CYCLING-FRA-TDF2016-PODIUM

LEDER: Chris Froome har vært helt suveren i Tour-sammendraget de siste årene.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

– Vi stoler ikke på syklister i gult

Han er på vei til sin tredje Tour de France-seier. Men uovervinnelige Chris Froome sliter med å vinne publikum. Fortidens dopingspøkelser hjemsøker sykkelsporten.

Den gule ledertrøya i Tour de France har vært omstridt helt fra starten.

Før den ble tatt i brukte lederen kun et grønt armbånd. Belgieren Philippe Thus skal ha vært den første rytteren som fikk spørsmål om å bruke en ledertrøye.

Han vant Touren i 1913, 1914 og 1920. Til det belgiske bladet Champions et Vedettes fortalte han at han ble tildelt en gul trøye av arrangøren i 1913, altså i den 16. utgaven. Men Thus nektet å bruke den. Han mente den ville gjøre ham altfor synlig i feltet, at alle ville følge med det han gjorde.

Det same kjenner nok Chris Froome på i dag, alle følger fremdeles med på mannen i gult.

En ny forskningsrapport, utarbeidet av universitetet i Limoges i Frankrike viser at folk har mindre tiltro til bæreren av den gule trøya i Tour de France, sammenlignet med de beste i andre idretter. Konklusjonen er at «vi stoler ikke på syklister i gult»

– Når Froome har den gule trøyen, blir han et symbol på skandalene i sporten, sier sykkeljournalist i Danmarks Radio, Niels Christian Jung.

Og den oppfatningen deles blant flere tilreisende supportere som NRK har snakket med under Tour de France.

– Jeg tenker doping (når jeg ser den gule trøyen. journ.anm). De siste tiårene har mange av vinnerne av Tour de France vist seg å ikke ha rent mel i posen, sier australske Nick Brown, som har tatt turen til Frankrike.

Og denne tankegangen har gjort at Chris Froome har måtte svare på spørsmål om han opererer innenfor dopingreglementet.

Ikke menneskelig

Det er naturlig nok ikke bare den gule fargen som har fått flere til å stille spørsmål rundt Chris Froome sine prestasjoner. Briten er rett og slett så suveren at flere ikke tror det er menneskelig uten noen som helst form for juks.

I 2013 brukte Sky-rytteren 23 minutter og 14 sekunder på de siste 7,8 kilometerne av fjellet Ax 3 Domaines på den åttende etappen og knuste konkurrentene. Ifølge Infostrada har bare Robert Laiseka og Lance Armstrong gjort det raskere, begge i 2001: Laiseka var 17 sekunder raskere og Armstrong 15.

APTOPIX Cycling Tour de France

SUVEREN: Chris Froome var helt suveren da han klatret opp Mont Ventoux i 2013.

Foto: Peter Dejong / Ap

På pressekonferansen etter etappen måtte Froome svare på spørsmål om hvordan det er mulig å gjøre det så bra i forhold til ryttere fra en tidsperiode der doping florerte.

– Kan du love at alt vi har sett i dag holder vann, også i framtiden?

– 100 prosent. Det er normalt at folk stiller spørsmål ved sykkelsporten. Det er dessverre den situasjonen vi befinner oss i. Men jeg vet at sporten har forandret seg. Det er ingen mulighet for at jeg kunne ha gjort det jeg gjør i dag, uten at sporten hadde forandret seg. Resultatene i dag er mye mer kredible. Man bør heller sette spørsmålstegn ved det som skjedde for fem-ti år siden, da tilstanden i hovedfeltet var mye verre, svarte Froome.

Historien som taler imot Froome

CYCLING-ARMSTRONG/ Astana rider Armstrong of the U.S. awaits the start of the fifth stage of the 96th Tour de France cycling race between Le Cap d'Agde and Perpignan

HISTORIEN: Lance Armstrong tror han har gjort det vanskelig for Froome.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Lance Armstrong har blitt selve bildet på tiden og dopingproblemene i sykkelsporten som Froome sikter til. Amerikaneren har innrømmet å ha dopet seg til hele sju Tour de France-titler.

– Mange stiller disse spørsmålene når de ser hva han presterer, hvordan han sykler og hvor store tidsdifferansene er. Da tenker mange at «han bare er en til av dem», sa Armstrong da han fikk spørsmål om Froome av Sky Sports i 2015.

Armstrong nektet hardnakket gjennom hele karrieren at han hadde brukt ulike dopingmidler for å oppnå flere av sine store triumfer. Han kalte anklagene for en heksejakt og stod på sitt frem til i januar 2013. Nå ser han at hans egen handlinger kan forsterke tvilmen mange har til Froome.

