard Hanevold

Hanevold nikker gjenkjennende når han hører dette.

– Man kan si at det Fourcade holder på med tilfører en ny dimensjon til sporten. Han ser på konkurransene mer som en duell enn det utøverne tradisjonelt har gjort. Man har sett tendenser til psykologisk spill før, og det er vanlig i en del andre idretter, men det han holder på med nå er mye mer systematisk enn det jeg har sett i skiskyting før, sier han.

GERMANY BIATHLON WORLD CUP Biathlon World Cup in Ruhpolding

STORT SETT BEST: Martin Fourcade har jevnt over vært den beste skiskytteren de siste årene.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa

– Pusher det hele tiden

Skjelbreid

Liv Grete Skjelbreid er ikke så sikker på om Martin Fourcades påfunn egentlig skyldes at han prøver å få psykologisk overtak på konkurrentene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Liv Grete Skjelbreid har fulgt med på Fourcade gjennom hele karrieren hans, og er slett ikke overrasket. Hun synes det er en naturlig utvikling for en idrettsutøver som allerede har prøvd det meste av fysisk og mental trening man kan gjøre for å bli best.

– Han prøver nye ting hele tiden og sørger for at han alltid ligger litt i forkant av konkurrentene. Det er derfor han er så god. Han pusher det hele tiden, sier hun, og legger til at hun tror ikke at å få psykologisk overtak på konkurrentene er Fourcades viktigste mål.

– Jeg tror først og fremst at han vil prøve ut nye ting som han kan få bruk for senere, sier Skjelbreid.

Et eksempel som kan underbygge den teorien, er da Fourcade fikk trumfet gjennom at han skulle gå den andre etappen for Frankrike i verdenscupstafetten.

Fourcade er vanligvis ankermann, men han ville være sikker på at Frankrike fortsatt var med i tetkampen da han skulle ut og gå. Han ville ikke risikere å starte langt bak de andre på en sisteetappe.

Slik forsikret han seg om at han fikk trene på å lede.

– Prøver å presse frem usikkerhet

Hanevold er fascinert over at franskmannen i det hele tatt greier å komme på og gjennomføre alle påfunnene sine.

– De fleste har jo nok med seg selv ute i løypene. Det må jo koste en del energi, og jeg tror det ville vært lett for mange å miste fokus hvis man skulle gjort mye sånt, sier han.

Og nettopp derfor er han imponert.

– Men når det gjelder Fourcade, så er han så trygg at han klarer det. Han har nådd et så høyt nivå at han ikke bare trenger å gjøre seg selv bedre, han kan faktisk også prøve å gjøre de andre litt dårligere, sier Hanevold.

Fourcade selv gjentar stort sett kun at han «bare prøver ut absolutt alt som kan gjøre meg bedre» når han får spørsmål om taktikkeriet.

Men han gir et lite innblikk i tankegangen sin da han får et konkret spørsmål av Sportschau om hvorfor han ofte prøver å komme seg først inn på standplass.

– Det er fordi ingen liker å bli passert før de skal inn og skyte. Jeg prøver å presse frem den usikkerheten hos de andre. Jeg prøver ofte på det.