– Jeg vet hvordan det er for Chris å være midt i Tour de France å måtte svare på slike spørsmål. For å være ærlig er det mye min skyld. Uansett hvem som vinner Tour de France bør de ikke trenge å svare på spørsmål som omhandler vinneren for ti eller femten år siden. Det er ikke rettferdig, sa Armstrong.

Med sine syv Tour de France-seiere var Armstrong ofte å se i den gule ledertrøyen, det er trolig en av grunnene til at mange forbinder den gule fargen med doping.

CYCLING TOUR DE FRANCE

SPØKELSE: Lance Armstrong har innrømmet å dope seg til sju Tour de France-seiere.

Foto: PETER DEJONG / Ap

Franskmannen Eugène Christophe var den første bæreren av den gule ledertrøyen i 1919. Fargen ble valgt blant annet fordi den var så upopulær at det var den eneste arrangøren fikk tak i på kort varsel.

I senere tid har det blitt en stor ære å bære den gule ledertrøyen. Den symboliserer den dag i dag at rytteren som har den har brukt minst tid sammenlagt i verdens største etapperitt. Men nå virker det til at den gule fargen begynner falme. Mange ser ut til å mene at den symboliserer usportslig oppførsel og doping.

Et desperat forsøk på å bli trodd

Under fjorårets Tour de France fikk Froome merke tvilen på kroppen. Denne gangen i form av hets. Det hele toppet seg på den 14. etappen.

En av tilskuerne kastet et beger med urin på meg og ropte: "Doper!"

Chris Froome

– Det var virkelig tøft å være i den posisjonen med tilskuere som spyttet på meg og knuffet til lagkameratene mine. Det er kort og godt avskyelig, sier Froome som satt med den gule trøya på etappen.

Veien mot hans andre Tour-triumf var langt fra noen parademarsj, om man ikke ser på det sportslige. I konkurransene var briten suveren. Så suveren at han nok en gang måtte svare på dopingspørsmål.

France Cycling Tour de France

BESKYTTET: Chris Froomes Team Sky er det laget i Tour de France med størst budsjett.

Foto: Kenzo Tribouillard / Ap

Rett før hendelsen hadde spekulasjonene skutt fart etter at en video av Froome som syklet opp Ventoux i 2013 ble publisert på Youtube. Videoen inneholdt syklistens fysiske data som gjør det mulig å se hvilken puls Froome hadde på vei opp fjellet og hvor mye kraft han lå i pedaltråkkene. På etappen dro Froome ifra rivalen Nairo Quintana. Samtidig viste videoen at Froomes puls knapt økte idet han parkerte colombianeren.

– Jeg forstår hvor det kommer fra. Det er ikke vanskelig for meg. Jeg blir ikke søvnløs. Jeg vet jeg ikke vil teste positivt. Og det vil ikke dukke opp noe om ti år heller.

France Cycling Tour de France

VIL BLI TRODD: Chris Froome kjemper en desperat kamp om å bli sett på som en ren utøver.

Foto: Christophe Ena / Ap

Før årets sesong forsøkte Froome i få slutt på dopingspekulasjonene en gang for alle ved å legge ut uavhengige testresultater av fysiske tester han tok etter Tour de France. Mottakelsen av testene var derimot ikke like god som Froome hadde håpet på. I stedet ble videoen han la ut omtalt som propaganda.

Fortsetter suksessen og hetsen i gult?

I årets utgave av Tour de France har Froome fortsatt på det gode sportslige sporet og ligger godt an til å innkassere sin tredje strake Tour-triumf. Hetsen har ikke vært like ille som fjoråret. Men tvilen rundt Froome sitter fortsatt igjen.

Under den 12. etappen opp Mont Ventoux måtte briten jogge etter at sykkelen ble ødelagt i et møte med en TV-motorsykkel. Dermed mistet egentlig Froome ledertrøya, men arrangøren nullet ut tiden hans så han beholdt ledelsen likevel. På toppen buet tilskuerne nok en gang mot Tour de France-feltets mest suverene rytter, som igjen er å se i den gule trøya.

France Cycling Tour de France

TOK BEINA FATT: Chris Froome måtte løpe opp Mont Ventoux da sykkelen ble ødelagt.

Foto: Jeff Pachoud / Ap

Denne gule trøya har nå blitt et symbol om tvil i sykkelsporten. Flere psykologer har forsket på hvordan folk ser på den klassiske trøya som ble tatt i bruk i 1919.

– Funnene våre tyder på at gjennom gjentatte assosiasjoner med doping har gult fått en mening av fordom som kan føre observatører til å tilskrive en mangel på tillit mot syklister som har på seg denne fargen, sier den franske psykologen Yves Chantal til Cycling Weekly.

Uansett ser det ut til at Chris Froome forsetter kampen om å ta tilbake troverdigheten i den gule fargen og til sine egne prestasjoner.